16/5/12

ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ Ενώνονται Μπαχρέιν και Σ. Αραβία;

Λιάνα Μυστακίδου

Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου που απαρτίζεται από έξι χώρες, πριν την έναρξη της χθεσινής συνόδου έστειλε ένα μήνυμα ενδεχόμενης ένωσης ορισμένων χωρών της  Μέσης Ανατολής. Συγκεκριμένα ο υπουργός επικρατείας του Μπαχρέιν, Samira Recep, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου δήλωσε στο Reuters ότι αναμένει να ανακοινωθεί η συνεργασία δύο ή τριών χωρών.
Οι δυο χώρες που ανέφερε είναι το Μπαχρέιν και η Σαουδική Αραβία. Οι  χώρες που θα ενώσουν τις δυνάμεις τους, όπως είπε, θα διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους, θα συνεχίσουν να είναι μέλη του ΟΗΕ, αλλά θα αποφασίζουν από κοινού για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας, άμυνας και οικονομίας.

Επίσης, ο πρωθυπουργός του Μπαχρέιν Halife Bin Salman el Halife  δήλωσε στην Haberturk ότι  το μεγαλύτερο όνειρο των χωρών της περιοχής είναι η άρση των συνόρων και η δημιουργία μιας ένωσης στον Κόλπο.

Η πιθανή αυτή ένωση θα αποτελέσει ανάχωμα για την επιρροή που ασκεί το Σιιτικό Ιράν στους ομοθρήσκους του στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία των κατοίκων του Μπαχρέιν είναι Σιίτες.

Όταν οι άνθρωποι αυτοί ξεσηκώθηκαν  εναντίον του σουνίτη μονάρχη, η Σαουδική Αραβία έστειλε στρατό στο Μπαχρέιν για να επιβάλει την τάξη και να πατάξει την εξέγερση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.