18/5/12

Ηφαίστειο τα κατεχόμενα…

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΑΔΑΜΟΥ

ΜΠΡΟΣΤΑ από τη λεγόμενη πρωθυπουργία οι διαμαρτυρόμενοι έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια.
  • Χαώδης η κατάσταση από τις απεργίες και τις διαδηλώσεις 
  • Επεισοδιακή και η χθεσινή μέρα στη σκλαβωμένη Λευκωσία, στη σκιά της απόφασης του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου να απαγορεύσει τις απεργίες στον «δήμο»

Χαώδης είναι η κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα, με τις συνεχιζόμενες απεργίες εργαζομένων στον «δήμο» Λευκωσίας και των βενζινοπώληδων, καθώς και των ιμάμηδων, οι οποίοι προστέθηκαν χθες στους απεργούς. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας σημειώθηκαν σοβαρές συμπλοκές μεταξύ ψευδοαστυνομικών με απεργούς, κατά τη διάρκεια των οποίων υπήρξαν τραυματισμοί και συλλήψεις. Και σαν να μην έφταναν όλ' αυτά, έρχεται να προστεθεί και πολιτικός πονοκέφαλος στις τάξεις του λεγόμενου κυβερνώντος κόμματος του Ντερβίς Έρογλου, αφού πέντε «βουλευτές» του ετοιμάζονται να διαφοροποιηθούν από την «κυβερνητική» πολιτική ή και να παραιτηθούν. Μια τέτοια εξέλιξη θα βρει το «κυβερνών» κόμμα πολύ αποδυναμωμένο, μιας και η πλειοψηφία του εντός του «κοινοβουλίου» είναι πολύ οριακή.

Βανδαλισμοί και ξύλο

Σε ό,τι αφορά τα χθεσινά επεισόδια στη Λευκωσία, αυτά έγιναν στη σκιά της απόφασης του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου να απαγορεύσει τις απεργίες στον «δήμο» για εξήντα μέρες, χωρίς να καταβάλλει τα δεδουλευμένα των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι στον «δήμο», που είναι απλήρωτοι για περισσότερο από ενάμιση μήνα, αντέδρασαν ακόμη περισσότερο από άλλες ημέρες στην ανακοίνωση της απαγόρευσης, δημιουργώντας νέες ζημιές σε κτίρια, σπάζοντας τζάμια και πυρπολώντας ό,τι έβρισκαν στο διάβα τους.
Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκαν το πρωί μπροστά στο κτίριο του «δήμου», προς συμπαράσταση των εργαζομένων. Η λεγόμενη αστυνομία είχε πάρει αυστηρά μέτρα ασφαλείας, απαγορεύοντας στους διαμαρτυρομένους να εισέλθουν στο κτίριο. Στη συνέχεια, το πλήθος πορεύθηκε προς τη λεγόμενη πρωθυπουργία, όπου και εκεί τα μέτρα ασφαλείας ήταν πολύ αυστηρά. Οι διαμαρτυρόμενοι, που θέλησαν να εισέλθουν στην «πρωθυπουργία» βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους «αστυνομικούς», με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση και συμπλοκή, με τις «αστυνομικές» δυνάμεις να προβαίνουν σε συλλήψεις, ενώ υπήρξαν και τραυματίες. Επίσης, μπροστά από τη λεγόμενη πρωθυπουργία οι διαμαρτυρόμενοι έβαλαν φωτιά και σε σκουπίδια.

Συστάθηκε «επιτροπή»
Υπό το πρίσμα όλων αυτών των εξελίξεων, ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου «προήδρευσε» έκτακτης συνεδρίας του λεγόμενου υπουργικού. Κατά τη συνεδρία αποφασίστηκε όπως δημιουργηθεί υπό την «προεδρία» του «υφυπουργού προεδρίας» Χασάν Γκιουνγκιόρ επιτροπή, που θα μελετήσει τρόπους για την καταβολή και του δεύτερου οφειλόμενου μισθού στους εργαζομένους με άμεσα, μάλιστα, αποτελέσματα.

Χωρίς βενζίνη
Πέραν των πιο πάνω, ο Έρογλου βρίσκεται αντιμέτωπος και με τις απεργίες των βενζινοπώληδων, οι οποίες «άδειασαν» τα οχήματα πολλών Τ/κ οι αναγκάστηκαν, όπως μεταδίδεται, να έρθουν στις ελεύθερες περιοχές για να προμηθευτούν καύσιμα. Οι βενζινοπώλες στα κατεχόμενα ζητούν κατάργηση του λεγόμενου τροποποιητικού νόμου, που θα αυξήσει τα σημεία πώλησης βενζίνης σε περισσότερα από 100, ενώ αυτοί υποστηρίζουν ότι 42 είναι αρκετά. Ο «πρόεδρος» της «συντεχνίας» τους, ο Νιαζί Τσιαάλογλου, δήλωσε ότι επρόκειτο χθες να συναντηθεί με αρμόδιους για να συζητήσουν τα προβλήματά τους.

Σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ, ο κ. Τσιαάλογλου ανέφερε πως εάν υπήρχε κατάληξη στο θέμα, η απεργία που άρχισε τα μεσάνυκτα της Δευτέρας θα τερματιστεί πάραυτα. Στο μεταξύ, χθες σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατήλθαν γι' ακόμη μια φορά και οι θρησκευτικοί λειτουργοί. Οι ιμάμηδες και μουεζίνηδες που ζητούν αύξηση των μισθών τους επειδή λειτουργούν αργίες και γιορτές, συγκεντρώθηκαν αρχικά μπροστά από το κτίριο του «δήμου» Λευκωσίας σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους εργαζομένους απεργούς εκεί, και στη συνέχεια πορεύθηκαν μαζί τους προς τη λεγόμενη πρωθυπουργία.

Και πολιτική κρίση…
Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου φαίνεται πως σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος και μια επαπειλούμενη πολιτική κρίση στο ψευδοκράτος. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από τα κατεχόμενα, πέντε αντάρτες «βουλευτές» του κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) ετοιμάζονται να αποστείλουν από κοινού υπόμνημα στην ψευδοκυβέρνηση, διαφοροποιώντας τη θέση τους με διάφορες πολιτικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Δεν αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο να παραιτηθούν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική κρίση, καθώς το «κυβερνών» κόμμα έχει μικρή πλειοψηφία στην ψευδοβουλή. Όπως μεταδίδεται, οι πέντε δεν προσήλθαν στην προηγούμενη συνεδρία προχθές Τρίτη, στην ψευδοβουλή, επικαλούμενοι διάφορες δικαιολογίες και λόγους υγείας. Πρόκειται για τους Τουρκάι Τοκέλ, Ιλκάι Καμίλ, Εργκιούν Σερντάρογλου, Χασάν Τσατσόι και Ζορλού Τορέ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χαμπερντάρ», οι πέντε βρέθηκαν προχθές και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κάποιες ενέργειες, καθώς έχουν διαφωνήσει δημοσίως με την αγορά νέων πολυτελών αυτοκινήτων από την «κυβέρνηση», τη μη προσέλευση λεγόμενων υπουργών στην ψευδοβουλή και τη δημιουργία αποθηκών πετρελαίου στην κατεχόμενη Επτακώμη. Όπως αναφέρεται, το υπόμνημα θα είναι μια ισχυρή προειδοποίηση, ενώ δεν αποκλείεται να προκύψει και θέμα παραιτήσεών τους. Υποστηρίζεται, μάλιστα, ότι στην ομάδα των ανταρτών «βουλευτών» δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να προσχωρήσουν και άλλοι από το ΚΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.