20/5/12

Από το «Οίκαδε» στο «Όχι στο Μνημόνιο»: Οδεύοντας προς μια νέα "Μικρασιατική Καταστροφή"

Του Σάββα Καλεντερίδη
Αύριο είναι η μέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Γι’ αυτό το σημερινό μας άρθρο αφιερώνεται στους 353 χιλιάδες Έλληνες του Πόντου, που έπεσαν θύματα λανθασμένων επιλογών των κυβερνήσεων της Αθήνας, που δεν παρακολουθούσαν σωστά τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο και με τον τυχοδιωκτισμό, την ανευθυνότητα και το λαϊκισμό τους, τους κατέστησαν εύκολα θύματα της νεοτουρκικής και κεμαλικής βαρβαρότητας.
Το άρθρο μας σήμερα θα κινηθεί σε ιστορικό επίπεδο και θα παρουσιάσει συνοπτικά τα κυριότερα ιστορικά γεγονότα από τα Ορλωφικά μέχρι τις εκλογές του 1920, την Καταστροφή και την Ανταλλαγή των πληθυσμών, μια περίοδος που ειδικά στην τελευταία της φάση έχει πολλές ομοιότητες με αυτήν που περνά η χώρα μας στις μέρες μας.
Παρότι η παρουσία των Ελλήνων στον Πόντο και την Ανατολή ανάγεται στην αρχαιότητα, τη νεώτερη περίοδο οι ελληνικές κοινότητες παρουσιάζουν μεγάλη άνθιση περί τα τέλη του 18ου αιώνα. Κι αυτό οφείλεται στις ευνοϊκές συνθήκες που δημιουργήθηκαν για τους Έλληνες με τη Συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή, που υπεγράφη μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, το 1774, μετά από οκταετή πόλεμο. Η νικήτρια του πολέμου Ρωσία επέβαλε στην Τουρκία ευεργετικούς όρους για τους Έλληνες, οι οποίοι πλέον αποκτούσαν δικαίωμα ελεύθερης ναυσιπλοΐας των υπό ρωσική σημαία πλοίων τους στον Εύξεινο Πόντο, το Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο. Η συγκεκριμένη πρόνοια της συνθήκης έδωσε το δικαίωμα και τη δυνατότητα στους Έλληνες θαλασσοπόρους να αποκτήσουν εκατοντάδες εμπορικά πλοία, μέσω των οποίων οι Έλληνες μετετράπησαν σε κυρίαρχη εμπορική και οικονομική δύναμη στις παράλιες πόλεις των ως άνω θαλασσών, ενώ ο ελληνόκτητος στόλος αποτέλεσε το κυρίαρχο στοιχείο πάνω στο οποίο στηρίχτηκε ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του 1821.
Επίσης, με την ίδια συνθήκη η Ρωσία ανακηρύχθηκε προστάτης όλων των Χριστιανών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, των οποίων τα δικαιώματα ισχυροποιήθηκαν ακόμα περισσότερο με τα διατάγματα των Ρόδων-Τανζιμάτ (1938) και του Χάτι Χουμαγιούν (1865).
Το κέρδος του Ελληνισμού από τη Συνθήκη του Κιουτσιούκ Καϊναρτζή δεν ήταν χωρίς κόστος για τους Έλληνες, οι οποίοι πλήρωσαν σκληρό τίμημα, όταν παρεσύρθησαν από τους αδελφούς Ορλώφ να επαναστατήσουν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, για να ανοίξουν ένα δεύτερο μέτωπο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και να ανακουφιστεί ο ρωσικός στρατός, που αντιμετώπιζε την πίεση των Τατάρων και των Οθωμανών στις όχθες του Δνείπερου. Την εξέγερση του 1770, που έμεινε γνωστή ως Ορλωφικά, που δεν είχε καμία κεντρική προετοιμασία και εθνικό σχεδιασμό, οι Οθωμανοί την έπνιξαν στο αίμα στην Κρήτη, με θύμα τον ηρωικό ηγέτη των Σφακίων, Ιωάννη Δασκαλογιάννη, ενώ στο Μοριά έφεραν πάνω από δέκα χιλιάδες μουσουλμάνους Αλβανούς, οι οποίοι κατέστρεφαν ολόκληρο το Μοριά επί εννέα χρόνια, περίοδος που ονομάστηκε αλβανοκρατία.
Εκείνο το διάστημα, δεκάδες χιλιάδες Έλληνες του Μοριά εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και εγκαθίστανται σε πόλεις της Μικράς Ασίας, όπως τα Βουρλά, το Σεβντίκιοϊ, η Σμύρνη, ο Τσεσμές, το Αϊβαλί, οι Φώκιες, η Προύσα, προστατευόμενοι από τη Ρωσία, ενώ επίσης δεκάδες χιλιάδες Έλληνες των ελληνικών νησιών εγκαθίστανται στην Κριμαία και την Αζοφική, όπου δημιουργείται μια μικρή Ελλάδα.
Κάτω από τις συνθήκες και υπό την προστασία της Ρωσίας, οι ελληνικές κοινότητες της Θράκης, του Πόντου και της Ανατολής διάγουν περίοδο ακμής και άνθισης σε πληθυσμιακό, οικονομικό, θρησκευτικό και εκπαιδευτικό επίπεδο. Η κατάσταση αυτή ενισχύεται ακόμα περισσότερο, όταν κατασκευάζεται το σιδηροδρομικό δίκτυο στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, τη Μερσίνα, τα Άδανα, το Ικόνιο, την Καισάρεια και τη Σεβάστεια.
Έναν αιώνα μετά οι Έλληνες γίνονται η κυρίαρχη οικονομική και εκπαιδευτική δύναμη στην Ανατολή, ενώ ο ελληνικός παράγοντας δεσπόζει στις παράλιες περιοχές του Ευξείνου, του Αιγαίου, της ΝΑ Μεσογείου καθώς και στα μεγάλα πληθυσμιακά και εμπορικά κέντρα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Βαλκανικής.
Η κατάσταση αυτή δημιουργεί φόβους στη Ρωσία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, που θεωρούν ότι αν δεν γίνει κάτι, οι Έλληνες θα αποτελέσουν απειλή για τα συμφέροντά τους. Αυτό το «κάτι» ήταν για τους Ρώσους η ίδρυση της Βουλγαρικής Εξαρχίας, που οδήγησε στις σφαγές και τον εκπατρισμό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων της Ανατολικής Ρωμυλίας, και για τους Οθωμανούς ήταν το σχέδιο της γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, το οποίο εκτέλεσαν οι Νεότουρκοι το 1914-1918 και ο Μουσταφά Κεμάλ, το 1919-1924.
Το ελλαδικό κράτος, αυτές τις δυο περιόδους που σφαγιάστηκαν 353 χιλιάδες Έλληνες του Πόντου και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Έλληνες της Θράκης, του Πόντου και της Ανατολής, επιδεικνύει χαρακτηριστική αδυναμία να αναπτύξει μια στρατηγική προστασίας του εξωελλαδικού ελληνισμού. Τουναντίον, οι κυβερνήσεις της Αθήνας, με τις επιλογές τους, αντί να προστατέψουν θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή αλλά και την παρουσία των Ελλήνων στα ιερά χώματα του Πόντου και της Ανατολής, των οποίων η παρουσία τερματίζεται το 1924, με την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής Ανταλλαγής των Πληθυσμών, που αποτελούσε καταστροφική πρόνοια της Συνθήκης της Λοζάνης.
Η Γενοκτονία, η Μικρασιατική Καταστροφή και ο Ξεριζωμός, που αποτελούν τη μεγαλύτερη καταστροφή που υπέστη ο Ελληνισμός από αρχής της Ιστορίας, είναι αποτέλεσμα του τυχοδιωκτισμού, της ανευθυνότητας και του λαϊκισμού των Ελλήνων πολιτικών της εποχής, τους οποίους, τηρουμένων των αναλογιών, ανταγωνίζονται οι πολιτικοί της σήμερον με τις επιλογές τους την περίοδο αυτή, που κρίνεται το μέλλον της χώρας.
Τότε, αφού είχε προηγηθεί ο Εθνικός Διχασμός και η απόβαση ελληνικών στρατευμάτων στη Σμύρνη και τη Μικρά Ασία, χωρίς εγγυήσεις κάποιας διεθνούς συμφωνίας, το φιλοβασιλικό κόμμα συνασπιζόμενο με όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, κέρδισε τις εκλογές, που για ακατανόητο λόγο προκήρυξε ο Βενιζέλος, το Νοέμβριο του 1920, εν μέσω πολέμου, με κεντρικό σύνθημα το «Οίκαδε», που σήμαινε άμεση επιστροφή του στρατού στην Ελλάδα.
Τα αποτελέσματα γνωστά. Οι φιλοβασιλική παράταξη κατέβηκε στις εκλογές συνασπιζόμενη με όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις εναντίον των Φιλελευθέρων του Βενιζέλου, πήρε τις εκλογές και αντί για την επιστροφή του στρατού, είχαμε την επέκταση του μικρασιατικού μετώπου στην Κόκκινη Μηλιά, την κατάρρευση, τον Αύγουστο του 1922, και την Καταστροφή.
Σήμερα, ελέω Γιώργου Παπανδρέου και της κοινοβουλευτικής του ομάδας που τον καταχειροκροτούσε όρθια αλλεπάλληλες φορές για τα επιτεύγματά του (!), η χώρα βρίσκεται εγκλωβισμένη στα νύχια των διεθνών τοκογλύφων και ο ελληνικός λαός υφίσταται τις καταστροφικές συνέπειες του μνημονίου. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που εκμεταλλευόμενες την κόπωση και την έλλειψη ελπίδας του ελληνικού λαού, όπως τότε, στο αδιέξοδο της εμπλοκής μας στη Μικρά Ασία, βροντοφωνάζουν το «Οίκαδε» με σημερινούς όρους, κλίνοντας σε κάθε κλίση το «ΟΧΙ στο Μνημόνιο», υποσχόμενοι την επιστροφή της ελπίδας, που σε παραλληλισμό με την κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου, μπορεί να πάρει και το σχήμα της δραχμής.
Υπάρχουν και άλλες θλιβερές ομοιότητες στη συμπεριφορά του πολιτικού κόσμου της χώρας σήμερα, που ανταγωνίζονται σε ανευθυνότητα, τυχοδιωκτισμό και λαϊκισμό τους πολιτικούς της Μικρασιατικής Καταστροφής. Το θέμα είναι αν θα υπάρχουν ομοιότητες στη συμπεριφορά του θύματος, του ελληνικού λαού, αφού είναι γνωστό ότι η ιστορία διδάσκει.
Οψόμεθα εις τις 17 Ιουνίου...
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

