26/4/12

Reuters: Η οργή τρέφει την ελληνική ακροδεξιά

Μακροσκελή ανάλυση για τη δράση, τους ανθρώπους και την πρωτοφανή δημοσκοπική άνοδο της "Χρυσής Αυγής" φιλοξενεί το Reuters, τονίζοντας ότι κόμμα αντλεί δύναμη τόσο από την οργή κατά του πολιτικού κόσμου, όσο και από το μίσος μερίδας Ελλήνων κατά των μεταναστών, τους οποίους κατηγορούν για την κρίση.


Μεγάλο μέρος της δύναμής τους -προστίθεται- αντλείται σε βάρος του εθνικιστικού ΛΑΟΣ, του οποίου τα ποσοστά έχουν σημειώσει ελεύθερη πτώση από τη στιγμή που αποφάσισε να συμμετέχει στην κυβέρνηση συνεργασίας.

Το ρεπορτάζ ξεκινά περιγράφοντας μία συνάντηση μελών της "Χρυσής Αυγής" στον Πειραιά, κατά την οποία υποψήφιος βουλευτής του κόμματος περιγράφει το "όραμά" τους για μια Ελλάδα χωρίς μετανάστες και σύνορα "σπαρμένα" με νάρκες.

"Οι μετανάστες θα φύγουν, είτε με τον καλό είτε με τον κακό τρόπο", αναφέρει.

Οι τοίχοι του δωματίου που γίνεται η συγκέντρωση είναι καλυμμένοι με βιβλία για την ανωτερότητα της άριας φυλής, ενώ το πάτωμα "κοσμούν" φυλλάδια με συνθήματα όπως "ούτε ένας λαθρομετανάστης στην Ελλάδα" και "Η Ελλάδα στους Έλληνες", αναφέρει ο δημοσιογράφος του Reuters.

Στο μπαλκόνι βρίσκεται η σημαία του κόμματος με ένα αρχαίο ελληνικό σύμβολο, τον μαίανδρο, ο οποίος μοιάζει με την ναζιστική σβάστικα, προσθέτει.

Με το μήνυμά της κατά των μεταναστών, συν κάποια "πακέτα" βοήθειας για φτωχούς πολίτες, η "Χρυσή Αυγή" έχει αναδυθεί από την αφάνεια τους τελευταίους μήνες και τώρα βλέπει σίγουρη την είσοδό της στο Κοινοβούλιο με τις εκλογές της 6ης Μαΐου, σημειώνει το Reuters.


Τονίζει δε ότι οι δημοσκοπήσεις τη φέρνουν στο 5%, γεγονός που σημαίνει άνετη είσοδο στη Βουλή- φαινόμενο εντυπωσιακό για ένα κόμμα που στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση είχε συγκεντρώσει 0,23%.

Σύμφωνα με το Reuters το μόνο αναγνωρίσιμο πρόσωπο στο κόμμα είναι ο επικεφαλής της Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος υπηρέτησε στις ειδικές δυνάμεις και έκανε "πρεμιέρα" στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων το 2010 χαιρετίζοντας με ναζιστικά.

Πολιτικοί αναλυτές λένε ότι η "Χρυσή Αυγή" έχει το προνόμιο να είναι "αόρατη" και οι άνθρωποι που την απαρτίζουν άγνωστοι, ενώ οι υποψήφιοι που έχει στρατολογήσει για τις εκλογές δεν είναι πολιτικοί καριέρας, αλλά εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, γεωργοί και απόστρατοι στρατιωτικοί.

Ο Θωμάς Γεράκης της εταιρείας δημοσκοπήσεων Marc εξηγεί το φαινόμενο στο δημοσιογράφο λέγοντας ότι "δεν είναι πως οι Έλληνες έγιναν ακροδεξιοί σε μία νύχτα, απλά θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στο πολιτικό σύστημα".

Το ρεπορτάζ ακολουθεί επίσης μέλη της "Χρυσής Αυγής" σε φτωχές γειτονιές της Αθήνας, όπου βοηθούν οικογένειες και συνταξιούχους.

Εδώ και έναν χρόνο προσφέρουν ρύζι, ζυμαρικά, λάδι και ρούχα πακεταρισμένα σε χαρτί που γράφει "Ψηφίζω την Χρυσή Αυγή για να καθαρίσει τον τόπο" και "Να γίνει ξανά η Αθήνα ελληνική".

Μεταξύ των ανθρώπων που λαμβάνουν τη βοήθεια είναι η 76χρονη κυρία Κατερίνα, η οποία παλιά ψήφιζε ΠΑΣΟΚ και ξέσπασε σε κλάματα όταν κάποιος εμφανίστηκε στην πόρτα της για να την βοηθήσει.

"Ακούω ότι κάνουν καλά πράγματα. Γιατί να μην τους ψηφίσουμε;", λέει ο 79χρονος σύζυγός της, ο κ. Ανδρέας.

Σύμφωνα με το Reuters, τα μέλη της "Χρυσής Αυγής" βγαίνοντας από την πολυκατοικία αποχαιρετούν έναν ένοικο με τη φράση "να μας καλέσετε αν χρειαστείτε κάτι, ο,τιδήποτε"...

Διαβάστε: Ο φάκελλος του Jungle Report για τη Χρυσή Αυγή

http://www.nooz.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.