14/5/12

Συνδρομή του στρατού για τη φύλαξη στόχων τρομοκρατίας εξετάζει η Ιταλία

Σε ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας θα προχωρήσει η κυβέρνηση Μόντι.
Σε ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας θα προχωρήσει η κυβέρνηση Μόντι.
Ρώμη: Στη σκιά της επίθεσης κατά του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Ansaldo Nucleare στη Γένοβα και μετά τις βόμβες μολότοφ που έριξαν άγνωστοι κατά της υπηρεσίας είσπραξης φόρων Equitalia, η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι συνεδριάζει την προσεχή Πέμπτη για να εξετάσει πακέτο προτάσεων προς ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, στις οποίες περιλαμβάνεται και η συνδρομή του στρατού προς φύλαξη κτιρίων που ενδέχεται να βρεθούν στο στόχαστρο.
«Είναι μία από τις επιλογές που εξετάζουμε», δηλώνει σχετικά με το ενδεχόμενο συνδρομής του στρατού η Ιταλίδα υπουργός Εσωτερικών, Άννα Μαρία Καντσελιέρι, σε συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica».

Την ευθύνη για την επίθεση κατά του Ρομπέρτο Αντινόλφι, επικεφαλής της Ansaldo Nucleare που ανήκει στην Finmeccanica, ανέλαβε με προκήρυξή της η οργάνωση Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία (Fai), προειδοποιώντας ότι θα ακολουθήσουν άλλα επτά χτυπήματα.

Ερωτηθείσα εάν εκτιμά ότι πρόκειται για πραγματική απειλή, η Άννα Μαρία Καντσελιέρι επισημαίνει ότι αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γνωρίζει. Αναφέρει πως εύχεται το αντίθετο, όμως σημειώνει πως «το γεγονός ότι η προκήρυξη αντιμετωπίζεται ως αξιόπιστη, σημαίνει πως πρέπει να αυξηθεί η επιφυλακή προς αποφυγή μίας κλιμάκωσης, που δυστυχώς, είναι ένα από τα πιθανά σενάρια».

Προαναγγέλλει ότι την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη κατά την οποία θα παρουσιαστεί σειρά προτάσεων για τη βελτίωση της ασφάλειας, και δεν αποκλείει τη συνδρομή του στρατού για τη φύλαξη πιθανών στόχων, όπως η η Equitalia και η Finmeccanica.

«Είναι μία από τις πιθανότητες που εξετάζουμε. Το προσωπικό στη διάθεσή μας είναι περιορισμένο και γι' αυτό η συνδρομή του στρατού είναι μία πιθανή λύση» αναφέρει η υπουργός Εσωτερικών. Σημειώνει ότι η επίθεση στην Equitalia ισοδυναμεί με επίθεση στο ιταλικό κράτος και προσθέτει ότι στην προκήρυξη υπάρχουν σημεία που αφορούν την Finmeccanica.

«Έδωσα δύο παραδείγματα, αλλά είναι σαφές ότι δεν θα περιοριστούμε σε αυτά» επισήμανε μιλώντας στην «La Repubblica».

Η εφημερίδα επισημαίνει στην υπουργό ότι η Ιταλία διανύει μία περίοδο πολύ δύσκολη από κοινωνικής και οικονομικής άποψης. Και την ρωτά εάν αυτό είναι ένα ευνοϊκό πεδίο για όποιον παίρνει τα όπλα. Δεν φοβάστε ότι αύριο μπορεί κάποιος να περάσει από την κατάθλιψη στην ένοπλη πάλη;

Η Άννα Μαρία Καντσελιέρι υπογραμμίζει ότι σαφώς η περίοδος είναι δύσκολη και ενδεχομένως οποιοσδήποτε θα μπορούσε να έχει αυτή την τάση, όμως σημειώνει πως αυτή ακριβώς είναι η αποστολή της πολιτικής και των κοινωνικών δυνάμεων, να κινητοποιηθούν και να δράσουν ώστε αυτή η τάση να μην εξαπλωθεί. Δεν θεωρεί ότι οι ιταλικές οικογένειες που πιέζονται οικονομικά μπορεί να δελεαστούν από την ένοπλη πάλη, εναπόκειται όμως στα κόμματα και τις δυνάμεις της κοινωνίας να κινητοποιούσαν τους πάντες μπροστά σε επικίνδυνους δρόμους.

Εν τω μεταξύ, την αντίδραση της μπερλουσκονικής κεντροδεξιάς έχει προκαλέσει η εμφάνιση του ιδρυτή της τρομοκρατικής οργάνωσης «Πρώτη Γραμμή» (Prima Linea) ,Σέρτζιο Σέτζιο, (ο οποίος έχει αποκηρύξει την ένοπλη πάλη) στην εκπομπή In mezz'ora του δημόσιου καναλιού Rai Tre.

Ο Σέτζιο, καταδικασθείς για τη δολοφονία δικαστικού, αναφέρθηκε στη δήλωση της Ιταλίδας υπουργού Εσωτερικών περί συνδρομής του στρατού, τονίζοντας ότι «το να προσφεύγει κανες στο στρατό, να στρατιωτικοποιείται η ιταλική επικράτεια, είναι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθηθεί η τρομοκρατία».

Όταν η δημοσιογράφος του Rai Tre, Λουτσία Ανουντσιάτα, τον ρώτησε «για ποιο λόγο πιστεύει ότι η Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία (Fai) επέλεξε να χτυπήσει στην Γένοβα τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Αnsaldo Energia, Ρομπέρτο Αντινόλφι, ο Σέτζιο απάντησε:

«Συνέβη στην Γένοβα διότι είναι η πόλη της G8, των βασανιστηρίων του στρατώνα Μπολτζανέτο και του σχολείου Ντίαζ. Πρόκειται για γεγονότα που παραμένουν μια ανοικτή πληγή και με τα οποία έχασε την αθωότητά της μια ολόκληρη γενιά», ανέφερε.

«Πρόκειται για μια επιλογή ντροπής την ώρα που στην Ιταλία επιστρέφει η βία. Ο Σέτζιο δεν έπρεπε να φιλοξενηθεί από την δημόσια τηλεόραση της χώρας. Η προσπάθεια να δικαιολογηθεί η βία αποτελεί τραγικό λάθος», δήλωσε ο Μαουρίτσιο Γκασπάρι, εκπρόσωπος της μπερλουσκονικής κεντροδεξιάς στη Γερουσία.

Η Λουτσία Ανουντσιάτα απάντησε ότι «έγινε σεβαστή η αρχή της ίσης πρόσβασης στα μέσα ενημέρωσης», και ότι «ο Σέτζιο δεν ήταν ο μόνος φιλοξενούμενος της εκπομπής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.