33 σχόλια:

  1. skal, είναι ενδιαφέρων ο παραλληλισμός που κάνεις και ενεργοποιεί τούς ανάλογους συνειρμούς. Δηλαδή τότε:

    1) Βενιζελικοί = Απόβαση στη Σμύρνη χωρίς εγγυήσεις.
    2) Βασιλικοί = Οίκαδε από τη Μ. Ασία, αλλά μετά έκαναν το ακριβώς αντίθετο από αυτό που έλεγαν στο κεντρικό σύνθημά τους.
    3) Αποτέλεσμα = Καταστροφή.

    Και σήμερα:

    1) ΝΔ - ΠΑΣΟΚ = Τήρηση μνημονίου χωρίς εγγύηση επιτυχίας και απεμπλοκής.
    2) Αντιμνημονιακοί = Απεμπλοκή, αλλά μετά θα κάνουν το αντίθετο από αυτό που έλεγαν στο κεντρικό σύνθημά τους (σύμφωνα με τον παραλληλισμό).
    3) Αποτέλεσμα = Καταστροφή.

    Άρα, υπονοείται ότι ο μόνος τρόπος για να μην πάθουμε πάλι καταστροφή είναι οι αντιμνημονιακοί να μην κάνουν το αντίθετο από αυτό που λένε στο κεντρικό σύνθημά τους (ο παραλληλισμός δεν βγαίνει αλλοιώς).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πιγκουίνε
    αν οι αντιμνημονιακοί έχουν τη συνταγή και σώσουν τη χώρα, θα γράψουν και γραφτούν στην ιστορία.
    Αν όχι, θα τους κυνηγάει ο κόσμος με τις πέτρες, μέχρι να βγουν τρέχοντας από τη ...ζώνη του ευρώ, όπως είπε και ο Ράμφος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ κ. Καλεντερίδη,

    Δεν έχει τύχει να γνωριστούμε προσωπικά. Σέβομαι και τιμώ τη δημόσια παρουσία σας όλα αυτά τα χρόνια και την δουλειά που γίνεται σε αυτό το blog. Πολύ περισσότερο που έχει αναρτήσει και δικό μου αρθρο (εξ αντανακλάσεως) κάτι που βρήκα εξόχως τιμητικό.

    Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Για να σας δείξω, με κάθε ειλικρίνεια, πως ό,τι γράψω παρακάτω, δεν προέρχεται από κάποιου είδους κακή προαίρεση απέναντι σε σας ή/και στο blog σας.

    Κατά την ταπεινή μου γνώμη λοιπόν, και όσο και αν ακούγεται βαρύ, το άρθρο σας είναι το "οίκαδε" του σήμερα. Ναι, αυτό είναι.

    Θα μπορούσα να σας γράψω αρκετά επιχειρήματα επ' αυτού. Κάποια, προκύπτουν άμεσα από τους παραπάνω παραλληλισμούς του πιγκουίνου με λίγη σκέψη. Δεν χρειάζεται όμως (στη διάθεσή σας, αν θέλετε, αρκεί να βρώ λίγο χρόνο που αυτή τη στιγμή δεν μου περισσεύει ..). Ανατρέξτε στα άρθρα του Δημ. Κωνσταντακόπουλου που αναδημοσιεύει το ιστολόγιό σας και θα καταλάβετε ίσως γιατί γράψατε ένα "οικαδε".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο κ. Καλεντερίδη δεν είναι απαραίτητα προς δημοσίευση. Εξηγεί ίσως το προηγούμενό μου σχόλιο.

    Το "οίκαδε" δεν υπήρξε σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας των φιλοβασιλικών το 1920. χαρακτηριστικότερη είναι η φράση περί "αποικιακού πολέμου" που εκστόμισε ο Δημ. Γούναρης, μιλώντας προεκλογικά στην Κόρινθο.

