16/5/12

Τουρκία: Εμπόδια σε Ελληνες που θέλουν να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία στην Ιμβρο

Τα εμπόδια που προβάλλουν οι τουρκικές αρχές στην απόκτηση ακίνητης περιουσίας στην Ίμβρο από ελληνικής καταγωγής πολίτες της Τουρκίας, με βάση κρατικές αποφάσεις, αποκαλύπτει τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα κάνοντας λόγο για σχετική δίκη, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ειδικότερα, η ιστοσελίδα «bianet» επικαλείται τον Τούρκο δικηγόρο Ερχάν Πεκτσέ, σύμφωνα με τον οποίο η νομική υπηρεσία της Διεύθυνσης Κτηματολογίου, σε έγγραφό της, υπογραμμίζει ότι «υπάρχουν σε σχέση με την Ίμβρο και την Τένεδο, αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρωτόκολλα μεταξύ υπουργείων και μια σειρά από διοικητικές ρυθμίσεις». Το έγγραφο σχετίζεται με τη δικαστική διαδικασία που ξεκίνησε με αφορμή την επιθυμία Ελληνίδας της Ίμβρου και του μέλλοντα συζύγου της, ο οποίος είναι επίσης Τούρκος πολίτης, αλλά τουρκικής καταγωγής, να αγοράσουν ακίνητο στον Ίμβρο.

Σύμφωνα με την είδηση, ο πατέρας της Ελληνίδας της Ίμβρου αποφάσισε να αγοράσει στο νησί ένα οικόπεδο για την κόρη του, αλλά η απάντηση που έλαβε από το Κτηματολόγιο ήταν το ότι αυτό προϋποθέτει μακρόχρονη διαδικασία, επειδή είναι Έλληνας και ότι η διαδικασία θα ήταν πιο απλή εάν το οικόπεδο αγοραζόταν στο όνομα του μέλλοντα συζύγου, επειδή αυτός είναι τουρκικής καταγωγής.

Ο δικηγόρος αναφέρει ότι όταν ασχολήθηκε ο ίδιος με την υπόθεση, έλαβε από το Κτηματολόγιο την απάντηση ότι «όταν κάποιος ελληνικής καταγωγής πολίτης της Τουρκίας εκδηλώνει επιθυμία για αγορά ακινήτου, παραπέμπουμε το αίτημα στην περιφερειακή διοίκηση της Διεύθυνσης Κτηματολογίου, η οποία απευθύνεται στο τμήμα αλλοδαπών της ασφάλειας και τη ΜΙΤ (υπηρεσία πληροφοριών). Ορισμένες φορές η διαδικασία κρατά έως και δύο χρόνια, ενώ υπάρχουν και αρνητικές απαντήσεις, όπως συνέβη σε δύο περιπτώσεις».

Στη συνέχεια, ο δικηγόρος κατάθεσε αίτηση στη Διεύθυνση Κτηματολογίου της Ίμβρου για να ενημερωθεί σχετικά με τους λόγους για τους οποίους ακολουθείται η διαδικασία αυτή. Ωστόσο, η απάντηση ήρθε από τη Δ΄ Διεύθυνση Κτηματολογίου Προύσας, παρότι, όπως λέει ο δικηγόρος, την απάντηση, με βάση τον νόμο πρέπει να δίνει η υπηρεσία η οποία δέχεται την αίτηση.

Στην απάντηση αυτή αναφέρεται ότι δεν μπορεί να απαντηθεί το ερώτημα του δικηγόρου, για λόγους «εθνικών συμφερόντων». Στη συνέχεια, ο δικηγόρος προσέφυγε στο δικαστήριο εναντίον της Διεύθυνσης Κτηματολογίου Προύσας. Κατά τη διαδικασία αυτή, το αίτημα του δικαστηρίου περί ενημέρωσης, απαντήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Κτηματολογίου στην Άγκυρα, η οποία ωστόσο έκανε λόγο για περιπτώσεις απόκτησης ακίνητης περιουσίας εκ μέρους «ξένων».

Ο δικηγόρος κέρδισε τη δίκη τονίζοντας ότι πρόκειται για Έλληνα, αλλά πολίτη της Τουρκίας. Ακολούθως, η Γενική Διεύθυνση Κτηματολογίου άσκησε έφεση τονίζοντας στη σχετική της αίτηση ότι υπάρχουν, σε σχέση με την Ίμβρο και την Τένεδο, αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, πρωτόκολλα μεταξύ υπουργείων, καθώς και σειρά διοικητικών ρυθμίσεων. Στην ίδια αίτηση, η Διεύθυνση ανέφερε ότι «το υπουργείο Εσωτερικών με το υπ' αρ. 14899 και ημερομηνία 9.1.2012 έγγραφό του, γνωστοποίησε ότι έχουν αρθεί τα μέτρα σχετικά με την Ίμβρο και την Τένεδο» και ότι η ίδια η Διεύθυνση «μετά από σχετική αλληλογραφία με το υπουργείο Εσωτερικών, εξετάζει το θέμα αν θα αρθούν τα μέτρα».

Ο δικηγόρος τονίζει ότι «αυτό αποκαλύπτει ότι το κράτος έχει λάβει μέτρα στο συγκεκριμένο θέμα» και σημειώνει ότι στη συνέχεια ο ίδιος έχει ρωτήσει εγγράφως στη διοίκηση επαρχίας Ίμβρου εάν πράγματι έχουν αρθεί τα εν λόγω μέτρα. Στην απάντησή της η διοίκηση ανέφερε ότι δεν γνωρίζει κάτι επ' αυτού και ότι πρέπει να ρωτηθεί το υπουργείο Εσωτερικών. Τέλος, ο δικηγόρος αναφέρει ότι θα καταθέσει μήνυση εναντίον του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και των αξιωματούχων που έχουν λάβει ή έχουν εφαρμόσει σχετικές αποφάσεις. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, συνεχίζεται η δικαστική διαδικασία μετά την έφεση που άσκησε η Γενική Διεύθυνση Κτηματολογίου.

Πάντως, σύμφωνα με την είδηση, το ζευγάρι των Ιμβρίων «τελικά αγόρασε άλλο οικόπεδο από Έλληνες της Ίμβρου, αφού δεν υπάρχει εμπόδιο για την αγοραπωλησία ακινήτων μεταξύ ελληνικής καταγωγής πολιτών της Τουρκίας στην Ίμβρο».

Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.