14/5/12

Εισβολή τουρκικών κεφαλαίων Ετοιμάζουν επενδύσεις στα κατεχόμενα, στόχος η πλήρης τουρκοποίηση

Φωτογραφία
Κάθοδο τουρκικών εταιρειών στα κατεχόμενα και αύξηση των τουρκικών κεφαλαίων που επενδύονται στο ψευδοκράτος, επιδιώκει η Άγκυρα. Ήδη αυτό έχει αρχίσει να γίνεται και θα ενταθεί τους επόμενους μήνες, στα πλαίσια της εφαρμογής του τουρκικού σχεδίου Β. Η Άγκυρα θεωρεί πως με την προώθηση τουρκικών επενδύσεων στα κατεχόμενα θα πετύχει πρωτίστως τους πολιτικούς της στόχους και επιδιώξεις.
Πρώτο, οι Τούρκοι θεωρούν πως διά της επένδυσης τουρκικών κεφαλαίων και της αλλαγής των δομών, θα προχωρήσουν τα βήματα ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην Τουρκία. Αυτό μπορεί να μην γίνει με επίσημη ανακήρυξη, αλλά θα ενισχύεται συνεχώς με τα βήματα που έχουν σχεδιασθεί και θα γίνονται.

Δεύτερο, διά της ανάπτυξης μεγάλων τουρκικών εταιρειών στα κατεχόμενα θεωρούν πως θα μπορεί να γίνει μέσω αυτών και η διαμόρφωση καναλιών επικοινωνίας και συναλλαγών του ψευδοκράτους με το διεθνή χώρο. Θα αποτελέσει διά των κινήσεων αυτών, έναν τρόπο για την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.
 
Μέσα στα πλαίσια αυτά, Τουρκία και κατοχικό καθεστώς έχουν προχωρήσει σε εναρμόνιση των «νομοθεσιών» του ψευδοκράτους, ώστε να διευκολυνθούν οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι βασικά θα είναι κατά κύριο λόγο Τούρκοι. Βασικότερη αλλαγή θεωρείται αυτή για την ιδιωτικοποίηση «δημοσίων οργανισμών», η οποία ανοίγει το δρόμο για εκχώρησή τους σε τουρκικές εταιρείες (η «νομοθεσία» ψηφίστηκε από Κόμμα Εθνικής Ενότητας και το Κόμμα Ελευθερίας και Μεταρρύθμισης στο τέλος Μαρτίου 2012).
 
 Με βάση την αλλαγή αυτή, όλοι οι «οργανισμοί» του ψευδοκράτους μπορούν να ιδιωτικοποιούνται με απόφαση μόνο του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου ( οι εταιρείες που θα αγοράζουν τους οργανισμούς θα τυγχάνουν διευκολύνσεων ενώ δεν θα είναι υποχρεωμένες να εργοδοτούν «υπηκόους» του ψευδοκράτους). Ενισχύοντας το ρόλο της ψευδοκυβέρνησης, βασικά οι αποφάσεις για ιδιωτικοποιήσεις θα γίνονται με την καθοδήγηση του τουρκικού κράτους, διά της «πρεσβείας» του στα κατεχόμενα, χωρίς να εμπλέκεται οποιοσδήποτε άλλος «θεσμός» του κατοχικού καθεστώτος.
 
Όπως συναφώς προκύπτει από τη δραστηριοποίηση επενδυτών, βάρος φαίνεται να δίνεται στον τομέα του τουρισμού και της εκπαίδευσης (πανεπιστήμια). Είναι σαφές πως ένα ζήτημα που λειτουργούσε μέχρι σήμερα αποτρεπτικό για ξένους επενδυτές, ήταν το θέμα των περιουσιών. Το θέμα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί καθώς ως γνωστόν, οι περιουσίες ανήκουν στους Ελληνοκύπριους. Αυτό που αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, είναι πως η Άγκυρα θα προβεί σε κινήσεις που θα ενισχύουν τη λειτουργία της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων. Πώς θα γίνει αυτό; Θα φανεί στη συνέχεια. 
 
Διπλωματικές πηγές σημείωναν πως το επόμενο βήμα για την Τουρκία θα είναι η πλήρης τουρκοποίηση της πολιτικής ζωής στα κατεχόμενα και ο έλεγχος της οικονομίας σε όλα τα επίπεδα. 
 