    "οίκαδε" είναι ο τίτλος του περίφημου άρθρου του Γ. Βλάχου στην Καθημερινή. Μαζί με τους "Πομερανούς", δημοσιευμένα ενώ το μέτωπο έσπαγε, είναι τα άρθρα που έδειχναν ξεκάθαρα τη στάση αυτής της παράταξης απέναντι στο Μικρασιατικο: ο έυζωνος έχυνε το αίμα του στο Τουμλου-Μπουναρ και ο ΓΑΒ έγραφε πως "η ελλάς πρέπει να διαχειμάσει οίκαδε" ...

    Γιατί θεωρώ πως γράψατε ένα "οίκαδε"; ΕΠειδή, αυτή τη στιγμή - χωρίς να είμαι ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ - ο ελληνικός λαός σηκώνεται πάλι στα πόδια του μετά από 2 χρόνια φρικτής τρομοκρατίας. Και εσείς σπεύδετε να τον προετοιμάσετε να ξαναψηφίσει αυτούς που τον έφεραν ως εδώ και τον έδεσαν και χειροπόδαρα.

    Ε, αυτό, είναι ένα "οίκαδε". Πραγματικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. From the comments its evident that we always leave ourselves outside the problem. It is always "they". Being antipoliteusi it is like being an arm chair researcher; easily criticizing the ones on the field. Where do we stand and what do we offer? If there is no healthy party that represents Greece's interests, where are we?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αφού το είπε ο Ραμφος, πάω πάσο εγώ.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κώστα
    απ' όσο ξέω, το Οίκαδε, εκτός από τίτλος άρθρου ήταν και το σύνθημα της ενωμένης αντιπολίτευσης.
    Αυτό ξέρω.
    Τώρα, όσον αφορά το μνημόνιο-αντιμνημόνιο το θεωρώ στείρο και λάθος, το σωστό είναι με κάθε θυσία μέσα στο ευρώ και αγώνας για να περισώσουμε ό,τι περισώζεται.
    Όσον αφορά το "Οίκαδε", νομίζω ότι είναι η στείρα αντιμνημονιακή γραμμή, χωρίς υπεύθυνη πρόταση.
    Άλλωστε, το κατάλαβαν και στο ΣΥΡΙΖΑ ότι κάνουν λάθος και άρχισαν να τα γυρίζουν και θα τα γυρίσουν ολότελα.
    Δεν θα ακούσεις μέχρι τις εκλογές τη λέξη μονομερής καταγγελία.
    Θα παίζουν με τις λέξεις.
    Όποιος έχει κότσια, στηρίζει τις θέσεις του, σώζει τη χώρα και μετά δρέπει τις δάφνες.
    Εγώ δεν νομίζω ότι μπορούν να το κάνουν, γι' αυτό και η κριτική.
    Η επιλογή Αρσένη τα είπε όλα.
    Όποιος ανατρέξει στην ιστορία, το πεντακοσάρικο και τα Ίμια, θα καταλάβει πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εξαρτάται τι εννοούμε σωτηρία της χώρας,γιατί εγώ με αυτά που βλέπω καταλήγω στο συμπέρασμα ότι η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη.

    Όπως επίσης και το ευρώ,για το οποίο γράφω αρκετό καιρό,κινδυνεύει με κατάρρευση.

    Πιστεύει κανένας ότι το μνημόνιο δεν οδηγεί σε χρεοκοπία; Ας είμαστε ρεαλιστές,το πρόγραμμα ΔΕΝ βγαίνει με τίποτα,έχει αποτύχει,αφήνωντας μια οικονομία κατεστραμμένη.

    Καλά θα κάνουμε να αφήσουμε τις χαμένες μάχες,και να ρίξουμε όλο μας το βάρος στο αύριο,στη μετά ευρώ εποχή.

    Το ευρώ δεν θα το αποχωριστεί μόνο η Ελλάδα.

    Ας σταματήσουμε να μαλώνουμε και να κλαίμε πάνω απο το κουφάρι ενός νεκρού νομίσματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κώστα, για το Οίκαδε:
    Ο Κωνσταντίνος αποφάσισε τη συνέχιση του πολέμου με την Τουρκία, παρά τις αντιρρήσεις του Ιωάννη Μεταξά και παρά το γεγονός ότι κυρίαρχο εκλογικό σύνθημα της φιλοβασιλικής παράταξης ήταν το «οίκαδε», η επιστροφή δηλαδή των στρατιωτών από το μέτωπο. Το Μάιο του 1921 ο βασιλιάς αναχώρησε για να αναλάβει την ονομαστική αρχιστρατηγία του στρατού στη Μικρά Ασία. Τον Αύγουστο του 1922 ο ελληνικός στρατός ηττήθηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι στις 9 Σεπτεμβρίου του 1922 μπήκαν στη Σμύρνη, την έκαψαν, τη λεηλάτησαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το μνημόνιο οδηγεί στη χρεωκοπία;
    Για΄τι τι ακριβώς εφάρμοσαν οι πολιτικοί μας από αυτά που περιέγραφε ότι έπρεπε να γίνουν , πε΄ρα από οριζόντιες περικοπές μισθών;
    Να σου πω εγώ τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. skal, οι αντιμνημονιακοί τη σώζουν ήδη τη χώρα. Και όπως έχω γράψει σε πολλά σχόλιά μου, δεν εννοώ τούς ηγέτες, αλλά τα 3.000.000 πολίτες. Αυτοί τρόμαξαν τούς "αλληλέγγυους δανειστές". Είδες πώς άρχισαν όλοι να μιλάνε για ανάπτυξη το τελευταίο διάστημα; Και για να μην επικεντρώνουμε μόνο στα δικά μας, είναι και τα εκατομμύρια αντιμνημονιακών σε όλη την Ευρώπη. Οι Ισπανοί, οι Ιταλοί, οι Γάλλοι (που φάγανε τον Σαρκοζί) και πάει λέγοντας. Γιατί εκτός από το ντόμινο χρεωκοπιών στην Ευρωζώνη, αυτό που φοβούνται περισσότερο οι Ευρωκρατούντες είναι το ντόμινο τών εξεγέρσεων.

    Όταν λοιπόν λέω ότι εμείς διαπραγματευόμαστε, εννοώ όλη αυτή τη δυναμική διαδικασία και το φόβο μετάδοσής της σε όλη την Ευρωζώνη. Οι πολιτικοί μας δεν διαπραγματεύτηκαν ποτέ! Εδώ, αν θυμάσαι ο Παπαδήμος, πριν τις διαπραγματεύσεις για το κούρεμα έβγαινε κι έλεγε:
    "Κόκκινη γραμμή για εμένα είναι η σωτηρία τής πατρίδας"
    Το χωράει το μυαλό σου αυτό που είπε; Εμένα δεν το χωράει με τίποτα. Είσαι μόλις πριν από τις διαπραγματεύσεις και βγαίνεις και λες περίπου: "Σώστε με, θα κάνω ότι χρειαστεί για να με σώσετε, τα πάντα"!!!

    Το μόνο που περιμένω εγώ από τούς πολιτικούς είναι αν μη τι άλλο να πατήσουν πάνω σ' αυτό το παζάρι που κάνουμε εμείς, τα εκατομμύρια τού κόσμου δηλαδή, και να απαιτήσουν (πραγματικά και όχι φιλολογικά) τούς καλύτερους και ανθρωπινότερους δυνατούς όρους από τούς "εταίρους". Για να υπάρχει πιθανότητα να πιάσουν τόπο οι θυσίες και να βγει κάποια άκρη. Αφού, έτσι που έχουν έρθει τα πράγματα, το παζάρι είναι αναπόφευκτο.

