24/6/12

Αντώνης Σαμαράς: Ο 39ος μεταπολεμικός πρωθυπουργός και οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη
Ο Αντώνης Σαμαράς είναι πλέον ο 39ος μεταπολεμικός πρωθυπουργός της Ελλάδος, αλλά με τις σημερινές συνθήκες είναι άγνωστο να προβλέψει κανείς για πόσο καιρό. Προηγήθηκαν άλλοι 38 πρωθυπουργοί, πολιτικοί ή υπηρεσιακοί, αρκετοί βραχύβιοι και μόνο ορισμένοι, με πολλά χρόνια.
Ο μακροβιότερος μεταπολεμικός πρωθυπουργός ήταν ο Κων. Καραμανλής ο πρεσβύτερος, με συνολική θητεία 13 χρόνια και 2 μήνες. Ακολουθεί ο Ανδρέας Παπανδρέου με 10 χρόνια και 11 μήνες και έπονται: Κώστας Σημίτης 8 χρόνια και 2 μήνες, Κώστας Καραμανλής (νεώτερος) 5 χρόνια και 11 μήνες, Γεώργιος Παπαδόπουλος ( δικτάτωρ) 5 χρόνια και 10 μήνες, στρατάρχης Αλέξανδρος Παπάγος  2 χρόνια και 11 μήνες. 
Μεταπολεμικά διετέλεσαν και άλλες σπουδαίες προσωπικότητες ως πρωθυπουργοί, αλλα σε βραχύβιες κυβερνήσεις, όπως, Γεώργιος Παπανδρέου (τρείς φορές πρωθυπουργός), Θεμ. Σοφούλης ( 4 φορές), Νικόλαος Πλαστήρας ( 3 φορές), Σοφοκλής Βενιζέλος (3 φορές),  Παναγιώτης Κανελλόπουλος (δύο φορές), Κων. Τσαλδάρης (δύο φορές). Ανάμεσα σ’ αυτούς ήταν και ένας τραπεζίτης, διοικητής της Εθνικής Τραπέζης, ο Δημήτριος Μάξιμος, πρωθυπουργός για 7 μήνες το 1947, που δώρισε την πολυτελή κατοικία του στο Κράτος, που λέγεται σήμερα «Μέγαρο Μαξίμου»..
Τέτοιες μέρες το 1922, πριν από 90 χρόνια, στην είσοδο αυτού του Μεγάρου ενας ιερέας τελεί αγιασμό. Το οικόπεδο που έκτισε τότε την κατοικία του ο Μάξιμος, βρισκόταν μεταξύ των Ανακτόρων του Αμαλιείου Ορφανοτροφείου και άλλων οικοπέδων, που ανήκαν σε μεγαλοαστούς στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν  δηλαδή άρχισε να κτίζεται η κατοικία του διαδόχου Κωνσταντίνου, το σημερινό Προεδρικό Μέγαρο.
Την κατοικία του Μαξίμου σχεδίασε ο σπουδασμένος στην αρχιτεκτονική σχολή Παρισίων Spesiale, αρχιτέκτονας Αναστάσιος Χέλμης που είχε κτίσει μερικά χρόνια πριν την κατοικία  του επιχειρηματία Δ. Βόγλη στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας 35. Όταν εχτισε το σπίτι, που στην ουσία ήταν προικώο από την γυναίκα του Ειρήνη Μανούση,  χήρα του Μιχαληνού, έφυγε μαζί της τις μέρες  της μικρασιατική καταστροφής στην Φλωρεντία και επέστρεψε το 1927 ως οικονομικός σύμβουλος του Παν. Τσαλδάρη, και εξελεγη βουλευτής του Λαϊκού κόμματος. Επι κατοχής το οίκημα επίταξαν οι Γερμανοί και διέμενε εκεί ο ναύαρχος διοικητής του γερμανικού στόλου
Το 1952 η κυβέρνηση Πλαστήρα  ζήτησε να το αγοράσει  για να φιλοξενεί εκεί  υψηλούς ξένους προσκεκλημένους. Η επιτροπή αγοράς εκτίμησε την αξία του στα 11 δις δρχ,  και τελικά ο Μάξιμος,  δέχτηκε μόνο το 50%  δηλαδή τα 5.75 δις  και το εκχώρησε το 1954με τα έπιπλα και τους πίνακες στο Δημόσιο, , ένα χρόνο πριν από  το θάνατό του,( πέθανε στις 16-10-1955 για γραφείο και κατοικία του εκάστοτε πρωθυπουργού.
Το 1970 χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία του αντιβασιλέα στρατηγού Ζωϊτάκη, για αρκετά χρόνια ως αποθήκη, ώσπου στα μέσα της δεκαετίας του ΄80 ανακαινίστηκε με πρωτοβουλία του υπουργού προεδρίας Μένιου Κουτσόγιωργα και η χρήση πλέον γίνεται σύμφωνα με την επιθυμία του δωρητού (κατοικία και γραφείο του εκάστοτε πρωθυπουργού).
Το πρωθυπουργικό γραφείο βρίσκεται αριστερά της εισόδου και δεξιά στη μεγάλη αίθουσα δεξιώσεων κάνουν τις δηλώσεις τους ο πρωθυπουργός με τους ξένους ηγέτες που συναντάται. Μέσα στο κτήριο αυτό, οι εκάστοτε πρωθυπουργοί είχαν συνομιλίες με εξέχουσες  ηγετικές προσωπικότητες, όπως ήταν, οι πρόεδροι Τζώρτζ Μπούς, Μπίλ Κλίντον, Μπόρις Γιέλτσιν, Φρανσουά Μιττεράν, Χέλμουτ Κόλ,  Γιασέρ Αραφάτ,  Μάργκαρετ Θάτσερ,  Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν,  Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ,  Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και πολλοί άλλοι.

                              Οι ένοικοι του Μαξίμου
Το Μέγαρο Μαξίμου χρησιμοποίησαν ως γραφείο ένδεκα πρωθυπουργοί με δωδέκατο τον σημερινό Αντώνη Σαμαρά ( Αλέξη Τσίπρα). Πρώτος ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, μετά οι μεταβατικοί, υπηρεσιακοί και οικουμενικοί πρωθυπουργοί  Τζαννής Τζαννετάκης, Δημήτριος Γρίβας και Ξενοφών Ζολώτας και μετά οι κοινοβουλευτικοί Κων. Μητσοτάκης, πάλι Ανδρέας Παπανδρέου, Κων. Σημίτης, Κων. Καραμανλής Γιωργάκης Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδήμος Παναγιώτης Πικραμένος και τώρα ο Αντώνης Σαμαράς).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.