1/5/12

"Ποιός για την πόλη ωφέλιμη έχει γνώμη..."

της Ελίνας Γαληνού
Η αγάπη του ωραίου, το μέτρο, η ευθύτητα, η παρρησία και ο ανθρωπισμός, οδήγησαν κάποτε την ελληνική σκέψη στην αγάπη της ελευθερίας. Μέσω αυτής, γεννήθηκε η δημοκρατία. Η λέξη "ελευθερία" έχει την ίδια ρίζα με τις λέξεις "έλευση, έλθω..", που αρχικά αφορούσαν τις συνελεύσεις των πολιτών. Δικαίωμα στη συνέλευση δεν είχαν οι δούλοι, αλλά μονάχα οι ελεύθεροι άνθρωποι.
Ομως είναι αξιοσημείωτο ότι η λέξη "ελευθερία" ως αυτούσια, υπάρχει στην ελληνική γλώσσα πάνω από δυόμιση χιλιάδες χρόνια, στον γραπτό λόγο...
Επομένως οι Ελληνες θεωρούσαν την "ελευθερία" μια ιδιαίτερη αξία, εστιάζοντας τη σημασία της κυρίως στην απαλλαγή από τον φόβο. Ο Ηρόδοτος, παραθέτει στα κείμενά του πολλές σχετικές αναφορές, όπου μέσα από ιστορικά περιστατικά, εμφανίζεται πώς αντιλαμβάνονταν οι Ελληνες την έννοια της ελευθερίας. Βασικά, θεωρούσαν ότι ο φόβος και η υποταγή, επιδρούν ανασταλτικά στην εργασία και πρόοδο...Πίστευαν ότι όταν ο άνθρωπος δουλεύει ελεύθερος, αποδίδει περισσότερο και καλύτερα. Οταν κατορθώνει να ξεπεράσει τους φόβους του μέσω της γνώσης, μπορεί να κινηθεί σε ευρύτερα πεδία. Οι λογικές και επιστημονικές εξηγήσεις που προσπάθησαν να δώσουν διανοητές της αρχαιότητας σε φυσικά φαινόμενα που προκαλούσαν τρόμο ή έκπληξη, βοήθησαν τους ανθρώπους να ελευθερωθούν από τις φοβίες και να συμφιλιωθούν δημιουργικά με τον κόσμο.
Αυτή η συνοπτική αναφορά περί ελευθερίας, καθίσταται εξαιρετικά επίκαιρη, ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες που είναι και παραμονές εκλογών. Είναι βέβαιο ότι όλοι έχουμε κουραστεί και υπερκορεστεί ακούγοντας προθέσεις διαφόρων υποψηφίων, που εγγυώνται όλες "ένα καλύτερο μέλλον". Το σκηνικό αυτό το έχουμε ζήσει πολλές φορές, αλλά ειδικά τούτη, μοιάζει σχεδόν σουρεαλιστικό. Τόσες ελπιδοφόρες φράσεις μαζεμένες, που λές και περίμεναν τις εκλογές για να ακουστούν! Εδώ όμως, σε λίγες μέρες θα κριθούν οι τύχες μας και με δική μας ευθύνη. Η ψήφος θα σφραγίσει τις δικές μας επιλογές και προτεραιότητες και ό,τι προκύψει από το εκλογικό αποτέλεσμα, θα το βρούμε μπροστά μας. Η εμπειρία των εκλογών του 2009, θα πρέπει να μας έχει ωριμάσει ως προς το τι σημαίνει αυτό...
Ακούμε λοιπόν πολλούς και πολλά. Υποτίθεται όμως, ότι εδώ και δύο χρόνια, έχουμε διδαχτεί και πολλά. Υποτίθεται ότι ξέρουμε χονδρικά πώς είναι τα πράγματα, και αν υπάρχουν περιθώρια να μας παραπλανήσει κανείς. Γι΄αυτό, ας μας πούνε όσο είναι καιρός όσοι ευαγγελίζονται "καλύτερες μέρες", σε τι ακριβώς βασίζονται ώστε να ξέρουμε και εμείς αν μπορούμε να τις προσδοκούμε. Οι επαναστατικές και ανατρεπτικές λύσεις που απευθύνονται προς τον εξουθενωμένο λαό, δεν δίνουν μέχρι στιγμής στοιχεία εφαρμοσιμότητας για το τι μέλλει γενέσθαι "μετά την όποια επανάσταση". Αν όμως υπάρχουν τέτοια, καλό είναι να το ξέρουμε πριν φτάσουμε στην κάλπη. Να το ξέρουμε όμως βεβαιωμένα και υπεύθυνα, και όχι υπό μορφή ενθουσιωδών συνθημάτων ή γενικολογιών που δεν έχουν ουσιαστική βάση. Από τέτοια χορτάσαμε, καήκαμε και τα πληρώσαμε πανάκριβα. Δεν χρειαζόμαστε άλλα.
Είναι αλήθεια ότι ο λαός μας υπόφερε αρκετά και έχει μεγάλη ανάγκη να πάρει μια ανάσα. Ομως σ΄αυτήν εδώ τη συγκυρία, θα πρέπει να συνεχίσει ακόμα για καιρό μια δύσκολη πορεία καθώς η έξοδος δείχνει αρκετά μακριά. Δεν είναι ευχάριστη διαπίστωση αυτή βέβαια, αλλά είναι η αλήθεια. Με βάση λοιπόν αυτήν την αλήθεια, θα πρέπει να του μιλήσουν-αν το αποφασίσουν τελικά, οι υποψήφιοι των πολιτικών συνδυασμών που ζητούν την ψήφο του.
"Από το μονάρχη πιό βαριά δεν είναι συμφορά σε μια πόλη...Ενας κρατά στο χέρι του τον νόμο κι΄αφέντης είναι. Ισότητα καμιά.." μας λέει το χορικό του Ευριπίδη στις "Ικέτιδες". Είναι πράγματι βαριά η συμφορά και το έχουμε αισθανθεί. Να μην ξεχνάμε όμως και τη συνέχεια..
 "Τρανούς νικά ο μικρός αν έχει δίκιο./ Τη λευτεριά ένας λόγος φανερώνει /Ποιός για την πόλη ωφέλιμη έχει γνώμη / και θέλει να τη φέρει εδώ στη μέση;"
Οπότε ας μιλήσει ο καθένας ελεύθερα αν έχει κάτι χρήσιμο να μας πεί. Αλλιώς καλύτερα να σωπάσει, θα μας ήταν χρησιμότερο..