    Είναι αυτονόητο ότι Τσίπρας, Καμμένος, κλπ θα βάλουν νερό στο κρασί τους τελικά. Είναι όμως εξίσου σημαντικό να ξεκινάνε από πιο "αδιάλλακτες" θέσεις για να πετύχουν όσα περισσότερα μπορούν στο τέλος. Και εκεί βοηθάει η αποφασιστική στάση τού ελληνικού λαού. Αυτό άλλωστε το παιχνίδι παίζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή. Εκεί αποσκοπεί και η σκληρή στάση τού Σόιμπλε και τής Μέρκελ απέναντι στον Ολάντ, σε μάς, και στις άλλες ανάλογες φωνές στην Ευρώπη. Να πετύχουν δηλαδή το βέλτιστο αποτέλεσμα για τα δικά τους συμφέροντα στις συζητήσεις που ξεκινάνε για τη συνολική αντιμετώπιση τής ευρωπαϊκής κρίσης.

    Και γι αυτό τσαντίζομαι όταν βγαίνει όλος αυτός ο εσμός από ΜΜΕ, μνημονιακά κόμματα, "διανοούμενους" και λοιπούς προπαγανδιστές και προσπαθεί με την τρομοκρατία και την καταστροφολογία να τσακίσει το ηθικό τού κόσμου και να αναιρέσει το αποτέλεσμα τής 6ης/5/2012 (το ισχυρότερο διαπραγματευτικό μας όπλο δηλαδή) για τα δικά του μικροσυμφέροντα. Ενώ στην πράξη εξυπηρετεί τα (κατά πολύ μεγαλύτερα) συμφέροντα τών δανειστών... Δεν εμπιστεύομαι λοιπόν αυτούς τούς υπονομευτές να πάνε να διαπραγματευτούν εξ ονόματός μου, τη στιγμή που εξαπολύουν ψυχολογικές επιχειρήσεις εναντίον τής βούλησής μου! Όπως ακριβώς δεν θα εμπιστευόμουν τον Αναστασιάδη στην Κύπρο να παζαρεύει με τούς Αγγλοαμερικάνους (και αυτός πιστεύω ότι είναι ο κοντινότερος παραλληλισμός με αυτά που συμβαίνουν σήμερα).

    Υ.Γ. Για τον Ράμφο τι να πω; Αυτό που βαρύνει στη γνώμη μου είναι ότι πριν μερικούς μήνες παιζόταν να κατέβει επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας τής ΠΑΣΟΚάρας! Ύστερα από όλη αυτή τη σφαγή που υφίσταται η ελληνική κοινωνία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αχ καημένη πατρίδα. Φαγώνονται μεταξύ τους όλοι οι Έλληνες για σε σώσουν.
    Πάλι όμως θα επιβιώσεις στο τέλος.Και ως γνωστόν ότι δεν σε σκοτώνει...σε κάνει πιο δυνατό.
    Μέχρι τότε ένα τραγουδάκι:
    http://www.youtube.com/watch?v=T8XuSh0kue8

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πιγκουίνε
    το παιχνίδι των αντιμνημονιακών είχε νόημα προεκλογικά και έπρεπε να κεφαλαιοποιήσουν στις διερευνητικές.
    Το σκοινί όταν το τεντώνεις μπορεί να κοπεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σάββα, περί "οίκαδε":

    Στις 14 Αυγούστου 1922 (26 Αυγούστου με το νέο ημερολόγιο) η «Κ» δημοσίευσε στην πρώτη σελίδα της ανυπόγραφο κύριο άρθρο του Γεωργίου Α. Βλάχου, ιδρυτή της εφημερίδας, για την πορεία της μικρασιατικής εκστρατείας, στο οποίο υποστήριζε ότι «η Ελλάς... έχει την υποχρέωσιν να διαχειμάση οίκαδε». Αργότερα, πολλοί κατηγόρησαν τον Βλάχο ότι με αυτή του τη συμβουλή συνέβαλε στην υποχώρηση του ελληνικού στρατού και στην καταστροφική για τον ελληνισμό έκβαση του πολέμου. Ομως η «Κ» δημοσίευσε το άρθρο την ίδια μέρα που ο Κεμάλ εξαπέλυσε την επίθεσή του, όταν ο ελληνικός στρατός ήδη βρισκόταν σε απελπιστική κατάσταση. Στο μεταξύ, Γάλλοι και Ιταλοί είχαν συνάψει μυστικές συμφωνίες με τους Τούρκους εθνικιστές. Τον ελληνικό στρατό ακολούθησε στην υποχώρησή του προς τα παράλια μεγάλος αριθμός χριστιανών, που άφηναν πίσω τους τις πατρογονικές εστίες για να γλιτώσουν τη σφαγή από τους Τούρκους. Τελικά ολόκληρη η Ελλάς διαχείμασε οίκαδε, παλαιά και νέα, στρατιώτες της εκστρατείας και πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής μαζί.


    Νομίζω ότι ο Κώστας έχει δίκιο. Από την ημερομηνία που γράφτηκε το άρθρο, καταλαβαίνεις ότι δεν μπορεί να έγινε σύνθημα των βασιλικών, ή όποιων τέλος πάντων υποσχόταν επιστροφή.

    Κατά τα άλλα, οι υποσχόμενοι έξοδο από το μνημόνιο, ανατροπή του, ή δεν ξέρω τι άλλο, απλώς λαϊκίζουν, αφού δεν έχουν αξιόπιστη πρόταση για την επομένη ημέρα. Εκεί έχεις απόλυτο δίκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ἀγαπητὲ Σάββα,

    σέβομαι τὸ πρόσωπό σου καὶ τὴν δουλεία σου.

    ἐξήγησέ με σὲ παρακαλῶ μὲ οἰκονομικοὺς ὄρους γιατί πρέπει νἀ μείνει στὸ ΕΥΡΩ;

    Σὲ ποιὸν οἰκονομολόγο βασίζονται αὐτὰ ποὺ λές;

    Τυγχάνει νἀ ἔχω σπουδάσει οἰκονομία στὴν Γερμανία καὶ στὰ κείμενά σου δὲν βλέπω κανένα οἰκονομικὸ ἐπιχείρημα.

    Νἀ δοῦμε ὅλοι τὴν οἰκονομία:τὴν πραγματικὴ οἰκονομία (ἀνάπτυξις, ἀπασχόλησις, ἰσοζύγιο πληρωμῶν, πληθωρισμὸς) καὶ μετἀ νἀ δοῦμε καὶ τὴν χρηματοπιστωτική της πλευρά. Νἀ μὴν αὐτονομοῦμε τὴν νομισματικὴ πολιτικὴ ἀπὸ τὸ σὐνολο.

    Καὶ μετὰ νὰ δοῦμε φυσικἀ, ἢ ἄν θέλεις καὶ μαζί, καἰ τὶς γεωστρατηγικὲς ἐπιπτώσεις της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Όπως όλοι, έτσι και εγώ παρατηρώ ότι η όλη πολιτική του αντιμνημονιακού μετώπου είναι βασισμένο στον εκβιασμό. Έναν εκβιασμό προς τους Ευρωπαίους « ή μας χρηματοδοτείτε και εμείς κάνουμε ότι θέλουμε ή πέφτουμε όλοι μαζί στον γκρεμό» .

