1/7/12

Γιατί δεν έκανε αντίποινα η Τουρκία στη Συρία και απευθύνθηκε στο ΝΑΤΟ; Διαβάστε τις πραγματικές διαστάσεις της κρίσης!

Ποιος είναι πραγματικά στην κόψη του ξυραφιού, η Τουρκία, η Συρία ή και οι δυό;
Οι σημαίες που ανήρτησαν οι Κούρδοι στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Λεπτομέρειες και πληροφορίες που δημοσιεύονται γι' αυτό το τεράστιο ζήτημα για πρώτη φορά, στο άρθρο που θα δημοσιευθεί την Κυριακή, στην Κυριακάτικη Δημοκρατία 
Του Σάββα Καλεντερίδη
Το μεσημέρι της προηγούμενης Παρασκευής, η Τουρκία συνταράχτηκε από την είδηση που στην κυριολεξία έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία! Τη στιγμή που η Συρία σπαράσσεται από έναν πόλεμο που μαίνεται στο εσωτερικό της, έναν πόλεμο που δίνουν οι ένοπλες δυνάμεις και οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας εναντίον ομάδων που εξοπλίζονται σχεδόν φανερά και χρησιμοποιούν ως βάση εκπαίδευσης και εξόρμησης την Τουρκία, οι συριακές δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν ένα τουρκικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου Φάντομ RF-4E.
Το τουρκικό αεροσκάφος, αφού προηγουμένως έκανε έλεγχο σήματος των ραντάρ του Ανεμουρίου και του Αμανός, που εποπτεύουν και ελέγχουν την αεροπορική κίνηση στη ΝΑ Μεσόγειο επ’ ωφελεία της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, πετώντας χαμηλά σε ύψος 100 μέτρων, επιχείρησε να τεστάρει το σύστημα αεροπορικής άμυνας της Συρίας, παραβιάζοντας το συριακό εναέριο χώρο. Τότε ακριβώς, το τουρκικό RF-4E «τράκαρε» πάνω σε ρωσικής κατασκευής κατευθυνόμενο βλήμα -οι Σύροι διατείνονται ότι το κατέρριψαν με αντιαεροπορικό όπλο-, με αποτέλεσμα να βυθιστεί σε βάθος χιλίων και πλέον μέτρων και σε απόσταση 9 ν.μ. από τις συριακές ακτές, παρασέρνοντας μαζί του και τους δυο χειριστές του.
Ο Ερντογάν, που δεν είχε ξεπεράσει το σοκ από την πολύνεκρη επίθεση ανταρτών του ΡΚΚ εναντίον φυλακίου μονάδας του τουρκικού στρατού, η οποία έγινε την ώρα που ετοιμαζόταν να συναντήσει τον Μπαρακ Ομπάμα κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους οκτώ και τραυματίστηκαν 19 στρατιώτες, έμαθε το νέο της κατάρριψης του τουρκικού αεροσκάφους τη στιγμή που κατέβαινε από το αεροπλάνο που τον μετέφερε από το επίσημο ταξίδι του στη Βραζιλία.
Θα είχε τεράστιο ενδιαφέρον να γίνει μια ενδελεχής μελέτη του τρόπου με τον οποίον χειρίστηκε η τουρκική κυβέρνηση, το τουρκικό κράτος και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις την εξέλιξη της κρίσης, γιατί η υπόθεση αυτή ήταν ένα τεστ των αντανακλαστικών του τουρκικού κράτους, το οποίο από μια πρώτη προσέγγιση και ανάλυση των δεδομένων συνελήφθη εντελώς απροετοίμαστο και ίσως ανίκανο να διαχειριστεί την κρίση.
