10/5/12

Μαχητικά F-35B θα αγοράσει η βρετανική κυβέρνηση Αλλάζει πολιτική στα οπλικά συστήματα.


Η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα αλλάξει τον τύπο του μαχητικού Joint Strike Fighter (JSF) που θα αγοράσει, αλλάζοντας πολιτική σε μια από τις πιο σημαντικές αγορές οπλικών συστημάτων στην ιστορία της χώρας που ήδη επικρίνεται ως άλλη μια γκάφα και ένδειξη κακοδιαχείρισης στον τομέα της άμυνας.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον είχε αρχίσει το 2010 μια φιλόδοξη αναθεώρηση των στρατιωτικών της δαπανών με στόχο να καταρτίσει ένα πρόγραμμα για τα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά τα σχέδιά της επικρίθηκαν ως βιαστικά και πρόχειρα.

Μια από τις κεντρικές αποφάσεις ήταν να παραγγελθεί ένα μαχητικό που να ταιριάζει στο ένα από τα δύο νέα αεροπλανοφόρα της Βρετανίας, με τη χρήση καταπελτών και καλωδίων για τις απονηώσεις και τις προσνηώσεις. Όμως το κόστος του αεροσκάφους και της εγκατάστασης των εξοπλισμών αυτών αυξήθηκε εκθετικά σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Η νέα επιλογή JSF, το αεροσκάφος F-35B, γνωστό κι ως STOVL (ακρωνύμιο της φράσης short takeoff and vertical landing) μπορεί να απονηώνεται από πολύ μικρού μήκους διαδρόμους και να προσνηώνεται κάθετα, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη να εγκατασταθούν νέα συστήματα στο ένα αεροπλανοφόρο, εξοικονομώντας ένα μεγάλο ποσό. Στο είδος αυτό αεροσκάφους είχε εκφράσει προτίμηση η προηγούμενη κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος.

«Μπορώ να ανακοινώσω σήμερα στη βουλή ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας αποφάσισε να μην προχωρήσει. . . στην μετατροπή, αλλά να ολοκληρωθούν και τα δύο αεροπλανοφόρα με τη ρύθμιση [για αεροσκάφη τύπου] STOVL», είπε ο υπουργός Άμυνας Φίλιπ Χάμοντ στη βουλή των κοινοτήτων.
Ο Χάμοντ πρόσθεσε ότι ο τύπος αυτός διευκολύνει την διεπιχειρησιακή συνεργασία Βρετανίας-Γαλλίας.

Η κατασκευάστρια εταιρία Lockheed Martin αναπτύσσει το μαχητικό πολλαπλών ρόλων F-35, το οποίο διαθέτει τεχνολογίες αποφυγής των ραντάρ, για το στρατό των ΗΠΑ και οκτώ διεθνείς εταίρους τους, με κόστος έρευνας και ανάπτυξης που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 396 δισ. δολάρια, αν και αυτό έχει αυξηθεί πολλές φορές.
www.kathimerini.com.cy με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.