    Δεν νομίζω ότι οι ευρωπαίοι θα ανεχθούν έναν τέτοιο εκβιασμό. Όχι για πολύ τουλάχιστον. Όποιος νομίζει ότι θα καθίσουν και θα την φάνε έτσι απλά μάλλον δεν έχει σταθμίσει σωστά τα πράγματα. Δεν θα δεχθούν έναν τέτοιο εκβιασμό απλά και μόνο για συμβολικούς σκοπούς. Άλλα και για έναν άλλο πιο απτό λόγο. Αν περάσει ο εκβιασμός της Ελλάδος θα το προσπαθήσουν και η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία. Και οι λαοί αυτών των χωρών υποφέρουν. Δεν θα σκεφτούν να κάνουν ότι έκανε και η Ελλάδα? Τότε όμως θα βρεθούν η Γερμανία και ο Βοράς να πληρώνει τον Νοτο πράγμα το οποίο δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν.

    Η Ευρώπη θα αντέξει την κατάρρευση της Ελλάδος. Άλλωστε τους έχουμε δώσει 2,5 χρόνια περιθώριο να στήνουν μηχανισμούς και να οχυρώνονται οικονομικά. Ξέρει όμως ότι αυτήν της Ιταλίας και της Ισπανίας δεν θα την αντέξει σίγουρα. Δική μου εκτίμηση είναι ότι ο εκβιασμός δεν θα πιάσει τελικά και η Ελλάδα θα αφεθεί να καταρρεύσει ως παράδειγμα προς αποφυγή μιας και οι επιπτώσεις θα είναι προβλέψιμες και αντιμετωπίσιμες. Τότε είναι που θα κληθεί ο Ελληνικός λαός στην πλειοψηφία του να πληρώσει τον λαϊκισμό και τα «λεφτά υπάρχουν» των εκάστοτε πολιτικών που επιδιώκουν μόνο την εξουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δυστυχώς διαφεύγει της προσοχής όλως πως το ΟΙΚΑΔΕ, όπως και αν το εκλάβει κανείς, αφορά στην ΕΕ και την Ολοκλήρωση ή Διάλυσή της.
    Το ερώτημα που τίθεται δεν έχει Ασφαλή Απάντηση από όπου και να το προσεγγίσει κανείς.
    Δεν διαπιστώνω καμία μα καμία αναζήτηση του ουσιαστικού ερωτήματος που θα εμπεριέχει ενδεχομένως και την απάντηση για την Ελλάδα: ΠΟΥ ΟΔΕΥΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ?
    Είμαστε διατεθειμένοι να οδεύσουμε στον γκρεμό δείχνοντας τον δρόμο στους λοιπούς Εταίρους ή Θα πρέπει ευθαρσώς να Αντιπαρατεθούμε σε αυτό - που προσωπικά διαπιστώνω ως Δρόμο Απώλειας στο όνομα ενός Ευρωπαϊκού Ιδεώδους που εκ των Πραγμάτων και Συνθηκών Της πλέον ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. skal, αφού είδαμε τι έγινε στις διερευνητικές. Όλη η πρεμούρα τους ήταν να βάλουν και τον Τσίπρα στο κάδρο (με κύριο όχημα τον Κουβέλη). Τη στιγμή που είχαν 168 βουλευτές! Δεν σού έκανε επίσης εντύπωση ότι δεν ασχολήθηκαν σχεδόν καθόλου με τον Καμμένο στις συζητήσεις τών διερευνητικών; Ο λόγος είναι απλός. Είναι η αγωνία τους μπας και περισώσουν το δικομματισμό. Ευελπιστούν ότι τον Καμμένο θα μπορέσουν να τον κοντύνουν και σε δεύτερη φάση να τον διαλύσουν (στα πλαίσια τής κεντροδεξιάς πανστρατιάς κλπ). Το ίδιο περίπου και για τη Χρυσή Αυγή (και με ποταμούς κινδυνολογίας, δαιμονοποίησης, "ειδικών αφιερωμάτων" και πάει λέγοντας).

    Με τον Τσίπρα είναι διαφορετικά τα πράγματα, επειδή κατάφερε και ξεπέρασε το ΠΑΣΟΚ και η δυναμική στο χώρο τής κεντροαριστεράς/αριστεράς είναι υπέρ του. Κινδυνεύει λοιπόν να διαλυθεί τελείως ο έτερος πόλος τού δικομματισμού (ο πιο διεφθαρμένος και ελεγχόμενος λόγω Άκη, Χριστοφοράκου κλπ). Γι αυτό δίνουν τα ρέστα τους κατά τού Τσίπρα.

    Είναι πάντως εντυπωσιακό! Βλέπουμε τις τελευταίες μέρες ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΔΗΜΑΡ σε πλήρη σύμπνοια εναντίον τού ΣΥΡΙΖΑ. Μαζί τους (αλλά από την άλλη μεριά) και το ΚΚΕ για τούς δικούς του προφανείς λόγους. Και όλοι αυτοί σε αγαστή συνεργασία με τα ΜΜΕ τής διαπλοκής, τον ΣΕΒ, τούς τραπεζίτες, τούς "διανοούμενους" τού ΕΛΙΑΜΕΠ (και όχι μόνο)... Δε γίνεται φίλε, αυτό δεν καταπίνεται με τίποτα. Πώς να με πείσει εμένα όλο αυτό το σάπιο σύστημα που πάντα πρωτοστατούσε σε κάθε βρώμικη ιστορία εναντίον τής πατρίδας (υπόθεση Οτζαλάν, Γιουγκοσλαβία, σχέδιο Ανάν, υπαγωγή στο ΔΝΤ κλπ) ότι τώρα ξαφνικά αγίασε και παλεύει για το καλό τής πατρίδας;

    Και εντάξει, εμένα άσε με στην άκρη. Ήθελα όμως πραγματικά να ήξερα πώς θα πειστούν οι ίδιοι οι Νεοδημοκράτες. Που είχαν εκπαιδεύσει τούς δικούς τους ότι το μνημόνιο είναι ο θάνατος τής πατρίδας και ότι αυτό ακριβώς το σύστημα τής διαπλοκής πολεμούσε λυσσαλέα τον Σαμαρά (τουλάχιστον μέχρι να κάνει τη μνημονιακή στροφή), που ακόμα και τώρα στους ιστότοπούς τους καυτηριάζουν το σύστημα αυτό! Πώς αισθάνονται άραγε τώρα να βλέπουν π.χ. τον Παπαθανασίου να συμπλέει με τον Χρυσοχοΐδη; Να ευθυγραμίζεται ο κάθε Μηταράκης με τον Πρετεντέρη και την Τρέμη και τον Καψή και τον Τσίμα εναντίον τού Τσίπρα ή τού Καμμένου; Να δέχεται πίσω ο Σαμαράς τον υβριστή του (Άδωνι) και να εκλιπαρεί τον κωλοτούμπα και την "Πρόεδρο τού στατιστικού λάθους" να επιστρέψουν;

    Και βέβαια, δεν θεωρώ ως επιχείρημα το ότι οι αντιμνημονιακοί είναι απλοί εκβιαστές απέναντι στη Μέρκελ. Που μέσω τών μνημονίων εκβιάζει ένα ολόκληρο λαό (ανοιγοκλείνοντας τη στρόφιγγα τών δόσεων) ακόμα και για το τι θα ψηφίσει! Εντάξει, ούτε ο Σόιμπλε δεν έχει ξεστομίσει ακόμα κάτι τέτοιο...

