18/5/12

Τα οψώνια της δημαγωγίας και του λαϊκισμού, πτώσις ποσοστών εστί...

Ρεπορτάζ : Νίκος Μελέτης
Σε διελκυστίνδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται η σκληρή αναμέτρηση για την πρώτη θέση στις προσεχείς εκλογές.
Η δημοσκόπηση της MARC, που παρουσιάστηκε από τον Alpha, εμφανίζει νεοδημοκρατικό προβάδισμα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει σχεδόν 4 μονάδες σε σύγκριση με το γκάλοπ της 9ης Μαΐου «Φωτιά» παίρνει το πολιτικό σκηνικό, παραμονές της επίσημης έναρξης της νέας προεκλογικής περιόδου, καθώς και η νέα δημοσκόπηση της MARC για τον ALPHA δείχνει συνεχείς εναλλαγές στη δύναμη που συγκεντρώνουν τα κόμματα, συμπίεση των μικρών κομμάτων και επιβεβαιώνει ότι η μάχη μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ θα δοθεί για την εξασφάλιση της πρώτης θέσης, η οποία οδηγεί και στο κρίσιμο μπόνους των 50 εδρών.
Η έρευνα, την οποία παρουσίασε χθες ο ALPHA, αποτυπώνει την τάση του εκλογικού σώματος με την ενίσχυση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ εις βάρος των μικρότερων κομμάτων σε σχέση με τα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μαΐου, αλλά δείχνει σαφή ανατροπή των ευρημάτων της προηγούμενης δημοσκόπησης (της 9ης Μαΐου) που είχε φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση.
Η πρόθεση ψήφου (χωρίς υπολογισμό άκυρων, λευκών και αποχής) φέρνει στην πρώτη θέση τη ΝΔ με 26,1%, τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 23,7% και να έπονται το ΠΑΣΟΚ με 14,9%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 8,1%, η ΔΗΜΑΡ με 6,3%, το ΚΚΕ με 5,8% και η Χρυσή Αυγή με 4,8%.
Σε αντίθεση με την προηγούμενη δημοσκόπηση που κατέγραφε ακόμη τη δυναμική της εκλογικής έκρηξης του ΣΥΡΙΖΑ, η χθεσινή έρευνα αποτυπώνει και την ανησυχία που προκαλούν στο εκλογικό σώμα οι αντιφατικές δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του και η στάση του στις διερευνητικές επαφές (σε σχέση με τη δημοσκόπηση της 9ης Μαΐου χάνει σχεδόν 4%). Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως αναδεικνύεται καθαρά ως ο ένας πόλος της πολιτικής σύγκρουσης, συμπιέζοντας ακόμη και το ΚΚΕ σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά...
Η απειλή εξόδου της χώρας από το ευρώ προκαλεί ανησυχία, στρέφοντας ένα τμήμα των ψηφοφόρων στη ΝΔ που έχει ισχυρότερη προοπτική νίκης. Η συρρίκνωση ΛΑΟΣ και ΔΗΣΥ δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες για τη διεύρυνση που εξήγγειλε ο κ. Σαμαράς.
Το εκλογικό σώμα δείχνει σαφή προτίμηση σε λύση οικουμενικής (σε ποσοστό 41,8%, με το 28,7% να επιθυμεί κυβέρνηση αριστεράς με βασικό πόλο τον ΣΥΡΙΖΑ και το 23,4% να θέλει κυβέρνηση κεντροδεξιάς με βασικό πόλο τη ΝΔ.
Ο υπολογισμός των εδρών με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δίνουν σαφές προβάδισμα στην προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ (123+41 έδρες), ενώ η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητων Ελλήνων και ακόμη και του ΠΑΣΟΚ δεν συγκεντρώνει παρά 148 έδρες.
Γκρεμίζονται κομματικά «σύνορα»
Τρελές μετακινήσεις δεξιά και αριστερά
Εντυπωσιακές είναι οι μετακινήσεις που καταγράφονται μεταξύ των κομμάτων, καθώς φαίνεται πλέον ότι το αίσθημα οργής και της επιβολής τιμωρίας από τους ψηφοφόρους γκρεμίζει ιδεολογικές περιχαρακώσεις και κομματικά «σύνορα».
Η ΝΔ με συσπείρωση 85% κερδίζει από όλα τα κόμματα εκτός ΚΚΕ, με το 16,7% των «εισροών» να έρχονται από τους Ανεξάρτητους Eλληνες, το 8,3 % από τη Χρυσή Αυγή, το 4,3% από τη ΔΗΜΑΡ και το εντυπωσιακό 21,8% από τα «άλλα κόμματα» (στα οποία περιλαμβάνεται ο ΛΑΟΣ, η ΔΗΣΥ και η ΔΡΑΣΗ, των οποίων οι ψηφοφόροι τους στέλνουν μήνυμα επανακάμπτοντας σε μεγάλο βαθμό στη ΝΔ).
Ο ΣΥΡΙΖΑ με συσπείρωση 76,2% πλαγιοκοπεί το ΚΚΕ, καθώς από τους νέους ψήφους του το 31,9% προέρχεται από το ΚΚΕ και το 14,5% από τη ΔΗΜΑΡ. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως κερδίζει ψήφους και από τη Χρυσή Αυγή (8,3%, όσο δηλαδή και η ΝΔ).
Στο ΠΑΣΟΚ, που έχει συσπείρωση 77,2%, κερδίζει το 5,9% από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 10,1% από τη ΔΗΜΑΡ, 2,8% από τη Χρυσή Αυγή και το 6,2% από «άλλα κόμματα».
Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες φαίνεται να μη βρίσκουν δεξαμενή άντλησης νέων ψήφων, καθώς από τις μετακινήσεις προς το κόμμα, το 2,4% προέρχεται από τη ΝΔ, το 3,8% από το ΠΑΣΟΚ και το 2,8% από τη Χρυσή Αυγή.
Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία για το ΚΚΕ, για το οποίο η μεγαλύτερη «εισροή» είναι 2,8% από τη...Χρυσή Αυγή.
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.