4/6/12

Ακελικός Κυπριωτισμός και Ελλαδική Οικονομική Κρίση


Ιωάννης Σ. Λάμπρου, Πολιτικός Επιστήμων 
Η δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει τα  τελευταία δυόμισι χρόνια το ελλαδικό κράτος και οι οικονομικές δυσχέρειες τις οποίες συναντά, γίνονται συχνά αντικείμενο σχολιασμού από τον κυπριακό τύπο αλλά και από παράγοντες της κυπριακής πολιτικής ζωής.
Σε συνεδρίαση της Επιτροπής  Άμυνας της κυπριακής  Βουλής, τον Ιούνιο του 2011,  στο πλαίσιο συζήτησης για τον ενιαίο αμυντικό χώρο Ελλάδας-Κύπρου ο Νίκος Κατσουρίδης του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι «οι Έλληνες αδελφοί μας ούτε τον δικό τους αμυντικό χώρο δεν μπορούν σήμερα να υπερασπιστούν επαρκώς» συμπληρώνοντας ότι σύμφωνα με ξένα μέσα (οι Έλληνες) προτίθενται να πωλήσουν ακόμη και βραχονησίδες. Παρόμοια δήλωση απαξίωσης του ελλαδικού κράτους είχε κάνει αρκετά χρόνια πριν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόφιας, κάνοντας λόγο για ‘ξιπετσιμένον κουρκουτά’, δηλαδή για ξεφτιλισμένη, ανήμπορη Ελλάδα, από την οποία η Κύπρος δεν μπορεί να αναμένει τίποτα.
Πιο από λίγους μήνες, δημοσιογράφοι της εφημερίδας Χαραυγή χρησιμοποίησαν υποτιμητικές εκφράσεις απέναντι στον Ελλαδίτη καθηγητή Χ. Τσούκα, του Πανεπιστημίου της Κύπρου, ο οποίος σε δημόσια τοποθέτηση του υπήρξε επικριτικός της πολιτείας του Κύπριου Προέδρου. Ο Ελλαδίτης καθηγητής, ο οποίος έχει ‘βολευτεί στην Κύπρο’ και στον οποίο ‘ η Κυπριακή Δημοκρατία του πρόσφερε θέση και χρήμα’, κλήθηκε από τη Χαραυγή να επιστρέψει την έδρα την οποία κατέχει και να επιστρέψει πίσω στην Ελλάδα, ‘με το μισθό των 600 ευρώ, όπως αμείβονται όλοι οι συνάδελφοί του’. Αφορμή ήταν η δημόσια άρνηση του κ. Τσούκα να παρευρεθεί σε εκδήλωση, στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, εκδήλωση στην οποία θα παρίστατο ο Κύπριος Πρόεδρος.
Αυτά τα περιστατικά -πέρα από την επισήμανση της όντως δυσχερούς οικονομικής κατάστασης των Αθηνών-  υποδηλώνουν μια  στάση ενός τμήματος της κυπριακής κοινωνίας, το οποίο αποδέχεται το ιδεολόγημα του ‘κυπριωτισμού’, σύμφωνα με το οποίο οι σημερινοί κάτοικοι της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχουν ελληνική καταγωγή και ότι θα πρέπει να απογαλακτιστούν το ταχύτερο δυνατό από την φερόμενη ως  μητέρα Ελλάδα. Οι ενίοτε χαιρέκακες επισημάνσεις από μερίδα του κυπριακού τύπου και πολιτικών παραγόντων συγκεκριμένης ιδεολογικής κατεύθυνσης,  για τις οικονομικές δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει το ελλαδικό κράτος, στοχεύουν στο να πλήξουν την πίστη και την αφοσίωση των Ελλήνων της Κύπρου στη μητροπολιτική Ελλάδα. Επιθυμούν να παρουσιάσουν το ελλαδικό κράτος ως παντελώς αδύναμο με αντικειμενικό σκοπό να κάνουν τους  Έλληνες της Κύπρου να στρέψουν αλλού το βλέμμα τους, να πειστούν ότι δεν πρόκειται η Ελλάδα να τους παράσχει καμιά βοήθεια στο εθνικό θέμα και να διαρρήξουν τον ψυχικό δεσμό μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας.  Έτσι, μην αναμένοντας βοήθεια από την Ελλάδα, ο κυπριακός Ελληνισμός θα είναι πιο επιρρεπής στο να δεχθεί ζημιογόνες λύσεις στο Κυπριακό. Καταβάλλεται προσπάθεια απαξίωσης της Ελλάδος για να υπονομευθεί η ελληνική συνείδηση των Ελλήνων της Κύπρου, ελληνική συνείδηση, η οποία αποτελεί εμπόδιο για την δημιουργίας ‘κοινής εθνικής κυπριακής συνείδησης  με τους Τουρκοκύπριους αδελφούς’.
Δυστυχώς, όμως, για τους ‘κυπριωτιστές’ ο δεσμός μεταξύ μητροπολιτικής Ελλάδος και Ελλήνων της Κύπρου έχει σφυρηλατηθεί στο πέρασμα των αιώνων. Κοινή καταγωγή, κοινός πολιτισμός, κοινή θρησκεία, κοινή ιστορική συνείδηση και κοινές θυσίες – Ελλαδιτών στην Κύπρο (1974) και Ελλήνων της Κύπρου στην Ελλάδα (1821, 1912-1913, 1917-1922, 1940-1944) συνθέτουν το ενιαίον του Ελληνισμού.
Καταντά περίγελως όποιος χρησιμοποιεί τα όποια προσωρινά οικονομικά προβλήματα του ελλαδικού κράτους για να απονομιμοποιήσει την ιδέα της Ελλάδος στην ψυχή των Ελλήνων της Κύπρου. Ο ψυχικός αυτός δεσμός δεν μπορεί να κατανοηθεί βάσει οικονομικών στοιχείων και στατιστικών αναλύσεων. Αυτήν την απλή αλήθεια αδυνατούν να κατανοήσουν θλιβεροί ανελλήνιστοι σταλινιστές…

