18/5/12

Greek statistics και στις εκλογές


Ύστερα από την αποτυχία των διερευνητικών εντολών των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων και των διαδοχικών συσκέψεων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για το σχηματισμό κυβέρνησης, η χώρα οδηγείται σε νέες, επαναληπτικές εκλογές εντός του Ιουνίου. Μόνο που η νέα προσφυγή στις κάλπες χαρακτηρίζεται οριακής συνταγματικότητας εξαιτίας της αδυναμίας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής να δημοσιεύσει εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών τα επίσημα στοιχεία της απογραφής του 2011.

Το Σύνταγμα και η ΕΛΣΤΑΤ
Όπως ορίζει το Σύνταγμα (άρθρο 54, παράγραφος 2), «ο αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με Προεδρικό Διάταγμα με βάση το νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή. Τα αποτελέσματα της απογραφής θεωρείται ότι έχουν δημοσιευθεί με βάση τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της».

«Αυτό που προβλέπεται στο Σύνταγμα είναι ότι για να μπορέσουμε να υπολογίσουμε τον αριθμό των εδρών που έχει η κάθε περιφέρεια πρέπει να γνωρίζουμε το λεγόμενο νόμιμο πληθυσμό, ο οποίος προκύπτει από την τελευταία απογραφή. Για να μην υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ του πραγματικού και του νόμιμου πληθυσμού, το Σύνταγμα προβλέπει ότι θα πρέπει, εάν έχει περάσει ένας χρόνος τουλάχιστον από την τελευταία απογραφή, να χρησιμοποιούνται αναγκαστικά τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής. Για αυτόν το λόγο προβλέπει ένα τεκμήριο, ότι δηλαδή ακόμα και αν δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα αποτελέσματα και έχει περάσει ένας χρόνος, αυτά θεωρούνται ότι έχουν δημοσιευθεί» λέει στη «C.P.» ο Νίκος Κατρούγκαλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Βάσει αυτής της διάταξης, η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα πρέπει έως τις 27 Μαΐου, όταν και συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ολοκλήρωση της περσινής απογραφής, να δημοσιεύσει στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τα επίσημα στοιχεία της απογραφής του 2011. Ωστόσο, η ΕΛΣΤΑΤ ήδη έχει κάνει γνωστό με επιστολή της προς τον υπουργό Εσωτερικών Τάσο Γιαννίτση (έχει κοινοποιηθεί επίσης στον πρωθυπουργό, στον πρόεδρο της Βουλής καθώς και στους υπουργούς Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης) ότι δεν προλαβαίνει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της βάσει των όσων ορίζει το Σύνταγμα και ότι χρειάζεται ακόμα 2 με 3 μήνες προκειμένου να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία που αφορούν το νόμιμο πληθυσμό κάθε περιφέρειας, βάσει των οποίων θα πρέπει να ανακατανεμηθούν και οι βουλευτικές έδρες.

Συνέπεια αυτής της αδυναμίας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής είναι ότι οι επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν βάσει των στοιχείων της απογραφής του 2001, εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα «πυροδοτήσει» ένα νέο μετεκλογικό «χάος».

Ενστάσεις και προσφυγές
Ερωτηθείς για τις συνέπειες που θα προκύψουν από αυτήν τη συνταγματική «εμπλοκή», ο κ. Κατρούγκαλος υπογραμμίζει ότι αυτές δεν επηρεάζουν τη δύναμη των κομμάτων και το τελικό αποτέλεσμα της κατανομής των εδρών στα πολιτικά κόμματα, δηλαδή αν το πρώτο κόμμα θα λάβει, π.χ., 120 έδρες ή 100 έδρες το δεύτερο κόμμα, καθώς η κατανομή των εδρών γίνεται πανελλαδικά με βάση το ποσοστό του κάθε κόμματος.

«Εκεί, όμως, που θα υπάρχουν αμφισβητήσεις είναι σε εκείνες τις εκλογικές περιφέρειες που θα έπρεπε βάσει της νέας απογραφής να έχουν περισσότερες έδρες, π.χ. στη Β’ Αθήνας, στη Β’ Πειραιά, στην Α’ Θεσσαλονίκης. Σε αυτές τις περιφέρειες, οι επιλαχόντες βουλευτές θα υποβάλουν ενστάσεις και θα προσφύγουν κατά του αποτελέσματος των εκλογών ως προς το ότι αυτοί δεν έχουν εκλεγεί, και κατά πάσα πιθανότητα ή μάλλον με μεγάλη βεβαιότητα θα δικαιωθούν από τα εκλογοδικεία» επισημαίνει ο κ. Κατρούγκαλος.

