5/6/12

Διαρροή γερμανικού κυβερνητικού εγγράφου: Δημοσιονομική ένωση, από το 2013 και βλέπουμε...

 Η κυβέρνηση της Γερμανίας δεν περιμένει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβει οριστικές αποφάσεις για την ενίσχυση του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής των κρατών-μελών της πριν από την άνοιξη του 2013, σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.
   Το οκτασέλιδο έγγραφο, το οποίο τιτλοφορείται "Περισσότερη Ανάπτυξη για την Ευρώπη
 - Απασχόληση, Επενδύσεις, Καινοτομία", περιγράφει ένα χρονοδιάγραμμα για τη στενότερη δημοσιονομική ολοκλήρωση, ένα βήμα που η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ θεωρεί κρίσιμο για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών έπειτα από δύο και πλέον χρόνια κρίσης.
 
   Όμως το σχέδιο αυτό μπορεί να θορυβήσει μάλλον παρά να καθησυχάσει τους επενδυτές, αφού το Βερολίνο αναμένει ότι θα χρειαστεί σχεδόν ένας ολόκληρος χρόνος διαβουλεύσεων και διαλόγου πριν οι αποφάσεις για τον δρόμο προς τη λεγόμενη "δημοσιονομική ένωση" οριστικοποιηθούν.

   Το έγγραφο, που σύμφωνα με αξιωματούχους ενεκρίθη από την Καγκελαρία, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εξωτερικών την περασμένη Παρασκευή, αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ είναι πιθανό να υποβάλλουν στέρεες προτάσεις για το στενότερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής έγκαιρα για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο.
 
   «Σε αυτή τη βάση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορούσε να ολοκληρώσει τις εργασίες του για τους σχεδιασμούς αυτούς στη σύνοδο της άνοιξης του 2013», αναφέρεται στο έγγραφο αυτό.
 
   Το χρονοδιάγραμμα που αναφέρεται στο γερμανικό έγγραφο ενδέχεται να αναστατώσει εταίρους της ΕΕ, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, που ζητούν μετ' επιτάσεως άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης που μπορεί να αναγκάσει την Ισπανία να ζητήσει έκτακτο διεθνή δανεισμό ή να οδηγήσει σε έξοδο την Ελλάδα από την ευρωζώνη.
 
   Οι τόνοι όσων χαράσσουν πολιτική στην ΕΕ ανεβαίνουν επίσης, με τον Επίτροπο αρμόδιο για την Οικονομία Όλι Ρεν να προειδοποιεί την περασμένη εβδομάδα ότι το ενιαίο νόμισμα μπορεί να αποσυντεθεί εάν δεν υπάρχουν τολμηρές νέες πολιτικές.
 
   Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος είπε το σαββατοκύριακο πως πιστεύει ότι η ευρωζώνη έχει τρεις μήνες να επιλύσει την κρίση εάν θέλει να αποφύγει την κατάρρευση.
 
   Η Μέρκελ απορρίπτει τις εκκλήσεις να υπάρξει κοινή έκδοση ευρωομολόγων, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν θαυματουργές λύσεις και ότι μόνο ένας "οδικός χάρτης" προς την δημοσιονομική και πολιτική ένωση θα δημιουργούσε ελπίδες αποκλιμάκωσης της κατάστασης. Έτσι, πιέζει να υπάρξει περισσότερος κεντροποιημένος έλεγχος των εθνικών προϋπολογισμών και να πείσει τους εταίρους να εκχωρήσουν μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάνοντας το σημαντικότερο πολιτικό άλμα για την ΕΕ μετά τη θέσπιση του ενιαίου νομίσματος πριν από 13 χρόνια.
 
   Το έγγραφο αναφέρεται σε μια σειρά ήδη τετριμμένων προτάσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην ΕΕ, όπως η καλύτερη χρήση των διαρθρωτικών ταμείων και η αύξηση του κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κατά 10 δισ. ευρώ, ώστε να μπορεί να παρέχει δάνεια 15 δισ. ευρώ ετησίως τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
 
   Το έγγραφο δεν υιοθετεί ρητά την "τραπεζική ένωση", την οποία προωθούν ο Ρεν και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.
 
   Αντ' αυτού τονίζει τη σημασία που δίνει το Βερολίνο στο να μειωθεί η αλληλεξάρτηση ανάμεσα σε τράπεζες και κυβερνήσεις σε ορισμένα κράτη-μέλη και καλεί την ΕΕ να συνεχίσει τη συζήτηση για την ενίσχυση του συντονισμού στο χρηματοοικονομικό τομέα.
http://www.e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.