9/6/12

Ο Γερμανός πρόεδρος εκφράζει την "απύθμενη ντροπή" του για τις σφαγές των Ναζί το 1942

«Καταδικάζω τις εκτελέσεις Ελλήνων από δυνάμεις κατοχής. Αυτοί που σκότωσαν αμάχους είναι κοινοί εγκληματίες χωρίς ιδεολογία. Στα Καλάβρυτα έχουν εκτελεστεί συγγενείς της γυναίκας μου. Στη λάσπη που δεχτήκαμε απάντησε ο λαός των Καλαβρύτων, καθώς μας ψήφισαν 650 άνθρωποι. Είμαι Έλληνας εθνικιστής. Στα Καλάβρυτα θα ήμουν στην πρώτη γραμμή. Αυτός που δεν ήταν στην πρώτη γραμμή ήταν ο ΕΛΑΣ. Τα εγκλήματα εκεί έγιναν από Γερμανούς, όχι από ναζί. Δεν ήταν όλοι οι Γερμανοί ναζί».
Η Γερμανία αισθάνεται «απύθμενη ντροπή» και αναλαμβάνει την «ιστορική ευθύνη» για τις σφαγές που διέπραξαν οι Ναζί τον Ιούνιο του 1942 στις τσεχικές κοινότητες Λίντιτσε και Λέζακι, γράφει, στη σημερινή του επιστολή προς τον τσέχο ομόλογό του Βάτσλαβ Κλάους, ο Γερμανός πρόεδρος Γιοακίμ Γκάουκ. «Η σκέψη αυτών των τρομοκρατικών πράξεων, των τόσο άξιων περιφρόνησης, που διαπράχθηκαν στο Λίντιτσε και στο Λέζακι με γεμίζουν με μία βαθιά ντροπή», τονίζει ο Γκάουκ στην επιστολή του, η οποία αναπαράγεται ολόκληρη από το πρακτορείο CTK. «Η Γερμανία έχει συναίσθηση της ιστορικής της ευθύνης», υπογράμμισε ο αρχηγός του γερμανικού κράτους.

Σε απόσταση 20 χλμ δυτικά της Πράγας, η κοινότητα του Λίντιτσε, με 500 κατοίκους, ισοπεδώθηκε από τους Ναζί στις 10 Ιουνίου του 1942.

Οι άνδρες από ηλικίας 16 ετών και άνω τουφεκίσθηκαν, οι γυναίκες μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο Ράβενσμπρουκ και περίπου εκατό παιδιά, που χωρίστηκαν από τις μητέρες τους, εστάλησαν στο στρατόπεδο του Τσέλμνο (Πολωνία) και η πλειονότητά τους βρήκε αποτρόπαιο θάνατο στους θαλάμους αερίων.

Στις 24 Ιουνίου την ίδια χρονιά, οι Ναζί κατέκαψαν την κοινότητα του Λέζακι (100 χλμ ανατολικά της Πράγας), τουφεκίζοντας περίπου 30 από τους ενήλικες κατοίκους του και θανατώνοντας 11 παιδιά στους θαλάμους αερίων.

Οι δύο σφαγές αυτές διαπράχθηκαν δίκην αντιποίνων μετά την δολοφονική απόπειρα στις 27 Μαΐου 1942 στην Πράγα κατά του Ράινχαρντ Χάιντριχ, «προστάτη» (κυβερνήτη) της κατεχόμενης από τα ναζιστικά στρατεύματα Βοημίας–Μοραβίας και έναν από τους αρχιτέκτονες της «τελικής λύσης του εβραϊκού προβλήματος».

Πρόσφατα, ο υπουργός Αμύνης της Τσεχίας Αλεξάντρ Βόντρα χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή ως «την περισσότερο επιτυχημένη στρατιωτική επιχείρηση που πραγμάτωσε το έθνος μας κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα».

