5/6/12

Πικρές αλήθειες: λάθη δεκαετιών της ελληνικής άρχουσας τάξης οδήγησαν στην ελληνική κρίση

Σόιμπλε: Λάθη δεκαετιών οδήγησαν στην ελληνική κρίση
Σε λάθη δεκαετιών της ελληνικής ελίτ αποδίδει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την κρίση στη χώρα μας, ενώ τονίζει ότι η ίδια η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει σε ό,τι αφορά την παραμονή η την έξοδό της από την Ευρωζώνη.
Σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», ο κ. Σόιμπλε επισημαίνει ότι «οι χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση υπήρξαν φειδωλές στις μεταρρυθμίσεις» ενώ σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, παρατηρεί πως «έχουμε να κάνουμε με αποτυχία της ελίτ, επί δεκαετίες». Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι ο ελληνικός λαός «αναμφισβήτητα, υποφέρει», προσθέτοντας πάντως ότι «δεν υπάρχει όμως εύκολος δρόμος και δεν γίνονται πάντα όλα δίκαια». Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την πιθανότητα αποχώρησης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, κάνει λόγο για απόφαση της ίδιας της χώρας, ενώ εκφράζει την αντίθεσή του με τις εικασίες που κυκλοφορούν την ώρα που η κατάσταση είναι δύσκολη τόσο για τις αγορές όσο και για την ίδια τη χώρα, αν και «ως τώρα δεν έχουν ποτέ επαληθευτεί τα μεγάλα σενάρια για την καταστροφή του κόσμου». Αναφορικά με το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης, π.χ. στην Ισπανία, ο Γερμανός υπουργός υποστηρίζει ότι η Μαδρίτη παίρνει όλες τις σωστές αποφάσεις, ενώ διευκρινίζει ότι «για μια τέτοια κρίση δεν υπάρχει πανάκεια, αν και είμαστε καλύτερα τοποθετημένοι από ό,τι πριν από δύο χρόνια».
Ερωτηθείς για τους κινδύνους που προέρχονται από την κατάσταση στην Ελλάδα, σημειώνει ότι «όταν κάποιος αντιμετωπίζει μια τέτοια εστία και δεν μπορεί να απομακρυνθεί, τότε αυτή διαρκώς αναζωπυρώνεται». «Οι Ισπανοί τα κάνουν όλα σωστά, όμως υφίστανται την πίεση των αγορών, εξαιτίας της κατάστασης στην Ελλάδα. Και αυτό ακριβώς πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουμε», συμπληρώνει.
Ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζει ότι λιτότητα και ανάπτυξη δεν αλληλοαναιρούνται και αναδεικνύει την ανάγκη δημιουργίας δημοσιονομικής ένωσης, προκειμένου να φθάσουμε σε πραγματική ολοκλήρωση της Ευρωζώνης. Επαναλαμβάνει ακόμη ότι η ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν η κάθε χώρα ξεχωριστά καταστήσει την οικονομία της ανταγωνιστική.
Τέλος, σε ερώτηση για το εάν πρόκειται να αναλάβει επικεφαλής του Eurogroup, ο κ. Σόιμπλε κάνει λόγο «για το λιγότερο ενδιαφέρον ζήτημα» και προτάσσει την ανάγκη ο πρόεδρος να βγάλει την Ευρωζώνη από την κρίση, ενώ τάσσεται κατά της πρότασης για μόνιμο επικεφαλής του Eurogroup. «Με αυτό τον τρόπο, θα γίνει κομμάτι του συστήματος των Βρυξελλών, ενώ ο πρόεδρος του Eurpogroup πρέπει να προέρχεται από τις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές», σημειώνει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Λάθη της ελίτ;;;;;; Έτσι ονομάζεται τώρα το τσούρμο των δοσίλογων -με η χωρίς κουκούλα-, πιστών υπαλλήλων των εταιρειών τους; Ήξεραν τι έκαναν και που τα έκαναν και πως τα έκαναν οι εθνικές - πολυεθνικές τους εταιρείες. Ακούς εκεί ''ελίτ'' τα λαμόγια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.