2 σχόλια:

  1. Ο ανθελληνισμός ήταν ανέκαθεν η σημαία τού κομματος αυτού.
    Τό κ**παιδα τής Φρειδερίκης ήταν ο πρώτος χαρακτηρισμός γιά τούς Ελλαδίτες Αξ/κούς καί στρατιώτες.
    Μετά έγινε π****στοκαλαμαράδες κλπ κλπ
    Εσχιζαν τά ιμάτια τους γιά τήν Ελληνική χούντα,λές καί η χούντα βγήκε μέ εκλογές από τόν Ελληνικό Λαό.
    Μόλις τό 81 έγινε..χούντα τών Αθηνών.
    Οι δημόσιες δηλώσεις του πού έχει κάνει κατά καιρούς φανερόνουν τό μίσος του γιά κάθε τι τό Ελληνικό.
    Τό 2004 μετά τό δημοψήφισμα...ζούμε τήν αναβίωση τού εθνικισμού καί σωβινισμού...έτσι χαρακτήρισε όσους ψήφισαν ΟΧΙ.
    « οι αποκαλούμενες μητέρες πατρίδες εισέβαλαν και οι δύο στην Κύπρο».από διάλεξη τού χριστόφια στό εξωτερικό.
    Μετά την εξαιρετική διάλεξη του Δ.Χριστόφια στο Brookings, κάποιοι τον ρώτησαν: "Mr President, where did you learn English?". And mr Christofias answered "Even though I studied in Moscow, I made one moon in England."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι γεγονός ότι οι ψηφοφόροι του συγκεκριμένου κόμματος νιώθουν απύθμενο μίσος για την Ελλάδα τόσο όσο δεν νιώθουν για την Τουρκία,είναι όμως μία λεπτομέρεια στον όλον πίνακα και δεν θα πρέπει η στάση τους να δηλητηριάζει τις σχέσεις μας με τον υπόλοιπο Ελληνισμό της Κύπρου.
    Δεν έχει νιώσει την παραμικρή τύψη για το ναι του σχεδίου Ανάν,δεν έχει νιώσει την ανάγκη να απολογηθεί.
    Δεν πειράζει όμως Η Κύπρος και η Ελλάδα θα εξακολουθήσουν να υφίστανται και οι Εφιάλτες θα έρχονται και θα παρέρχονται,χωρίς να κάνουν κακό διότι είναι και θα είναι λίγοι.
    Να πω ότι η στάση του καθηγητού δεν ήταν σωστή διότι πρόσβαλε τον θεσμό και την σχέση των δύο χωρών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.