24/6/12

Επιφυλακτικές οι χώρες των Βαλκανίων καθώς κλυδωνίζεται η ευρωζώνη

photo
Οι τρέχουσες πιστοληπτικές αξιολογήσεις και για τα ξένα μακροπρόθεσμα ομόλογα, όπως παρουσιάζονται από την υπηρεσία πιστοληπτικής αξιολόγησης της Standard & Poor’s. [SETimes]
Αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας -- τόσο καίριες για την εμπιστοσύνη του κόσμου και την πρόσβαση σε δανειστές -- έχουν πληγεί σε αρκετές χώρες της ΕΕ και σε κράτη που ελπίζουν σε ένταξη στην Ένωση. Έτσι, αποτέλεσε σημαντικό γεγονός όταν ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's, στην τελευταία έκθεσή του, επιβεβαίωσε την πιστοληπτική ικανότητα της πΓΔΜ για συνάλλαγμα και εγχώριο νόμισμα σε σταθερό ΒΒ/Β, σημειώνοντας την ευνοϊκή δημοσιονομική πολιτική και το χαμηλό χρέος, καθώς επίσης προοπτικές για παρεπόμενη ένταξη στην ΕΕ, ως βάση για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

"Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε πως αποτελεί ένα ακόμα ισχυρό μήνυμα προς τους ξένους επενδυτές ότι η πΓΔΜ αποτελεί χώρα στην οποία έχουν εμπιστοσύνη", δήλωσε ο υπουργείο Οικονομικών.

Η επιβεβαίωση της S&P έλαβε χώρα καθώς ο οίκος μειώνει τις αξιολογήσεις για χώρες στην περιοχή -- Κύπρο και Σλοβενία -- και στη Δυτική Ευρώπη: Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Αυστρία και Ισπανία.
Οι λόγοι περιλαμβάνουν χρεοκοπία, αυξημένος δανεισμός από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, πτώση του ΑΕΠ, έλλειψη επενδύσεων και μειωμένη αγοραστική δύναμη των πολιτών στην ευρωζώνη.

Κάποιοι πιστεύουν πως η πΓΔΜ θα προστατευτεί από την κρίση στην Ευρώπη. Εγχώριοι τραπεζικοί προβλέπουν πως η οικονομία θα βαλτώσει και πως η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι πολύ χαμηλότερη από το προβλεπόμενο 4,5%, ακόμα και πιο κάτω από το 2% που προέβλεψε η Εθνική Τράπεζα.

"Η Ευρώπη πλήττεται από οικονομική κρίση. Αυτό θα επηρεάσει την πΓΔΜ. Οι ζήτηση για εξαγωγές μειώνεται. Η βιομηχανική παραγωγή πέφτει. Εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση, οι οικονομίες θα τελματώσουν", δήλωσε στους SETimes o Γκλίγκορ Μπίσεφ, γενικός διευθυντής της Οικονομικής Τράπεζας στην πΓΔΜ.

Σύμφωνα με προβλέψεις της Eurostat, η οικονομία της πΓΔΜ θα αυξηθεί 1,7%. Κροατία, Σλοβενία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Κύπρος και Ισπανία θα καταλήξουν σε χρέος και η οικονομία του συνόλου της Ένωσης -- αποτελούμενη και από τα 27 κράτη -- θα βαλτώσει.

Οι αριθμοί της Eurostat για την περιοχή δείχνουν πως η Κροατία βρίσκεται ήδη σε ύφεση, και το ΑΕΠ της θα μειωθεί 1,2% το 2012. Της Σλοβενίας θα μειωθεί 1,4%.

Για το Μαυροβούνιο προβλέπεται να κλείσει το έτος με ελάχιστη αύξηση του ΑΕΚ 0,4%. Η Βουλγαρία θα έχει ελαφρώς καλύτερο ποσοστό, με 0,5%.

"Νομίζω πως το σύνολο της Ευρωπαϊκής περιοχής έχει ήδη εισέλθει ή πρόκειται σύντομα να εισέλθει σε ύφεση, και επειδή η περιοχή σχετίζεται σχεδόν εξ΄ ολοκλήρου με την Ευρώπη, είναι αναπόφευκτο ότι οι αντίξοες εξωτερικές επιρροές θα επηρεάσουν και μας", δήλωσε στους SETimes ο Καθηγητής Τόμε Νενόβσκι, της Σχολής Οικονομικών στα Σκόπια.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, πΓΔΜ, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Σερβία, Αλβανία και Βοσνία και Ερζεγοβίνη αντιμετωπίζουν σημαντικές επιβραδύνσεις λόγω της αβεβαιότητας στην ευρωζώνη.

Ακόμα σε επίπεδο περιφέρειας", Καμία χώρα δεν βρίσκεται σε τόσο άσχημη κατάσταση όσο η Ελλάδα, συνεπώς δεν υπάρχει δυνατότητα σύγκρισης", δήλωσε ο Νενόβσκι.
Ωστόσο, η Κύπρος ενδέχεται να καταφύγει σε οικονομική βοήθεια από την ΕΕ για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της Ελληνικής κρίσης στο τραπεζικό σύστημά της. Τρεις ηγετικές τράπεζες στην Κύπρο έχουν χάσει πάνω από 3 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της πρόσφατης απόφασης της ΕΕ να διαγράψει μέρος από το χρέος της Ελλάδας.




Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

1 σχόλιο:

  1. Ακόμα σε επίπεδο περιφέρειας", Καμία χώρα δεν βρίσκεται σε τόσο άσχημη κατάσταση όσο η Ελλάδα, συνεπώς δεν υπάρχει δυνατότητα σύγκρισης", δήλωσε ο Νενόβσκι.

    Κοίτα ποιοί τα γράφουν. Ρε σκότωμα που θέουν όλοι οι τενεκέδες της Βουλής.
    Ακόμη δεν ορκίστηκαν και άρχισαν οι φαγομάρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.