2/5/12

Θεόδωρος Καρυώτης: «Ο Βενιζέλος είναι ο πιο ικανός και ευφυής Έλληνας πολιτικός»


Άλεξ Στεφανόπουλος, Νέα Υόρκη
   «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμένα η απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου να συμπεριληφθώ στο ψηφοδέλτιο Επικράτειας του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Η απόφαση αυτή αποτελεί αναγνώριση των αγώνων που έχω δώσει για τη δημιουργία της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στην Ελλάδα, των οποίων θερμός υποστηρικτής ήταν και είναι ο σημερινός Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Πιστεύω ακράδαντα ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος είναι σήμερα ο πιο ικανός και ευφυής Έλληνας πολιτικός για να αναδείξει το θέμα της ΑΟΖ και να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση. Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι η συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο Επικράτειας του ΠΑΣΟΚ αποτελεί επιπλέον αναγνώριση της ελληνικής ομογένειας και της διαχρονικής προσφοράς προς την πατρίδα».
Με την παραπάνω αποκλειστική δήλωση προς το protothema.gr ένα από τα επιφανή  στελέχη της ακαδημαϊκής κοινότητας στις ΗΠΑ ο έλληνας καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης, ο πατέρας της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης(ΑΟΖ) και ο άνθρωπος που άνοιξε νέους δρόμους μέσα από τη βαθιά γνώση στο διεθνές θαλάσσιο δίκαιο έρχεται μια εβδομάδα ακριβώς πριν ανοίξουν οι κάλπες να στηρίξει τον νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης, μια προσωπικότητα  ισχυρή με άποψη και γνώμη στα ελληνικά εθνικά ζητήματα, προσωπικός σύμβουλος για θέματα διεθνούς θαλάσσιου δικαίου του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και ο άνθρωπος που συχνά συνομιλεί όχι μόνο με τον Ευάγγελο Βενιζέλο(πολύ πριν αναλάβει τα ηνία του ΠΑΣΟΚ) αλλά και με  10αδες  άλλα επιφανή  ισχυρά πολιτικά  στελέχη και των άλλων ελληνικών κομμάτων (εξουσίας) αποφασίζει στην πλέον κρίσιμη ιστορική στιγμή, από συστάσεως του ελληνικού κράτους, παρόλο που και στο παρελθόν του έχουν γίνει ανάλογες κρούσεις, να αποδεχθεί πρόταση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ για να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, απόφαση που επί 38 χρόνια  τώρα δεν είχε λάβει ποτέ.
Ο καθηγητής θεωρεί ότι η Ελλάδα αν δεν έχει μια σταθερή διακυβέρνηση η Ελλάδα θα  περάσει σε μια μεγάλη περίοδο πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας με απρόβλεπτες συνέπειες για την χώρα. Καθημερινά συνομιλεί με 10αδες επιφανή στελέχη της αμερικανικής διοίκησης και δείχνει να έχει σαφή γνώση του πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα την επομένη των εκλογών αλλά προς το παρόν αρκείται σε αυτή την λιτή δήλωση.
Είναι από τους ανθρώπους  που όταν η διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ  ξέφυγε από τους εθνικούς υποσχόμενους στόχους και διακηρύξεις δεν δίστασε να σηκώσει το τηλέφωνο και να ψάλει σε υπουργούς και πρώην ισχυρούς του κράτους και της διακυβέρνησης στα χρόνια της παντοκρατορίας του ΠΑΣΟΚ αλλά και στις τελευταίες αναλαμπές της διακυβέρνησης Γ. Παπανδρέου.  Δεν μασά τα λόγια του ενώ όταν και όποτε χρειάστηκε – όσοι τον γνωρίζουν αρκετά καλά-τον έχουν δει και ακούσει να λέει τα πράγματα με το όνομα τους έξω από τα δόντια στους πάντες!
Για το ζήτημα των δανειακών συμβάσεων έχει πολύ συγκεκριμένη άποψη και διαφέρει αρκετά από την σημερινή πραγματικότητα. Πιστεύει πως η χώρα πράγματι βρίσκεται σε δεινή θέση και ο μόνος ασφαλής δρόμος εξόδου από την κρίση είναι η  χρησιμοποίηση όλων των δυνατοτήτων που έχει η Ελλάδα και κυρίως η εκμετάλλευση των υπόγειων ενεργειακών κοιτασμάτων που διαθέτει.
