14/5/12

Τα κέρδη της συμφωνίας των Νετανιάχου - Μοφάζ


Το πρωί της Τρίτης, οι Ισραηλινοί ξύπνησαν ακούγοντας από τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις ότι έχουν πλέον μια νέα κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», η οποία δεσμεύεται, μάλιστα, να προωθήσει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις σε διάστημα λίγων μηνών.

Το βράδυ της Δευτέρας, πάντως, είχαν πέσει για ύπνο πιστεύοντας πως ο κυβερνητικός συνασπισμός του Μπέντζαμιν Νετανιάχου καταρρέει και πως η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές. Είχαν, άλλωστε, ήδη ενημερωθεί διά στόματος του πρωθυπουργού τους, ότι έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για τη διάλυση της Κνεσέτ και πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 4 Σεπτεμβρίου.
 

Οσο οι Ισραηλινοί κοιμούνταν, όμως, ο κ. Νετανιάχου έδινε τα χέρια με τον άνθρωπο που πριν από έξι περίπου εβδομάδες ανέλαβε την ηγεσία του μεγαλύτερου κόμματος της Κνεσέτ, του κεντρώου Λικούντ, Σαούλ Μοφάζ. Ο τελευταίος, σημειώνεται, είχε πολύ πρόσφατα διακηρύξει ότι δεν θα υπηρετούσε «ποτέ» υπό τον κ. Νετανιάχου, τον οποίο συχνά πυκνά αποκαλούσε «ψεύτη».
 

Επί της ουσίας, πάντως, το δεξιό Λικούντ του κ. Νετανιάχου και το Καντίμα ελέγχουν τις μισές σχεδόν έδρες στην Κνεσέτ των 120 εδρών. Κατά συνέπεια, το πιθανότερο σενάριο θέλει τους κ. Νετανιάχου και Μοφάζ να ασκούν τη διακυβέρνηση της χώρας μέχρι τον Οκτώβριο του 2013.
 

Το κέρδος του κ. Νετανιάχου από τη συμφωνία είναι αν μη τι άλλο ξεκάθαρο: Ενάμισης χρόνος στην εξουσία χωρίς ιδιαίτερες επιπλοκές. Οι δημοσκόποι θεωρούν ότι ακόμα και αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές στο Ισραήλ, θα τις κέρδιζε με χαρακτηριστική άνεση, πλην όμως οι έμπειροι πολιτικοί προτιμούν να παραμένουν στην εξουσία για όσο το δυνατόν περισσότερο.
 

Οφέλη, όμως, υπάρχουν και για τον κ. Μοφάζ. Μετά την πρόσφατη επικράτησή του στις εσωκομματικές εκλογές, άπαντες προέβλεπαν ότι το Καντίμα θα καταποντιζόταν σε περίπτωση πρόωρης προσφυγής στην κάλπη. Σήμερα, ο κ. Μοφάζ έχει πια κερδίσει τον χρόνο που απαιτείται για την ανασύνταξη της παράταξης.
 

Οι δύο προγενέστεροι εταίροι του κ. Νετανιάχου στην κυβέρνηση, το ακροδεξιό Ισραέλ Μπεϊτινού και τα κόμματα των υπερορθόδοξων Εβραίων, θα παραμείνουν, προς το παρόν τουλάχιστον, στον «μεγαλύτερο κυβερνητικό συνασπισμό στην ιστορία της χώρας».
 

Αν, βέβαια, Λικούντ και Καντίμα προωθήσουν όλες τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχουν δεσμευτεί, όπως η κατάργηση του νόμου που εξαιρεί τους υπερορθόδοξους από τη στρατιωτική θητεία, κάποια απ’ αυτά τα κόμματα θα αποχωρήσουν.
 

Ερωτηθείς για τους πρόσφατους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς του για τον κ. Νετανιάχου, ο αρχηγός του Καντίμα απάντησε ότι «πλέον τα αφήνουμε όλα πίσω μας και κοιτάμε μόνο μπροστά».
 

Ο κ. Μοφάζ, πρώην Α/ΓΕΕΘΑ, είναι ένας από τους πολλούς στρατιωτικούς που συνιστούν αυτοσυγκράτηση όσον αφορά το ιρανικό ζήτημα. Συνεπώς, το γεγονός ότι ανέλαβε την αντιπροεδρία της κυβέρνησης θεωρείται καλοδεχούμενο από μια διεθνή κοινότητα που ποτέ δεν είδε με καλό μάτι τους λεονταρισμούς του Ισραηλινού πρωθυπουργού και του υπουργού Αμυνας Εχούντ Μπάρακ.
 

Οσον αφορά το Παλαιστινιακό, ο κ. Μοφάζ τάσσεται υπέρ της άμεσης αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας. Εχει πολλάκις επικρίνει τον κ. Νετανιάχου για την «παθητική», όπως τη χαρακτήριζε μέχρι πρότινος, στάση του. Είναι υπέρμαχος της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους στο 60% της Δυτικής Οχθης και της έναρξης νέων διαπραγματεύσεων για το υπόλοιπο, δηλαδή για τους μεγάλους εποικισμούς και την Ιερουσαλήμ. Σε αντίθεση με τον κ. Νετανιάχου, ο κ. Μοφάζ αποδέχεται την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967.
Το καλοκαίρι προμηνύεται καυτό, αλλά και ενδιαφέρον.

www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.