«Η 70η επέτειος της θαρραλέας απόπειρας κατά του Ράινχαρντ Χάιντριχ αποτελεί μία σημαντική αξιομνημόνευτη ημέρα», τονίζει ο Γκάουκ και προσθέτει πως «οι Γερμανοί κι οι Τσέχοι σήμερα είναι εταίροι σε μία ελεύθερη και ενωμένη Ευρώπη, που σέβεται τα δικαιώματα του Ανθρώπου και τις ελευθερίες».

Από την πλευρά του, ο Τσέχος πρόεδρος χαιρέτισε τη «θετική αυτή χειρονομία», επικαλούμενος την αναγκαιότητα να «υπερκεράσουμε τα κατάλοιπα της επίμονης δυσπιστίας που κυριαρχεί στις δύο πλευρές των κοινών μας συνόρων».
http://www.express.gr

6 σχόλια:

  1. Τους Γερμανούς τους βολεύει να λένε ότι τα εγκλήματα τα έκαναν Ναζί ώστε να μην ανοίγουν συζητήσεις για αποζημιώσεις (ξεθάψτε τους Ναζί να σας αποζημιώσουν). Αποζημίωση θα ζητήσεις από την Γερμανία αν τα εγκλήματα τα έκαναν Γερμανοί.

    Και καλά θα πει κάποιος να ισχυριζόμαστε ένα ψέμα ;

    Η διαφορά γερμανικου στρατού (βερμαχτ) και εθελοντών του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος (βάφεν SS) φαίνεται και στην παράγραφο Waffen-SS and Wehrmacht

    και εγώ τελικά σε ρωτάω Ακρίτα;

    την σφαγή στα Καλάβρυτα την έκανε γερμανικός στρατός ή Ναζι;

    Ήταν ένα πολιτικό έγκλημα (είχε πολιτικές προεκτάσεις )ή έγκλημα πολέμου ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τους Γερμανούς τους βολεύει σίγουρα, αλλά και αρκετούς συμπολίτες μας βολεύει, γιατί άραγε και ειδικά τούτες τις ώρες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξανακοίτα τον χάρτη της Ελλάδας με τα καμένα χωριά, τα ολοκαυτωματα ξαναμετρα τα όσα πέρασε η Ελλάδα απο τον γερμανό κατακτητή , ξαναμετρα τι περνά απο τον γερμανό προστάτη και τοτε τις ερωτησεις να τις θέσεις σε εσένα όχι σε εμένα.

    Επίσης κάτι ακόμα με το άν δεν χτίζεται τίποτα.Βέβαια όλως τυχαίως οι απριλιανοί είχαν θητεύσει κοντά στα γερμανικά στρατευματα αυτό μην το ΞΕΧΝΑΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @dim αντιθετα με οσα ισχυριζονταν οι μεταπολεμικοι απολογητες τα SS ειχαν στενη συνεργασια με τη Wehrmacht αξιωματικοι της Wehrmacht μεταφερθηκαν στα SS για να προφερουν την εμπειρια τους π.χ. στρατηγος Χαουζερ (πρωην αντιστρτηγος της Wermacht) σε ορισμενες μαλιστα περιπτωσεις υπηρχαν και "συνθετες" μοναδες π.χ. ΤΘΜ "Kempf" (Πολωνια 1939) και η 36η SS ΜΠ "Dirlewagger" (μια απο τις πιο εγκληματικες μοναδες που υπηρξαν ποτε Πολωνια-Γερμανια 1944-1945) και επιπλεον 100.000 μελη των Algemeine SS (ο κορμος των SS ενω τα Waffen-SS ητηαν ο μαχιμος κλαδος του) ηταν ενταγμενα στη Wehrmacht. Επισης τα SS υποκειντο στο τκατικο ελεγχο των τοπικων διοηκησεων τΗς Wehrmacht και εκτελουσαν τις εντολες τους.(στην περιπτωση μας Ομαδα Στρατιων "Ε") επειδη η "επιχειρηση" στο Διστομο ηταν ενταγμενη στα πλαισα στρατιωικων σχεδιασμων (αντιστοιχες "επιχειρησεις" ελαβαν χωρα π.χ. στην Ουκρανια την περιοδο 1944 ) της OKW (Ανωτατης Διοικησης του Στρατου) η ευθυνη για το "αποτελεσμα" δηλαδη η σφαγη στο Διστομο ανηκει ΚΑΙ στην Wermaht η οποια ανα πασα στιγμη μπορουσε να ματαιωσει την επιχειρηση.
    Για τις Γερμανκες Ενοπλες Δυναμεις στο Ανατολικο Μετωπο και στις επιχειρησεις ενατνιον ανταρτων δεν υπηρχε διακριση αναμεσα σε "πολτικες" επιχςειρησεις και καθαρα "στρατωιτες επιχειρησεις αρα δεν μπορει να υπαρχει διακριση αναμεσα σε πολιτικα αγληματα και εγληματα πολεμου (για παραπανω πληροφοριες βλ.Ντανιελ Μαρστον και Καρτερ Μαλκασιαν "Counterinsugrency in Modern Warfare"Osprey Λονδινο.Η.Β. (2008.Ελπιζω οποιος προσπαθει να διαχωρισει αυτα τα δυο να μην το κανει για να`ελαφρυνει τις ευθηνες των Γερμανων....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Ακρίτα,

