28/5/12

Διχασμένο ιδεολογικά και πολιτικά το εκλογικό σώμα

Πηγή: Express.gr 
ΤAΣΕΙΣ… κυβερνητισμού πάνω στο δίπολο ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος και προς την κατεύθυνση των μετεκλογικών συνεργασιών εμφανίζει η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, καθώς σε αντίθεση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου τα ποσοστά των κομμάτων εκτός Βουλής συρρικνώνονται από το 19% σε μονοψήφια νούμερα, ακόμη και κάτω του 5%, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Αν και απομένουν 20 ημέρες για τις νέες κάλπες φαίνεται πως στις εκλογές της 17ης Ιουνίου το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής θα είναι πολύ μικρότερο σε σύγκριση με εκείνο της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης.
Η παράμετρος αυτή είναι καθοριστική για την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων καθώς θα επηρεάσει τόσο το ποσοστό της αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος αλλά κυρίως θα επιτρέψει ή θα αποτρέψει κυβερνητικές συνεργασίες προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Το ποσοστό αυτό θα είναι προφανώς διαφορετικό αν η επόμενη Βουλή θα είναι επτακομματική ή οκτακομματική. Στην περίπτωση που προκύψει μία οκτακομματική Βουλή τότε θα δούμε το αντιστρόφως ανάλογο αποτέλεσμα σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση: Δηλαδή, σχεδόν το σύνολο του εκλογικού σώματος θα εκπροσωπείται στη νέα Βουλή με ποσοστά κοντά στο 97%-98%.

Από τις δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «αλιεύουν» μεγάλα ποσοστά από το 19% του εκλογικού σώματος που δεν εκπροσωπήθηκε στη Βουλή και προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Κι αυτό γιατί το διχασμένο ιδεολογικά και πολιτικά εκλογικό σώμα που έχει εγκλωβιστεί στο δίλημμα «μνημόνιο - αντιμνημόνιο» θέλει αυτή τη φορά να δώσει προοπτική διακυβέρνησης της χώρας (ενισχύοντας τον ένα είτε τον άλλο πόλο) μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Στην περίπτωση της ΝΔ, η νέα δυναμική που δημιουργείται προέκυψε από την επιστροφή στο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη. Όσον αφορά το ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να απορροφά και να εκφράζει το μεγαλύτερο κομμάτι του αντιμνημονιακού μπλοκ. 

Και τα δύο «ρεύματα» φαίνεται να δίνουν σκληρή μάχη για την πρωτιά καθώς τα ποσοτικά ποσοστά φαίνεται σε κάποιες περιπτώσεις να μην ταυτίζονται με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά (άλλο κόμμα προηγείται στην εκτίμηση ψήφου, άλλο στην παράσταση νίκης) γεγονός που δείχνει τη σύγχυση που εξακολουθεί να επικρατεί στο εκλογικό σώμα και συμπυκνώνεται στην εκτίμηση πως «άλλο κόμμα ψηφίζω, άλλο κόμμα πιστεύω ότι θα κερδίσει».

Η μεγάλη συζήτηση που έχει ξεκινήσει εντός και εκτός Ελλάδας για την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ δεν έχει ακόμη επηρεάσει καταλυτικά το εκλογικό σώμα, καθώς ένα σημαντικό κομμάτι ψηφοφόρων δείχνει να αγνοεί τις… προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ  και αποφασίζει με άλλα χαρακτηριστικά, κυρίως της καθημερινότητας που βιώνει ο καθένας ξεχωριστά στο επαγγελματικό ή οικογενειακό του περιβάλλον.

Ο τρίτος πόλος, το ΠΑΣΟΚ, δείχνει να συγκρατεί τα ποσοστά του σε σύγκριση με τις εκλογές της 6/5 αν και εξακολουθούν αυτά να παραμένουν πολύ χαμηλά για ένα πρώην μεγάλο κόμμα εξουσίας, που πρέπει από τώρα να προσαρμοστεί στο νέο ρόλο που θα έχει στο νέο πολιτικό σκηνικό.

Λ. Γαλανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.