17/5/12

STRATFOR: Η αντίφαση & ο αναπόφευκτος συμβιβασμός

Από το Euro2day
"μια κοινωνία που θέλει τα οφέλη της συμμετοχής στην ευρωζώνη, αλλά αρνείται να πληρώσει το τίμημα"


Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας ανακοίνωσε στις 15 Μαΐου ότι οι εννεαήμερες διαπραγματεύσεις απέτυχαν να οδηγήσουν σε πολιτική συμμαχία στην Αθήνα. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει νέες βουλευτικές εκλογές στις 17 Ιουνίου.Ο ΣΥΡΙΖΑ, ένας συνασπισμός αριστερών κομμάτων που κέρδισε την δημοτικότητά του λόγω της απόρριψης των μέτρων λιτότητας και ήρθε δεύτερος στις εκλογές της 6ης Μαΐου, θα μπορούσε να γίνει ο ηγέτης της επόμενης ελληνικής κυβέρνησης.
Χρησιμοποιώντας το φόβο των συνεπειών που μπορεί να έχει για την υπόλοιπη Ευρώπη μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να υπάρξουν παραχωρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ότι αφορά την λιτότητα. Ωστόσο, δεδομένης της ανάγκης της Ελλάδας για οικονομική στήριξη από την ΕΕ και της ευρείας επιθυμίας των Ελλήνων να παραμείνουν στο ευρώ, οι ελιγμοί του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι περιορισμένοι, και το πολιτικό μπλοκ θα αναγκαστεί να επιδιώξει κάποιον συμβιβασμό με τις Βρυξέλλες. 
Η άρνηση του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να αποδεχθεί μια ελληνική δέσμευση για περικοπή δαπανών, φέρεται να αποτέλεσε τον βασικό λόγο για τον οποίον ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις. Η δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος απορρίπτει την απαίτηση των Βρυξελλών για μέτρα λιτότητας σε αντάλλαγμα για πόρους διάσωσης ύψους 130 δισ. ευρώ, αυξήθηκε κατά περίπου 11% -στο 27%- κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Η στρατηγική του ήταν να προσελκύσει την ψήφο των κεντροαριστερών ψηφοφόρων, οι οποίοι δεν αντιτίθενται στην συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά ζητούν άμβλυνση της διεθνούς πίεσης προς την Ελλάδα.
Περισσότερα εδώ

1 σχόλιο:

  1. Ἐνῶ μὲ κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ καὶ ΝΔ ἔχουμε προκόψει.
    Ὁ ΣΥΡΙΖΑ ἢ ἡ ἀκυβερνησία θὰ βλάψη τὸν τόπο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.