16/5/12

Κινούμενη άμμος


της Ελίνας Γαληνού
Οι ατελέσφορες συνομιλίες για συγκρότηση κυβέρνησης στην Ελλάδα, έστειλαν εκτός των άλλων στην Ευρώπη ένα μήνυμα σύγχυσης...Σύμφωνα μ΄αυτό, οι Ελληνες δηλώνουν ότι δεν έχουν καταλήξει τι θέλουν. Παρ΄όλο που ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή σε διάφορες πολιτικές δυνάμεις, ώστε να συνεργαστούν προς τη σταθεροποίηση της χώρας, εκείνες τελικά απέδειξαν ότι την παραμερίζουν.
Οδεύουμε λοιπόν σε νέες εκλογές, με προσδοκίες πιό αβέβαιες από κάθε άλλη φορά. Και κανείς δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί ότι το νέο εκλογικό αποτέλεσμα, θα δώσει λύση στην ακυβερνησία.
Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών πάντως θεωρείται ότι έγινε εν μέρει. Πόσο πραγματικό όμως είναι αυτό; Τι περισσότερο ήθελαν οι Ελληνες εκτός από ένα επαναστατικό μήνυμα κατά το οποίο δήλωσαν ΄"ότι δεν αντέχουν άλλο;" Και τι περισσότερο θα δηλώσουν στις νέες εκλογές, όταν το διακύβευμα "παραμονή στο ευρώ ή όχι", επισείεται πάνω από τα κεφάλια μας το ίδιο απειλητικά με τον περασμένο Οκτώβριο; Ουσιαστικά, γυρίσαμε πάλι στο σημείο που μας άφησε ο τέως πρωθυπουργός, μετά από την αλήστου μνήμης πρότασή του για δημοψήφισμα...Θα μου πείτε βέβαια, ότι όλοι οι επίδοξοι ηγέτες, μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί, δηλώνουν υπέρ του ευρώ...Χαιρόμαστε πολύ, αλλά αυτό δεν εξασφαλίζεται ως μάνα εξ ουρανού. Εχουμε να κάνουμε και με τους Ευρωπαίους...
Οι Ευρωπαίοι όμως εμφανίζονται κι΄αυτοί διχασμένοι, σ΄αυτή τη φάση. Ισως αυτό οφείλεται στα εκλογικά αποτελέσματα της 6ης Μαίου για την Ελλάδα, ή και τη Γαλλία που δείχνει να κάνει στροφή από την πολιτική Σαρκοζί. Ισως τα πρόσφατα αποτελέσματα της Ρηνανίας που καταβαραθρώνουν την κα Μέρκελ, ή το νέο ξύπνημα των Indignados στην Ισπανία, συμβάλλουν σ΄ αυτήν την σύγχυση. Η τήρηση των συμφωνηθέντων μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ πάντως, εξακολουθεί να παραμένει απαρέγκλιτη προυπόθεση για τη συνέχιση βοήθειας εκ μέρους της Γερμανίας. Ωστόσο, η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος, μετά τα σενάρια που κυκλοφόρησαν σχετικά με την έξοδό μας από την ευρωζώνη, δείχνει να χαμήλωσε κάπως τους τόνους και να δηλώνει ανοιχτά "ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ.." παραδεχόμενη ότι πρέπει να βοηθηθούμε για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη..." Στην ίδια γραμμή είναι και το σκεπτικό του κ. Γιούνκερ, ο οποίος μετά τη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θέλει την Ελλάδα στο ευρώ και ότι, δεν υπήρξε ζήτημα εξόδου μας από κανένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης. Ο Ολι Ρέν επίσης, υποστηρίζει την αναγκαιότητα της ανάπτυξης για την πάσχουσα χώρα μας, συνδέοντάς την όμως με την τήρηση δεσμεύσεων από τους Ελληνες πολιτικούς.. Αμετάβλητη παραμένει η στάση του κ. Σόιμπλε, ο οποίος συνεχίζει τις προειδοποιήσεις του για αποπομπή μας από την Ευρωπαική Ενωση, αν δεν συμμορφωθούμε.
Οπως λοιπόν βλέπουμε, το διχαστικό κλίμα κυριαρχεί εντός, εκτός και επί τ΄αυτά...Κι΄αν η κατάσταση δεν έδειχνε τόσο συγκεχυμένη και θολή, θα μπορούσε κανείς να διακρίνει τη μεγάλη σύγκρουση που διαδραματίζεται μεταξύ των εις βάθος σκοπιμοτήτων που δημιούργησαν εξ αρχής, όλη αυτήν την ιστορία. Αλλοι θέλουν το ευρώ και την ΕΕ, χωρίς να παραδέχονται ότι με την τακτική που ακολουθούν, ή τις ιδέες που προτείνουν, τα αντιβαίνουν. Αλλοι επίσης φερόμενοι ως ευρωπαιστές, βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος, προτείνοντας "ανάπτυξη" αλλά ξεχνώντας ...τη δημιουργία βασικών προυποθέσεών της. Κάποιοι τρίτοι, υπό την επίκληση της λαικής αντίδρασης, καλύπτουν την βαθύτερη επιθυμία τους να αποχωρήσουμε από το ευρώ, ίσως και από την ΕΕ, για λόγους που εκείνοι γνωρίζουν... Θα πρέπει όμως, να έχουμε πια καταλάβει ότι όλο αυτό το παιχνίδι που σήμερα θυμίζει σκηνικό πολέμου, έχει υποκινηθεί από τεράστια κερδοσκοπικά συμφέροντα, τα οποία είναι κι΄αυτά διχασμένα. Ανάλογα με τον νικητή της κάθε παρτίδας, κι΄η σκυτάλη της επόμενης, καίγοντας με αναλγησία κράτη, θεσμούς και λαούς. Γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο, έπρεπε να εμφανιστούν οι πολιτικές μας δυνάμεις ενωμένες και αποφασισμένες να διερευνηθεί επιτέλους η ρίζα του κακού σε ευρωπαικό επίπεδο και όχι υπό μορφή αντεκδίκησης που οξύνει το αδιέξοδο.
Δυστυχώς όμως, ελάχιστοι βλέπουν τον κίνδυνο της κινούμενης άμμου...