2 σχόλια:

  1. Ελίνα,όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε ότι η Ελληνική οικονομία είναι νεκρή.

    Ο λαός απλά θα πιστοποιήσει το θάνατο,και μετά θα κατηγορηθεί ότι αυτός ευθύνεται.

    Ως γνωστόν,οι πολιτικοί είναι αλλεργικοί στην ανάληψη ευθυνών.

    Η κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας,όσο και της Ευρωπαικής κατά τη γνώμη μου,είναι μη αναστρέψιμη.

    Η τελευταία πράξη του δράματος είναι και τίποτε άλλο.

    Αρκεί να διαθέτει κανείς απλή κοινή λογική για να καταλάβει ότι οι Έλληνες δεν έχουν σε καμία περίπτωση τη δυνατότητα να πληρώσουν έστω και τους μισούς φόρους,έμμεσους ή άμεσους σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

    Οι πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν τη συνέχιση της ακολουθούμενης πορείας,μέσα στην απελπισία τους,ποντάρουν αποκλειστικά και μόνο στην αφελή εκτίμηση ότι η Γερμανία και η Γαλλία θα συμφωνήσουν στην έκδοση ευρωομολόγου.

    Κάτι τέτοιο δεν πιστεύω ότι πρόκειται να συμβεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κοίτα Χρήστο, τα έχω υπόψη μου όλα αυτά. Οντως η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη, εκτός κι΄αν...τι να πώ, τρελλαθούν ξαφνικά οι Οίκοι Αξιολόγησης και οι αγορές και αρχίσουν να μοιράζουν μπόνους στις υπό χρεωκοπία χώρες.
    Για το ευρωομόλογο, δεν το αποκλείω να γίνει κάποτε, αλλά δεν είναι της παρούσης και μάλιστα, υπό τις συνθήκες που διάγει τώρα το ευρώ.
    Πρέπει να αλλάξουν πολλά για να προχωρήσει η Ευρώπη στο ευρωομόλογο, εάν τελικά γίνει.
    Για τους εδώ πολιτικούς, έχω να πώ ότι η προεκλογική εικόνα των περισσοτέρων, μας δείχνει "μια από τα ίδια".
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.