    Αν όλα τα παραπάνω μπορέσει κάποιος να μού τα απαντήσει πειστικά, εγώ δηλώνω μπροστά σε όλους ότι στις 17/6 θα ψηφίσω Μέρκελ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Συμφωνώ με τον Πιγκουίνο! Δεν αντιλαμβάνομαι τον παραλληλισμό κ. Καλεντερίδη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Εκτός του οτι υπάρχει μια αναντιστοιχία στην προσπάθεια του συντάκτη ( τον οποιο εκτιμω ) να παραλληλίσει το οίκαδε με το οχι στο μνημόνιο , εχει και την λάθος εκτίμηση οτι το οικαδε φταίει για την Μικρασιατικη καταστροφή !
    Αντιθέτως το οικαδε δεν εφαρμόστηκε ποτε απο αυτούς που το υποσχέθηκαν αλλα για μια ακομη φορα κορόιδεψαν το λαο και οχι μονο συνέχισαν τον πόλεμο , αλλα προωθήθηκαν περαν των γραμμών της συνθηκης νομιμοποιώντας την αντεπίθεση των νεοτούρκων !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Nativist
    το Οίκαδε αποτέλεσε κεντρικό προεκλογικό σύνθημα της παράταξης των βασιλοφρόνων και της ενωμένης αντιπολίτευσης των εκλογών του 1920. Αυτό το έχουμε διδαχτεί στην ιστορία. Μην παρασύρεσαι από το διαδίκτυο. Δες τις ιστορικές πηγές και θα το διαπιστώσεις.
    Κωνσταντίνε Ρούμογλου, Φριξο, Χρήστο Χατζησαββίδη, Σωτήρη, Πιγκουίνε και λοιποί φίλοι
    η προσέγγισή μου είναι πολιτική. Η Ελλάδα μπήκε στην ΕΟΚ για πολιτικούς και γεωπολιτικούς και όχι για οικονομικούς λόγους.
    Μπήκε για να αποφύγει τις συνέπειες του διπολισμού, που ήταν σαν τα δόντια της μυλόπετρας. Αποτέλεσμα του διπολισμού ήταν ο Εμφύλιος, η τραγική πολιτική της μετεμφυλιακής περιόδου και το Κυπριακό με τη γνωστή του κατάληξη.
    Η ΕΟΚ ήταν ο τρίτος πόλος που προσπάθησε να ακουμπήσει η Ελλάδα, για να ξεφύγει από το διπολισμό, ή μάλλον από το σφιχταγγάλιασμα των ΗΠΑ.
    Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. και το ευρώ, μπορεί να παραμείνει ένας ισχυρός και εξισορροπητικός παίκτης στο παγκόσμιο σύστημα και η συμμετοχή της Ελλάδος στο σκληρό πυρήνα και στους μηχανισμούς λήψεως αποφάσεων, αποτελεί πολλαπλασιαστή πολιτικής, διπλωματικής και διαπραγματευτικής ισχύος για την πατρίδα μας.
    Γι' αυτό θεωρώ ότι ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη, απ' όπου κι αν προέρχονται, από μνημονιακούς ή αντιμνημονιακούς, πλήττουν τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας.
    Τέλος, νομίζω ότι είναι άστοχο και αδιέξοδο να βάζουμε καρμπόν και να ψάχνουμε απόλυτες ομοιότητες του 1920 και του 2012.
    Αποτελεί βαθιά πεποίθησή μου ότι έπρεπε να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, αφού ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατρέψει το Οίκαδε σε παραδίπλαδε.
    Αφού μιλάει πλέον για επαναδιαπραγμάτευση, που αποτελεί μεγάλη κολοτούμπα, καδράρεται στο Οίκαδε και πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες και στην ιστορία γιατί οδηγεί τη χώρα σε εκλογές, αφού με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλοι μιλούσαν για επαναδιαπραγμάτευση στη διάρκεια των διερευνητικών εντολών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Η ιστορια διδασκει οταν γραφεται αντικειμενικα , οταν γραφεται μονοπλευρα δεν διαφερει απο το ιστορικο εργο της Ρεπουση...η υπερβολη στην ελλαδα παντα εχει αντιθετα αποτελεσματα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αρεσουμε να αυτοκτονουμε ζητιανευοντας.

    Το πελατειακο παρασιτικο καρκινωμα εχει κανει μετασταση στους Τσιπροκαμμενους:

    - Ανεξέλεγκτη κατάρρευση το πιθανότερο σενάριο...
    http://www.capital.gr/stoupas/Article.aspx?id=1503239

    - Ν. Λυγερός, Ποντιακό ενάντια στο ραγιαδισμό
    http://www.lygeros.org/articles?n=9372&l=gr

    Ναι, μας φταινε οι Γερμανοι και οι Αι-Βασιληδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Σάββα, δεν αμφισβήτησα ότι η υπόσχεση για επιστροφή των στρατευμάτων (απεμπλοκή, αν ο όρος σου ταιριάζει καλύτερα) από την Μ. Ασία, όπου μας ενέπλεξε ο Βενιζέλος, ήταν το σύνθημα των αντιπάλων του. Απλώς, διευκρίνισα ότι το άρθρο "οίκαδε" του Βλάχου δεν ήταν αυτό που τους ενέπνευσε. Μάλλον το αντίθετο συνέβη. Η χρονολογία δημοσιεύσεώς του είναι Ιστορία.

    Γράφεις (10:16 π.μ) "Η Ελλάδα μπήκε στην ΕΟΚ για πολιτικούς και γεωπολιτικούς και όχι για οικονομικούς λόγους.
    Μπήκε για να αποφύγει τις συνέπειες του διπολισμού, που ήταν σαν τα δόντια της μυλόπετρας."
    Αμφιβάλλω πολύ, αν αυτός ήταν ο λόγος, που ο Καραμανλής φαγώθηκε να βάλει (καλώς ή κακώς, δεν είναι του παρόντος) την Ελλάδα στην ΕΟΚ. Άποψή μου (και όχι ασφαλώς μόνο δική μου) είναι ότι αυτό έγινε για να προστατευθεί η Ελλάδα από την τουρκική απειλή. Ο Κων/νος Καραμανλής έκανε το λάθος να πιστεύει στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η οποία, ως γνωστόν, αποδείχτηκε παραμύθι. Την ώρα, όμως, εκείνη ήταν η σωστή επιλογή. Κοντολογίς, εφάρμοσε αυτό που λένε και οι παίκτες του πόκερ "Παίξε σωστά κι ας χάσεις".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Nativist
    μα και η "τουρκική" απειλή ήταν και παραμένει ζήτημα της μονομέρούς πρόσδεσης της Ελλάδας σε μια δύναμη.
    Ακριβώς γι' αυτό έκανε την επιλογή.
    Γιατί ο Τούρκος απειλούσε επειδή ήξερε ότι η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη στα δόντια της μυλόπετρας, για να μην πω ότι το παιχνίδι ήταν σημαδεμένο από τον υπερατλαντικό σύμμαχο.
    Όρα Κύπρος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @ skal

    Όπως το θέτεις, ναι, είναι σωστό.