2 σχόλια:

  1. 1) "Τι περισσότερο ήθελαν οι Ελληνες εκτός από ένα επαναστατικό μήνυμα κατά το οποίο δήλωσαν "ότι δεν αντέχουν άλλο;""

    Μα να γίνει ανάσχεση τής πορείας θανάτου στην οποία έχουν καταδικάσει την πατρίδα και την οποία πορεία "δεν αντέχουν άλλο". Το μήνυμα για να είναι επαναστατικό πρέπει να συνοδεύεται κι από πράξεις. Κι αν δεν τούς έπεισε η πρώτη πράξη, πού να δουν και τη δεύτερη...

    2) "Αμετάβλητη παραμένει η στάση του κ. Σόιμπλε, ο οποίος συνεχίζει τις προειδοποιήσεις του για αποπομπή μας από την Ευρωπαική Ενωση, αν δεν συμμορφωθούμε."

    Είπαμε, ο Σόιμπλε είναι γατόνι, αλλά λόγω αλαζονείας (και ανελαστικού γερμανικού πείσματος) δεν ξέρει πού να σταματήσει τη μπλόφα, με αποτέλεσμα να τη γελοιοποιεί. Δεν υπάρχει τρόπος αποπομπής μας από το Ευρώ. Τώρα λέει αποπομπή κι απ' την E.E. Oύτε απ' την Ε.Ε. υπάρχει τρόπος (αν δεν θέλουμε κι εμείς). Τι θα πει μετά τις 17 Ιουνίου; Ότι θα μάς αποπέμψει κι απ' τον πλανήτη;>)))

    3) "το σκεπτικό του κ. Γιούνκερ... ...ότι η ΕΕ θέλει την Ελλάδα στο ευρώ"

    Ο Γιούνκερ δεν είπε μόνο αυτό. Είπε και κάτι ακόμα (με το οποίο έδωσε στεγνά τον Σόιμπλε και τη Μέρκελ):
    "Γιούνκερ: Ανοησίες και προπαγάνδα η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ". Τι περισσότερο να πει δηλαδή για να πειστεί κι ο πιο τρομοκρατημένος από τα ΜΜΕ ψηφοφόρος ότι όλη αυτή η ιστορία είναι απλά ψυχολογικός πόλεμος (δηλαδή μούφα); Ξέρει πολύ καλά ο Γιούνκερ ότι αν αποχωρήσει η Ελλάδα απ' το Ευρώ, το πήρε και το σήκωσε. Οι αγορές, αφού θα έχουν ξεμπερδέψει με μάς, θα πάρουν εργολαβία την Ισπανία (και την Πορτογαλία κλπ). Αυτό από μόνο του τινάζει την Ευρωζώνη στον αέρα.

