19/5/12

ΟΗΕ: Η κρίση στην ΕΕ, δεν έχει φτάσει (ακόμη), στη Λατ. Αμερική


 Η κρίση χρέους στην ΕΕ μέχρι στιγμής δεν έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, οι οποίες συνεχίζουν να προσελκύουν δισεκατομμύρια δολάρια από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης σε αγορές και επενδύσεις κάθε χρόνο, ανέφερε η Οικονομική Επιτροπή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (ECLAC).   «Ακόμη και οι ισπανικές επενδύσεις μεγεθύνθηκαν στην περιφέρεια το 2011, παρά την ύφεση εκεί» [στην Ισπανία], δήλωσε ο Χουάν Αλμπέρτο Φουέντες, επικεφαλής της διεύθυνσης οικονομικής ανάπτυξης της ECLAC, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο.


   Η Λατινική Αμερική προσέλκυσε άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους 153 δισ. δολαρίων το 2011, με τη Βραζιλία, το Μεξικό, τη Χιλή, την Κολομβία, την Αργεντινή και το Περού να είναι οι κύριοι επενδυτικοί προορισμοί. Η ECLAC αναμένει ότι το ποσό αυτό το 2012 θα κυμανθεί από 150 ως 165 δισ. δολάρια.
 
   Εξάλλου ο ίδιος ειδικός σημείωσε ότι η Λατινική Αμερική έχει «χαμηλά επίπεδα χρέους, υψηλά αποθεματικά συναλλάγματος και δημοσιονομικά περιθώρια να τονώσει τις οικονομίες» των κρατών που την αποτελούν.
 
   Ο Φουέντες επισήμανε ότι οι χώρες της κεντρικής Αμερικής, όπως η Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ, η Γουατεμάλα και η Νικαράγουα είναι οι πιο ευάλωτες, εξαιτίας των υψηλών ποσοστών φτώχειας και της εξάρτησής τους από εισαγωγές για είδη όπως τα καύσιμα και τα τρόφιμα.
 
   Σημείωσε παράλληλα ότι οι συνέπειες της ευρωπαϊκής κρίσης στα εμβάσματα που 
αποστέλλονται στη Λατινική Αμερική από τα εκατομμύρια των μεταναστών από τα κράτη της περιοχής είναι σχετικά μικρές, αφού οι περισσότεροι από αυτούς τους μετανάστες ζουν στις ΗΠΑ.

   Ο ειδικός της οργάνωσης του ΟΗΕ επισήμανε ακόμα ότι η υποτίμηση του ευρώ καθώς και το γεγονός ότι πλέον ο οικονομικός κίνδυνος σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία έχει μεγαλώσει δημιουργούν συνθήκες που επιτρέπουν σε λατινοαμερικάνικες εταιρίες να αποκτήσουν πόρους στην Ευρώπη.
http://www.e-typos.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.