    @frixos

    Δεν θα ήθελα να εκτραπεί η συζήτηση σε άλλο θέμα, το Μικρασιατικό, αλλά εδώ κάνεις νομίζω ένα σοβαρό λάθος:

    "Αντιθέτως το οικαδε δεν εφαρμόστηκε ποτε απο αυτούς που το υποσχέθηκαν αλλα για μια ακομη φορα κορόιδεψαν το λαο και οχι μονο συνέχισαν τον πόλεμο , αλλα προωθήθηκαν περαν των γραμμών της συνθηκης νομιμοποιώντας την αντεπίθεση των νεοτούρκων !"

    Δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά, διότι ο ελληνικός στρατός δεχόταν συνεχείς επιθέσεις των Ατάκτων (Τσετών) του Κεμάλ. Ακριβώς εδώ φαίνεται που πήγε κι έμπλεξε ο Βενιζέλος. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Αν τα μάζευαν κι έφευγαν, θα άφηναν πίσω τους στο έλεος των Τούρκων τον μικρασιατικό Ελληνισμό, το οποίο εμείς είχαμε ξεσηκώσει. Αν έμεναν σταθεροί, θα εξολοθρεύονταν από την συνεχή φθορά των Τσετών. Τι απέμενε, λοιπόν; Προ του διλήμματος αυτού, ο Βενιζέλος προτίμησε το ... "στρίβειν δια των εκλογών". Εν μέσω πολέμου και μετά από πέντε χρόνια διαρκούς δικτατορίας, το έπιασαν ξαφνικά ... "οι συνταγματικές του ευαισθησίες", όπως πολύ σωστά είχε αμέσως παρατηρήσει ο Νίκος Καζαντζάκης, που τον γνώριζε πολύ καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Κύριε Καλεντερίδη καλημέρα,

    Επειδή είδα πως επιμένετε, ξεσκόνισα λίγο τη βιβλιογραφία μου για τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Φοβάμαι πως για τη (χρήση της λέξης) "οικαδε" έχετε λάθος.

    Σε κανένα από τα 3-4 βιβλία που έχω, δεν αναφέρεται η λέξη ΟΙΚΑΔΕ ως κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας των ηνωμένων αντιβενιζελικών δυνάμεων. Προσέξτε: η χρήση της λέξης και όχι το περιεχόμενό της! Η διαφωνία μας δηλαδή είναι για τις λεπτομέρειες και όχι για την ουσία.

    Το αντιβενιζελικό μέτωπο πολιτεύθηκε προεκλογικά με κεντρικό σύνθημα τη λήξη της εκστρατείας και την επαναφορά του στρατού. Όχι όμως (όπως ήξερα και όπως φαίνεται να επιβεβαίωσε η πρόχειρη αναζήτηση μου) με τη λέξη "οίκαδε". Αναφέρονται συνθήματα όπως "Θα φέρουμε τα παιδιά σας πίσω","όχι στον αποικιακό πόλεμο του Βενιζέλου" κτλ., αλλά όχι η επίμαχη λέξη. Η λέξη αυτή εισήχθη νομίζω στο λεξικό της μικρασιατικής εκστρατείας με το άρθρο του Βλάχου και γι' αυτό προτάσσεται από πολλούς ως η επιτομή της ιδεολογίας των αντιβενιζελικών- με ένα σχετικά διαδεδομένο (στο διαδίκτυο, ιδίως) πρωθύστερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Με την ευκαιρία, ξαναδιάβασα προσεκτικά το άρθρο σας. Το βρήκα ακόμα πιο άστοχο στους παραλληλισμούς του.

    Το τερατώδες (κατα τη γνώμη μου) λάθος του Βενιζέλου, δεν ήταν η απόφαση για την μικρασιατική περιπέτεια, ανευ εγγυήσεων στήριξης από τις μεγάλες δυνάμεις. ΑΥτό ήταν όντως σφάλμα, αλλά θα πρέπει να προσμετρήσει κανείς και την ταχύτητα των αποφάσεων σε τέτοιες στιγμές όπου οι λαοί αναμετρώνται με την Ιστορία τους!

    Το (χειρότερο και από έγκλημα, διότι ήταν) λάθος του, ήταν ο διχασμός. Στήριξε την επιβολή των αποφάσεων του στην βία και την ταπείνωση της αντίπαλης παράταξης, πιστεύοντας πως η εξέλιξη και τα αποτελέσματα θα τον δικαιώσουν.

    Για το αν δικαιώθηκε, ας σκεφτεί ο καθένας μας ... Ας αναλογιστούμε, αν του αναλογούν ευθύνες για το γεγονός πως, η ηρωικότερη γενιά της Ελληνικής Ιστορίας (το εννοώ, κατα κυριολεξία), η γενιά του παππού μου, που παρέλαβε τη χώρα στη Λαμία και την έφτασε στα σημερινά της σύνορα, και έφερε την ελληνική σημαία στα προάστια της Αγκυρας (άσχετα αν είχε νόημα αυτή η εκστρατεία προς τον Σαγγάριο, για τον ηρωισμό των πρωταγωνιστών της μιλάω) συνέδεσε το πέρασμά της με την μεγαλύτερη καταστροφή του ελληνισμού. Έχει τεράστια ευθύνη ο Βενιζέλος γι' αυτό, τεράστια - και μεγαλύτερη - ευθύνη έχουν οι αντίπαλοί του.

    Ο παραλληλισμός με τις εκλογες του 1920 που κάνετε είναι ατυχής. Ο διχασμός για τον οποίο μίλησα παραπάνω, έφερε ως αποτέλεσμα (κατα τον Κ. Ζαβιτσιάνο) τότε, το γεγονός πως "ο λαός δεν έβλεπε την Συνθήκη των Σεβρών και έβλεπε μόνο την κρητική βράκα". Είναι ευθύνη της ηγεσιας να προβλέπει και να προλαμβάνει τέτοια φαινόμενα.

    Είναι καλύτερο να αντιμετωπίζεις δυσκολίες και προκλήσεις με το λαό ενωμένο, παρά (όπως αποδείχθηκε) να γιορτάζεις επιτυχίες με το λαό βαθιά διχασμένο, όπως τότε. Σήμερα όμως, δεν είναι έτσι. Ο λαός έχει καταλάβει τη δυσκολία της κατάστασης. Και δεν ψήφισε έτσι στις 6 Μαίου για να αποφύγει τις θυσίες και τους κόπους. ΑΠλά, συνήλθε λίγο από την τρομοκρατική εκστρατεία δύο ετών, βλέπει και ψηλαφεί το φάσμα της εξαθλίωσης και στέλνει το μήνυμα "ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ". Πιστεύω και βλέπω γύρω μου πως όλοι καταλαβαίνουν. Θα ήταν πρόθυμοι να υποστούν θυσίες αλλά να υπάρχει μία προοπτική. Δεν την βλέπουν στα αντιμνημονιακά κόμματα, αλλά ΔΕΝ υπάρχει άλλο μέσον να εκφρασουν την απόφασή τους να δώσουν τέλος στην κατρακύλα.