    4) "Θα πρέπει όμως, να έχουμε πια καταλάβει ότι όλο αυτό το παιχνίδι που σήμερα θυμίζει σκηνικό πολέμου, έχει υποκινηθεί από τεράστια κερδοσκοπικά συμφέροντα..."

    Έτσι ακριβώς. Και δεν είμαστε εμείς ο κύριος στόχος, αλλά το μέσον. Μόνο που με αυτό το αδίστακτο κερδοσκοπικό παιχνίδι μάς οδηγούν στην καταστροφή, στη διάλυση και στην αυτοκτονία. Σε κατάσταση πολέμου και στραγγαλισμού, σε συνθήκες ζωής ή θανάτου, δεν υπάρχει χώρος για ευγένειες. Μόνο χώρος για αποφασιστικότητα, αγώνα, ακόμα και ασύμμετρη αντίδραση εφόσον απαιτηθεί (άλλωστε, κι αυτό που κάνουν στην πατρίδα μας ασύμμετρος πόλεμος είναι).

    5) "Και τι περισσότερο θα δηλώσουν στις νέες εκλογές, όταν το διακύβευμα "παραμονή στο ευρώ ή όχι", επισείεται πάνω από τα κεφάλια μας το ίδιο απειλητικά με τον περασμένο Οκτώβριο;"

    Τα σημεία (2) και (3) γελοιοποιούν τελείως αυτή την "απειλή". Δεν υπάρχει. Είναι χάρτινη. Ο Έλληνας συνειδητοποίησε ότι αυτός ο δρόμος είναι αδιέξοδος και οδηγεί μόνο στο θάνατο. Και όταν έφαγε τη μπλόφα ο Σαμαράς και σχηματίστηκε η κυβέρνηση τού τραπεζίτη, αποφάσισε να πάρει την τύχη του στα χέρια του. Από τότε μέχρι σήμερα τα ποσοστά τού δικομματισμού πέφτουν ραγδαία και σταθερά. Το πρώτο μήνυμα στάλθηκε και ήταν ισχυρότερο απ' ότι περίμενε και ο πιο αισιόδοξος. Οι τοκογλυφοδανειστές δαγκώθηκαν άγρια κι άρχισαν να μασάνε τα λόγια τους και να ανακαλύπτουν ξαφνικά τις "κρυφές χαρές τής ανάπτυξης", που μέχρι τώρα ήταν απαγορευμένη λέξη... Και μόνο ο Σόιμπλε κι οι υποτακτικοί του το παίζουν ακόμα σκληροί. Τι περισσότερο λοιπόν θα δηλώσουν (οι Έλληνες) στις νέες εκλογές; Λόγω τών σημείων (1) και (4), τον εξής απολαυστικό διάλογο:

    Σόιμπλε: - Τα ρέστα μου.

    Ελληνικός λαός: - Τα βλέπω! (αεριτζή)

    Πρέπει να το πάρουμε απόφαση Ελίνα, εμείς διαπραγματευόμαστε και όχι οι πολιτικοί. Από τώρα και μέχρι τις 17/6, όπως ακριβώς κάναμε και στις 6/5.
    Και θα δεις μετά και πόσα ακόμα (πέραν τής ανάπτυξης) θα ξαναανακαλύψουν οι "εταίροι" μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "λόγω της αλαζονείας του, αρνείται να το παραδεχτεί..."
    Να μια παγίδα του κακού. Διότι άλλο η περηφάνεια, άλλο η αλαζονεία.
    Ας ήξεραν ότι η αναθεώρηση της σκέψης, είναι ΕΥΦΥΙΑ και η παραδοχή του λάθους ΛΕΒΕΝΤΙΑ!
    Σ΄ευχαριστώ πολύ για τις διευκρινιστικές αναλύσεις σου.
    Προτείνω ωστόσο, να έχουμε κάπως συγκρατημένη αισιοδοξία και αυξημένη αυτοπεποίθηση.
    Κοιτώντας στο βάθος, το ευρώ δεν θ΄αντέξει την αρτηριοσκλήρωση των αφεντικών του. Και τότε, η ρόδα θα γυρίσει. Iσως, όχι τόσο πολύ αργά, αν ακούσουν τη δική μας φωνή.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.