Πρόκειται για  ένα από τα επιφανή στελέχη της Ομογένειας στις ΗΠΑ, καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστημιακό Σύστημα του Μέρυλαντ, ο οποίος συχνά πυκνά είναι συνομιλητής κορυφαίων στελεχών της αμερικανικής πολιτικής ηγεσίας και επί χρόνια αθόρυβα, όσοι ζουν στην Ουάσιγκτον και κυρίως οι Ελληνικές και Κυπριακές διπλωματικές αρχές, γνωρίζουν τις συνεχείς εκκλήσεις του για το θέμα της ΑΟΖ. Θέμα που μπήκε με έντονο τρόπο στην ζωή των  απανταχού Ελλήνων μετά το 2005 μετά από σειρά συνεχείς δημόσιες αλλά και ιδιωτικές  παρεμβάσεις του κ. Καρυώτη στην ελληνική πολιτική ζωή.
Αποτέλεσμα αυτής της συνεχούς δράσης του η Κυπριακή Κοινότητα στις ΗΠΑ  που κινούνται με περισσότερη οργάνωση, συνοχή, σχέδιο και στρατηγική, να βάλουν επί τάπητος στην Κυπριακή ηγεσία το ζήτημα της Κυπριακής ΑΟΖ και μέσα σε λιγότερο από πέντε χρόνια η ΑΟΖ της Κύπρου να γίνεται πραγματικότητα με τις γνωστές γεωτρήσεις που γίνονται στον υποθαλάσσιο χώρο της Κύπρου.
Ο καθηγητής Θ. Καρυώτης είναι ένα πρόσωπο ιδιαίτερα προσεχτικό. Διακριτικό. Μιλά   μόνον όταν έχει να πει κάτι. Η αρθρογραφία του για το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης έχει συμπεριληφθεί στην διεθνή βιβλιογραφία ενώ θεωρείται ειδήμων στα θέματα διεθνούς θαλάσσιου δικαίου. Πολύ συχνά μετέχει σε διεθνή συνέδρια και προβάλει μετ επιτάσεως το θέμα της Ελληνικής ΑΟΖ ενώ για τους Τούρκους αποτελεί πέτρα του σκανδάλου για ένα ζήτημα που ουδέποτε η Τουρκία ήθελε να ανοίξει. Ωστόσο τώρα που άνοιξε και ενώ η Ελλάδα αρνείται πεισματικά να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις επί του ζητήματος όχι τυχαία μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Θ. Καρυώτη, τον οποίο πολλές φορές και οι Τούρκοι έχουν πλησιάσει για ευνόητους λόγους και σίγουρα προς όφελος των δικών τους συμφερόντων, βγαίνουν με ανακοινώσεις τους-οι Τούρκοι- και με αφορμή την δική τους ΑΟΖ ουσιαστικά αμφισβητούν για ακόμα μια φορά το Καστελόριζο.  Θέμα που κατά τον κ. Καρυώτη η Ελλάδα δεν πρέπει να αφήσει πολιτικά ανεκμετάλλευτο και πρέπει να δράσει άμεσα πριν είναι αργά…    
Ο Θ. Καρυώτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Το καλοκαίρι του 1967 έφυγε από την Ελλάδα λόγο της δικτατορίας. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στην Ελλάδα, στον Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ζει στην Ουάσιγκτον τα τελευταία 40 χρόνια αλλά δεν ξέχασε ποτέ την γενέτειρά του. Υπήρξε μέλος του ΠΑΚ Αμερικής και συνεργάτης του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου. Με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία στο τέλος του 1981, διορίστηκε από τον Α. Παπανδρέου οικονομικός σύμβουλος στην Ελληνική Πρεσβεία της Ουάσιγκτον και υπήρξε μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Όταν ψηφίστηκε στη Νέα Υόρκη η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας το 1982, ο Θεόδωρος Καρυώτης ήταν ο μόνος Έλληνας που κατάλαβε την σημασία και την αξία της νέας έννοιας του Δίκαιου της Θάλασσας, που ονομάστηκε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
Από τότε, για 30 συνεχή χρόνια έγραψε άρθρα και βιβλία στα ελληνικά και στα αγγλικά για την αξία που έχει η ΑΟΖ για τα συμφέροντα της Ελλάδας αλλά οι πάντες τον αγνόησαν όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα όμως που διαφαίνεται ότι στη ελληνική ΑΟΖ υπάρχει ένας τεράστιος ορυκτός πλούτος, οι πάντες έγιναν οπαδοί της ΑΟΖ του Καρυώτη. Πολλά επιφανή στελέχη της Ομογένειας σχολιάζουν πως η χειρονομία του Ευάγγελου Βενιζέλου να περιλάβει τον καθηγητή Καρυώτη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ αποτελεί-είτε εκλεγεί είτε όχι - μια πράξη που τιμά τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ενώ εμπράκτως –λένε οι ίδιοι κύκλοι-είναι μια πράξη που τιμά το ΠΑΣΟΚ  που περιλαμβάνει στους συνδυασμούς του ένα εκλεκτό μέλος της ελληνικής ομογένειας των ΗΠΑ αν και θα ήταν καλύτερα –συνεχίζουν οι ίδιοι ομογενειακοί κύκλοι –αν το ΠΑΣΟΚ όταν είχε την εξουσία επί δυο και πλέον 10ετιες είχε δώσει το δικαίωμα ψήφου και στους ομογενείς από τους τόπους διαμονής τους, δικαίωμα συνταγματικά απολύτως  κατοχυρωμένο με την τελευταία αναθεώρηση.
Πρώτο Θέμα