Εκείνο που φαίνεται ότι προωθείται σε πολιτικό επίπεδο είναι η συμμετοχή εποίκων στη «διοίκηση» του ψευδοκράτους και μάλιστα στα ψηλά δώματα. Αυτό μέχρι σήμερα γινόταν πολύ περιορισμένα και προσεκτικά. Σε ό,τι αφορά στην οικονομία, είναι προφανές πως και σήμερα η εξάρτηση από την Τουρκία είναι πλήρης. Εκείνο, όμως, που θα γίνει, όπως έχουμε ήδη περιγράψει, είναι η εισβολή τουρκικών κεφαλαίων μέσα από ιδιωτικοποίηση οργανισμών και έργων υποδομής. 
 
Πρώτο βήμα φαίνεται ότι θα είναι η ιδιωτικοποίηση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου. Ήδη έχει ανακοινωθεί πως θα γίνει δημόσια δημοπρασία. Όπως προκύπτει από όλες τις κινήσεις της Άγκυρας και των εγκάθετων τους στα κατεχόμενα, ορατή είναι η περιθωριοποίηση των Τουρκοκυπρίων, πολιτικά και οικονομικά. Κι αυτό, παρόλο που στο πολιτικό επίπεδο ο έλεγχος από την Άγκυρα είναι ασφυκτικός και σήμερα.
Νερό, γεωτρήσεις, αναβάθμιση έργων
1. Ο υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς νερού από το Αναμούριο της Τουρκίας στα κατεχόμενα. Στις 7 Μαρτίου 2014 αναμένεται να αρχίσει η ροή νερού προς τα κατεχόμενα. Το συνολικό κόστος του έργου να είναι 450 εκατομμύρια δολάρια. Σημειώνεται ότι οι Τούρκοι πολλές φορές έχουν προβάλει το θέμα του νερού ως στοιχείο συναλλαγής με τις ελεύθερες περιοχές. Διπλωματική πηγή σημείωνε με νόημα πως δεν αποκλείεται τα θέμα του νερού να «παίξει» σε συνδυασμό με το ζήτημα του φυσικού αερίου.
2. Η Τουρκία έχει ξεκινήσει γεωτρήσεις στο κατεχόμενο χωριό Σύγκραση, με στόχο να εντοπισθούν ποσότητες πετρελαίου. Τις γεωτρήσεις ανέλαβε η Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ). Οι εργασίες αυτές θα ολοκληρωθούν σε 4 περίπου μήνες όταν η γεώτρηση θα φθάσει στο τελικό βάθος των 3.000 μέτρων.
3. Ενίσχυση του ναυπηγείου του λιμανιού της κατεχόμενης Αμμοχώστου για να μπορεί να φιλοξενεί μεγαλύτερα πλοία.
4. Κατασκευή εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαιοειδών. Η επένδυση θα κινηθεί γύρω στα 230 εκατ. δολάρια.
Λειτουργεί Συμβούλιο προσέλκυσης επενδυτών
ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΕΔΩ και δύο χρόνια λειτουργεί το Συμβουλευτικό Συμβούλιο Ξένων Επενδύσεων, με πρωτοβουλία της τουρκικής κυβέρνησης αλλά και με την εμπλοκή επιχειρηματιών από την Τουρκία όπως και Τουρκοκυπρίων. Στόχος, όπως αναφέρεται, είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων στο ψευδοκράτος. Δεν πρέπει να θεωρούνται τυχαίες δύο κινήσεις που έχουν γίνει: Πρώτο, η δημιουργία «τμήματος Κύπρου» από τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών Τουρκίας (ΤUSΙΑD) και δεύτερο η πραγματοποίηση στα κατεχόμενα συνόδου της Ισλαμικής Τράπεζας Αναπτύξεως, τον περασμένο Απρίλιο. Και οι δυο κινήσεις γίνονται. Την περασμένη Τετάρτη ο ψευδοπρωθυπουργός, Ιρσέν Κουτσούκ συναντήθηκε με ξένους επιχειρηματίες, κυρίως Σουηδούς και Τούρκους που ζουν στη Σουηδία. Οι επιχειρηματίες βρέθηκαν στα κατεχόμενα κατόπιν πρόσκλησης του «οργανισμού προσέλκυσης επενδύσεων». Ο Κουτσιούκ δήλωσε ότι δίνουν μεγάλη σημασία στις επενδύσεις και πρέπει να εξασφαλισθεί όχι μόνο η δημιουργία σχέσεων με ξένους επενδυτές, αλλά και η συνέχιση τέτοιων επισκέψεων στα κατεχόμενα. Όσον αφορά στον τουρισμό, ο κ. Κιουτσιούκ είπε ότι υπάρχουν 14 προορισμοί στην Ευρώπη με τους οποίους υπάρχει εναέρια σύνδεση από τα κατεχόμενα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι σχέσεις του ψευδοκράτους με τις σκανδιναβικές χώρες θα βελτιωθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.