15/5/12

Ίδρυσαν Εθνικό Συμβούλιο στην Τουρκία Οι Αζέροι του Ιράν θέλουν ανεξαρτησία

Η καταγωγή τους μπορεί να μπλέξει πολλούς, όπως επίσης και ο τόπος κατοικίας τους, όμως, συχνά τα γεωγραφικά σύνορα μπλέκονται, περιπλέκοντας, δυστυχώς, και τις ανθρώπινες ταυτότητες.
Οι Τούρκοι Αζέροι κάτοικοι του Ιράν ανακοίνωσαν πρόσφατα την ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου (International South Azerbaijani Turks' National Council) στην Τουρκία, με σκοπό την ανεξαρτητοποίησή τους από το Ιράν.
«Απώτερος σκοπός μας είναι η ανεξαρτητοποίηση των Τούρκων που ζουν στο ‘Νότιο Αζερμπαϊτζάν’. Όμως, επιζητούμε την ανεξαρτησία με δημοκρατικά, ειρηνικά μέσα και όχι με τη δύναμη των όπλων», δήλωσε ο Τζεμάλ Μεχματάνογλου, εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου, σε συνέντευξη τύπου στο πολιτιστικό κέντρο Αζέρων, στην Άγκυρα.

Λόγω της μόνιμα τεταμένης κατάστασης μεταξύ του Ιράν με ΗΠΑ και Ισραήλ και την υφέρπουσας καχυποψίας του Ιράν σε ο,τιδήποτε αντίθετο με τους σκοπούς του, οι Τούρκοι Αζέροι θεώρησαν απαραίτητο να διευκρινίσουν ότι οι προθέσεις τους, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνδεθούν με τις διαθέσεις Ισραήλ και ΗΠΑ έναντι του Ιράν.

Ο σκοπός τους είναι αγνός, είπαν, και έχει να κάνει με όνειρο που μετρά αιώνα και έχει τις ρίζες του πριν το 1925, οπότε και ιδρύθηκε το μοντέρνο Ιράν.

Οι πολίτες του Ιράν με τουρκικές ρίζες υπολογίζονται περίπου στα 35 εκατομμύρια, δηλαδή ο μισός πληθυσμός της χώρας ενώ τα προβλήματά τους δεν σχετίζονται μόνο με την ιρανική ηγεσία, αλλά και με το πώς τους αντιμετωπίζει η Τουρκία. Η τελευταία τείνει να ενδιαφέρεται περισσότερο με τα όσα περνάει ο παλαιστινιακός λαός και λιγότερο με τις αδικίες εις βάρος της συγκεκριμένης εθνοτικής ομάδας, στο Νότιο Αζερμπαϊτζάν (το οποίο συνορεύει με το Ιράν).
http://www.protothema.gr/world/article/?aid=197495 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.