    Είναι από τις σπάνιες φορές και γι'αυτό χαίρομαι που συμφωνούμε στο ότι όλα τα κακά τα έκαναν γερμανοί (όπως και εσύ λες) και όχι οι ναζί (όπως θέλουν να δικαιολογηθούν οι γερμανοί)

    @ Χρήστος Βούλγαρης είπε

    Συμφωνώ σχεδόν σε όλα ,
    διευκρινίζω ότι προφανώς ο στρατός των "πολιτικών" εθελοντών θα ήθελε και εμπειροπόλεμα στελέχη που θα έπαιρνε από την βέρμαχτ.
    Συμφωνώ ότι υπήρχε συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο για σχεδιασμό επιχειρήσεων γιατί και οι δύο εξυπηρετούσαν ένα γενικότερο σχέδιο.
    Διευκρινίζω όμως τον σαφή διαχωρισμό τους και την διαφορετική ιεραρχία αφού ο τελευταίος στρατιώτης δεν αναφέρονταν ούτε σε στρατηγό της βέρμαχτ (ο τελευταίος όφειλε να εισηγηθεί στον αντίστοιχο SS)

    Θα μου επιτρέψεις όμως να διαφωνήσω (ανεξαρτήτως βιβλιογραφίας) στο ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός σε εγκλήματα πολέμου και "ιδεολογικά" "πολιτικά" που συνοδεύονται από στρατιωτικές επιχειρήσεις.

    και αυτό σίγουρα δε το κάνω για να ελαφρύνω ευθύνες Γερμανών.

    *πχ το ότι πριν την σφαγή των Καλαβρυτων προηγήθηκε η εν ψυχρώ δολοφονία-εκτέλεση 77 γερμανών αιχμαλώτων εγώ θα το κατέτασα στην κατηγορία "εγκλήματα πολέμου" και όχι στα "ιδεολογικά-πολιτικά" εγκλήματα κατηγορώντας την θεωρία του Κουμουνισμού.
    Ακριβώς με το ίδιο σκεπτικό στην σφαγή των Καλαβρύτων και του Διστόμου δεν βλέπω ιδεολογική-πολιτική προέκταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @dim
    Με ολο το σεβασμο και ας ειναι μακρια απο μενα παντα η οποιαδηποτε επιθυμια αυτοπροβολης και "ευλογιας της γενιαδας μου" αλλα τυγχαινει να εχω γραψει ενα μικρο αρθρο για το θεμα των αντιποινων στα Καλαβρυτα "ΠΕΡΙ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΙΝΩΝ"
    ΥΓ το σχολιο για την ΜΗ διακριση αναμεσα σε εγγληματα πολεμου και σε ιδεολογικα/πολτικα εγκληματα τον εκανα αναφερομενος στο συγκεικριμενο πολεμο για αλλους πολεμους ειμαι προθυμος να το συζητησω κατα περιπτωση αλλα απο την αλλη δεν μπορω να βγαλω ετυμηγορια ετσι γενικα και αφηρημενα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.