5 σχόλια:

  1. Καλός ο καθηγητής
    πρέπει όμως (για τον βενιζέλο) να αντιληφθεί ότι άλλο Λωζάνη κι' άλλο Κοζάνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άει κουρέψου, ρε φίλε, όποιος κι αν είσαι που θα μιλήσεις εσύ για 11.000.000 Έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 'έφυγε από την Ελλάδα λόγο της δικτατορίας,Υπήρξε μέλος του ΠΑΚ Αμερικής και συνεργάτης του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου.''

    Και μόνο αυτά αρκούν για να είναι κάποιος καταξιωμένος, τα άλλα (καθηγητής-ΑΟΖ, κλπ) κακώς τα γράφετε είναι πλεονασμός.

    ''Ο Βενιζέλος είναι ο πιο ικανός και ευφυής Έλληνας πολιτικός''

    Αν ο καταξιωμένος αυτός άνθρωπος, λέει πραγματικά αυτό το πράγμα, είτε ως λόγο φιλοφρόνησης, είτε πολύ χειρότερα γιατί το πιστεύει, τότε τι θα πει αργότερα, όταν αποδειχθεί από τα πράγματα, η άποψη Αδαμάντιου Πεπελάση, "αλίμονο στη χώρα που διοικείται από Βενιζέλους, από ανθρώπους που είναι ασυγκράτητοι και διψούν για επιβεβαίωση και αξιώματα'', την οποία και ασπάζομαι πλήρως;
    Ειλικρινά θλίβομαι με τις λογικές και πρακτικές αυτές, οι οποίες είναι για άλλες εποχές περασμένες και για άλλο ακροατήριο, οι εκλογές αυτές, εμάς τους μεγαλύτερους, θα μας δείξουν την πραγματική μας θέση, που δεν είναι άλλη από την εξέδρα και βέβαια θα μείνουν στην αρένα τα παιδιά μας, να παλεύουν με τα θηρία που εμείς οι κομπλεξάρες δημιουργήσαμε.

    ΥΓ
    Τα γραφόμενα μου σε καμία περίπτωση δεν έχουν προσωπικό χαρακτήρα, απλά θίγουν χρεοκοπημένες πρακτικές και λογικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Συγκάτοικο

    Πράγματι, πολύ ξεπερασμένες τακτικές οι οποίες δυστυχώς υφίστανται ακόμα.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλό να μας ενδιαφέρει αν κάποιος είναι ευφυής αλλά εμένα με ενδιαφέρει και που την έχει στρατευμένη την ευφυία του,στο γενικότερο καλό της πατρίδας ή στα συμφέροντα συγκεκριμένων συμφερόντων που θέλουν να την έχουν υπόδουλη και ελεγχόμενη.Τους δεύτερους ο λαός τους λέει πράκτορες,ρουφιάνους,χαφιέδες της νέας τάξης είτε είναι πολιτικοί,είτε δημοσιογράφοι,είτε ακαδημαϊκός κύριε Στεφανόπουλε.Τώρα πως συνδέονται να είναι κάποιος ευφυής και ΝΑ ΒΑΔΙΖΕΙ ΑΜΕΡΙΜΝΑ και να φέρνει τη χώρα στην κατάσταση που είναι σήμερα...Αν ήταν βλάκας θα ήταν πιο αποτελεσματικός.Εκτός εάν ο νόμος περί ευθύνης υπουργών είχε συγκεκριμένη στόχευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.