Τα εκλογοδικεία αναμένεται να εκδώσουν τις αποφάσεις τους σε διάστημα περίπου ενός έτους, όταν και θα έχουν δημοσιευθεί τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και θα έχει εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Συνεπώς, τα αρμόδια δικαστήρια θα γνωρίζουν τα αποτελέσματα και θα πρέπει να τα εφαρμόσουν, με αποτέλεσμα να πρέπει να γίνει μια ανακατανομή εδρών, η οποία δεν αποκλείεται να συμπαρασύρει ως ντόμινο μια σειρά από περιφέρειες, καθώς αρκεί ακόμα και η αλλαγή μίας έδρας για να ακολουθήσουν διαδοχικές «καραμπόλες». Την άποψη αυτοί συμμερίζονται έγκριτοι «εκλογολόγοι», οι οποίοι, ερωτηθέντες από τη «C.P.» για το ποιες εκλογικές περιφέρειες ενδεχομένως να επηρεαστούν από αυτό το «ντόμινο», υπογραμμίζουν ότι δεν μπορούν να γίνουν ακόμα ασφαλείς εκτιμήσεις.

Αμηχανία και σύγχυση
Αν και σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπ. Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης αναγνώρισε το πρόβλημα και υποστήριξε πως πρόκειται για ένα «ευαίσθητο θέμα», το οποίο επιχειρεί από κοινού με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να αντιμετωπίσει, διαβεβαιώνοντας πως θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση την κατάλληλη στιγμή, έως τώρα καταγράφεται μια πλήρης αμηχανία και σύγχυση των αρμοδίων για το χειρισμό του θέματος.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή αποφεύγει να δώσει διευκρινίσεις για το χρόνο που θα είναι έτοιμα τα στοιχεία της απογραφής, αναφέροντας πως βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας τους και παραπέμποντας στην ενημέρωση που παρείχε μέσω της επιστολής της στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, τη στιγμή που το υπουργείο Εσωτερικών διαμηνύει πως το ενδεχόμενο της ανακατανομής των εδρών είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο δεν μπορεί να το διευθετήσει από μόνος του ένας υπηρεσιακός υπ. Εσωτερικών, καθώς πρόκειται για μια εμπλοκή που ξεπερνά το υπ. Εσωτερικών. Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας, η οποία είναι και εκείνη που θα πρέπει να εκδώσει το σχετικό διάταγμα για την ανακατανομή των εδρών, ενώ για το θέμα είναι ενήμεροι και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να έχουν τοποθετηθεί επί του θέματος. Σημειώνεται ότι το θέμα της μη έγκαιρης υποβολής των στοιχείων της απογραφής του 2011 είχε απασχολήσει τις αρμόδιες Αρχές και κατά την εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου, καθώς η ΕΛΣΤΑΤ είχε ενημερώσει και τότε ότι δεν προλάβαινε να επεξεργαστεί τα στοιχεία και ότι θα εξαντλούσε τα χρονικά περιθώρια που της παρείχε το Σύνταγμα.

«Εκτιμώ πως θα προσπαθήσουν να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα εντός των επόμενων ημερών ή εάν δεν προλάβουν να τα δημοσιεύσουν διότι είναι ανέτοιμοι θα επιχειρήσουν στα στοιχεία που έχουν αφήσει να διαρρεύσουν, ότι δηλαδή υπάρχουν αυτές οι ανακατανομές στις εν λόγω περιφέρειες, να δώσουν έναν ημιεπίσημο χαρακτήρα ώστε και να εκδοθεί το σχετικό Π.Δ.» τονίζει ο κ. Κατρούγκαλος, αναφέροντας πως μια λύση θα μπορούσε να ήταν να ξεκαθαρίσουν με τη μορφή του κατεπείγοντος τα θέματα που αφορούν τουλάχιστον το νόμιμο πληθυσμό, προκειμένου, στον περίπου ένα μήνα που απομένει, να προχωρήσει η έκδοση του Π.Δ. και να γίνει η ανακατανομή των εδρών.

Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Παρασκευή 18 Μαΐου λήγει η προθεσμία που έχει δώσει με επείγουσα εγκύκλιό του το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να του αποστείλουν τους νέους, αναθεωρημένους εκλογικούς καταλόγους, στους οποίους θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι μεταβολές που έγιναν στα δημοτολόγια των δήμων έως τις 30 Απριλίου του 2012 καθώς και οι διορθώσεις (ταυτοπροσωπίες, παραλήψεις εγγραφών, αλλαγές στοιχείων, λανθασμένες διαγραφές, λανθασμένες μεταδημοτεύσεις κ.ο.κ.) που διαπιστώθηκαν στις εκλογές της 6ης Μαΐου.
http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=101646 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.