    Η αναντιστοιχία των εκλογών του 1920 με τις τωρινές είναι τέτοια που μου φαντάζει απίθανο πώς γράψατε ένα τέτοιο άρθρο. Καλώντας ουσιαστικά τον κόσμο να επανέλθει στο στρατόπεδο μιάς θλιβερής εθελόδουλης πολιτικής ελιτ που μας έφερε ως εδώ και απλά κάνει μάχη οπισθοφυλακών. Το "ΟΙΚΑΔΕ" του Βλάχου, έκανε κάτι χειρότερο: λίγες ημέρες πριν σπάσει το μέτωπο, έδινε μία θανατηφόρα μαχαιριά στο ήδη καταρρακωμένο ηθικό και έστρωνε το έδαφος για την καταστροφή. Από αυτή τη σκοπιά, ίσως σας αδικώ. Το άρθρο σας δεν κάνει αυτό, αλλά σίγουρα τρομοκρατεί τον κόσμο με τον μπαμπούλα μίας νέας μικραστιατικής καταστροφής. Για την οποία συμφωνώ πως έρχεται, αλλά στην αντίθετη περίπτωση: που για να μείνουμε (υποτίθεται) στο ευρώ, πρέπει να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει και εξοντώνει μεθοδευμένα ότι χτίστηκε τα τελευταία 100 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Η παραμονή μας στην ΕΕ ως έχει, αφού έχει καταληφθεί από κέντρα εξουσίας που αρνούνται την Ολοκλήρωσή της και χρησιμοποιούν το Ευρώ ως εργαλείο Υποτέλειας ΔΕΝ πολλαπλασιάζει την ισχύ της Ελλάδας, της την αφαιρεί πλήρως. Μία υποδουλωμένη χώρα χωρίς πόρους και αυτοδιαχείρηση είναι απλά σβησμένη από τον χάρτη.
    Η Ελλάδα μπορούσε να διασωθεί με 45 δις και αντί αυτού μετά το PSI βρέθηκε να χρωστά 27δισ περισσότερα! Τί είδους διάσωση και κούρεμα είναι αυτό;
    Η ΕΚΤ ταμπουρωμένη πίσω από την συνθήκη Μάαστριχτ αρνείται να δανείσει απευθείας στα Κράτη και να κόψει φρέσκο χρήμα επειδή η Γερμανία δεν θέλει τον πληθωρισμό. Παραβαίνει όμως η ΕΚΤ τους περιορισμούς κατά το δοκούν και κόβει 1ΤΡΙΣ το οποίο διοχετεύει με 1% στις Ιδιωτικές Τράπεζες για να το δανείσουν με την σειρά τους στα Κράτη με 3-5% επιτόκιο.
    Αυτές οι τοκογλυφικές πρακτικές προσδιορίζουν τον πυρήνα της Ευρώπης σήμερα και την καθιστούν ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΗ για εμάς και τους λοιπούς Εταίρους.
    Σχετικά με το ερώτημα Μνημόνιο ή Ευρώ φαίνεται να ξεχνάμε πως ακριβώς το Μνημόνιο με τους ανέφικτους στόχους του μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια εκτός ΕΕ.
    Και θα μας βρεί με γυμνά χέρια πένητες και άπορους.
    Δεν είναι δικοί μου ισχυρισμοί - σας θυμίζω πως αμέσως μετά την ψήφισή του, βγήκαν οι Σόιμπλε & Σια να μας πουν πως θα χρειαστεί νέο Πακέτο Διάσωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Σάββα,απο την ιστορία της μικρασιατικής καταστροφής,εγώ βγάζω ως συμπέρασμα ότι η πολιτικοί σχεδιασμοί θα πρέπει να εναρμονίζονται με τις οικονομικές,πολιτικές,κοινωνικές και στρατιωτικές δυνατότητες της χώρας.

    Ακόμη και αν είναι θεωρητικά σωστός ο σχεδιασμός(μνημόνιο πχ),δεν φτάνει απο μόνο του.

    Ούτε η κοινωνία,ούτε η οικονομία αλλά ούτε και η πολιτική μπορεί να αντεπεξέλθει,εκ των πραγμάτων.

    Αυτό γράφω με χίλιους τρόπους,τόσο καιρό εδώ μέσα,διαλύεται η χώρα χάριν ενός σχεδιασμού,σωστός ή λάθος είναι άλλο θέμα,αλλά το αποτέλεσμα είναι αυτό ακριβώς.

    Τα έσοδα καταρρέουν,το τραπεζικό σύστημα βαράει καμπανάκια,η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξανεμιστεί,η ύφεση έχει ξεφύγει,ο λαός είναι στα κάγκελα,και η πολιτική περνάει επικίνδυνη κρίση.

    Όλα αυτά είναι σημάδια που δεν μπορεί παρά να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψιν.

    Οποιαδήποτε πολιτική δεν εγγυάται την ομόνοια του λαού είναι απορριπτέα.

    ΥΓ
    Οι εκλογές δεν επιτρέπουν τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής,σε καμία περίπτωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Τὸ λάθος ἦταν ποῦ μπήκαμε στὸ εὐρώ.

    Τώρα στὸ χάλι ποὺ εἴμαστε δὲν θὰ λείψουμε ἀπὸ τοὺς εὐρωπαίους. Θὰ πληρώσουν μιὰ φορὰ τὸ κόστος ἐξόδου τῆς Ελλάδας καὶ τέλος.

    Μὴν ξεχνοῦμε, δὲν εἴμεθα ὁ ὀμφαλὸς τῆς γῆς.

    Τὸ παιχνίδι εἶναι ἁπλό: Πόσο μᾶς κοστίζει ἡ παραμονὴ τῆς Ἑλλάδος στὸ εὐρὼ καὶ πόσο ἡ ἔξοδος; Ἂς πάρουμε τὸ φθηνότερο.

    Βοήθειά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Το λαθος ειναι πως ακομα συζηταμε το διλημμα, Ευρωπη η Αφρικη της Αριστεροφασιστικης νοοτροπιας.

    - Ο Στέλιος Ράμφος στο Mega Σαββατοκύριακο σχολιάζει την επικαιρότητα ( 12 5 2012 )
    http://steliosramfosgr.wordpress.com/

    - Ν. Λυγερός, Οι εκλογές και η κυβέρνηση της ΑΟΖ
    http://www.lygeros.org/articles?n=9373&l=gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλές οι αναδιφήσεις σε ιστορικά στιγμιότυπα καταστροφής, αλλά δεν νομίζετε ότι θέλει ο γερμανολάγνος σαμαρικός να κρυφτεί, αλλά τα "Ναι στο μνημόνιο", δεν τον αφήνουν;

    Οικονομολογικά ανόητοι και πατριωτικά αυτοκαταστροφικοί, οι κυβερνώντες ΠαΣοΚοΝουΔίτες [και οι τσάτσοι τους], που "συναινούν" και συντονίζουν τις ιδεοληπτικές εμμονές και οδηγίες/κατευθύνσεις των ευρωπαϊκών θεσμών περί της αναγκαιότητας για:

    <> (= περιφρόνηση της Λαϊκής Βούλησης και του Εθνικού Συμφέροντος, δήθεν για πιο ..σταθερές κυβερνήσεις),

    <> (δηλαδή μη αναστρέψιμη μιζέρια, π.χ. με μειώσεις μισθών & συντάξεων, και απολύσεις),

    <> (χρήμα γιοκ δηλαδή, στην τσέπη και στην αγορά),

    <> για Διαρκή Λιτότητα και για Εσωτερική Διόρθωση (εθελούσια Εθνική Πτώχευση ΚΑΙ ΕΣΚΕΜΜΕΝΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΕΠ..!),

    <> (π.χ ΕΝΑΕ & III Reich),

    <>,

    <> και <> (και Εκποίηση των πάντων)???

    Με "σοβαρότητα και ευθύνη" και ο Σάββας Καλεντερίδης, λοιπόν.. Γνωρίζει άραγε ότι ο Σαμαράς συγκυβερνά με τον Βαγγέλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.