Τελικώς, αφού έγιναν συσκέψεις επί συσκέψεων, η Τουρκία για άλλη μια φορά απέφυγε να αναλάβει τις ευθύνες της, δηλώνοντας επίσημα ότι το αεροσκάφος της χτυπήθηκε στο διεθνή εναέριο χώρο, 13 ν.μ. ανοικτά των ακτών της Συρίας. Καταρρίπτοντας μάλιστα όλες τις θεωρίες αεροναυπηγικής και πτητικής, δήλωσαν ότι το αεροσκάφος χτυπημένο πέταξε μόνο του και έπεσε μετά από τέσσερα ολόκληρα μίλια, για να έχουν να λένε οι Σύροι και να κακολογούν την καλή Τουρκία. (Ένα απλό ερώτημα που τίθεται είναι αυτά τα τέσσερα χιλιόμετρα, γιατί δεν χρησιμοποίησαν οι χειριστές το εκτινασσόμενο κάθισμα για να σώσουν τις ζωές τους;)
Στη συνέχεια, μετά τις συνήθεις τηλεφωνικές επαφές του Τούρκου υπουργού εξωτερικών με ομολόγους του συμμαχικών χωρών και τις ανάλογες δηλώσεις από ΗΠΑ και Αγγλία, που καταδίκαζαν απερίφραστα την κατάρριψη του τουρκικού αεροσκάφους, βάζοντας τον Άσαντ σε ακόμα πιο κεντρική θέση στο κάδρο των δαιμόνων, η τουρκική κυβέρνηση κατέφυγε στο ΝΑΤΟ, ζητώντας με βάση το Άρθρο 4 της Συμμαχίας στήριξη και αλληλεγγύη.
Για να αντιληφθούμε ποια ακριβώς είναι η σημασία της καταφυγής της τουρκικής κυβέρνησης στο ΝΑΤΟ για το συγκεκριμένο θέμα, να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι η Τουρκία, για να ισχυροποιήσει και να ‘απελευθερώσει’ την εξωτερική της πολιτική από τις Νατοϊκές δεσμεύσεις, είχε εκφράσει κατά το πρόσφατο παρελθόν την επιθυμία να αναπροσανατολίσει τη χώρα προς τον μουσουλμανικό κόσμο, το Ιράν και τη Ρωσία, ενώ δεν έχουν περάσει και πολλοί μήνες από την αλήστου μνήμης δημόσια δήλωση του Ερντογάν «Τί δουλειά έχει το ΝΑΤΟ στη Λιβύη;». Για όσους δεν το θυμούνται, να σημειώσουμε ότι τη συγκεκριμένη δήλωση έκανε ο Ερντογάν όταν το ΝΑΤΟ είχε αποφασίσει να επέμβει στη Λιβύη, χωρίς καν να ρωτηθεί η Τουρκία. Φυσικά, μετά από λίγες μέρες, ο ίδιος άνθρωπος αποφάσιζε να συμμετέχει με πολεμικά αεροσκάφη και φρεγάτες στη Νατοϊκή επιχείρηση εναντίον της Λιβύης, για να αποδείξει ότι πολιτικοί που κάνουν θεαματικές «κωλοτούμπες» και μάλιστα σε τόσο σοβαρά θέματα, υπάρχουν και σε άλλες χώρες της Μεσογείου πλην της Ελλάδος.
Η καταφυγή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ για ένα θέμα καθαρά εθνικό, που θα έπρεπε να λυθεί με μονομερείς ή διμερείς ενέργειες, μπορεί να ερμηνευθεί όπως παρακάτω. Μετά την επιδείνωση των σχέσεων με το Ισραήλ, αποδυναμώθηκε αισθητά η θέση της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, γεγονός που έστρεψε την Άγκυρα προς το ΝΑΤΟ, με τη βοήθεια του οποίου σκοπεύει ή ελπίζει να διαχειριστεί το εξαιρετικά ασταθές περιβάλλον που δημιουργείται γύρω της, που τείνει να απειλήσει τη σταθερότητα και την εθνική ασφάλεια της ίδιας της Τουρκίας. Η στροφή αυτή προς το ΝΑΤΟ, αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για την αποδοχή από πλευράς της Τουρκίας του αμερικανο-νατοϊκού ραντάρ της αντιπυραυλικής ασπίδας, που εγκαταστάθηκε στο Κιουρετζίκ της Μαλάτειας, που δημιουργεί σοβαρά και μόνιμου χαρακτήρα προβλήματα στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ιράν και τη Ρωσία.
Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία αποφεύγει να λύσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την κατάρριψη του αεροσκάφους από τη Συρία, μέσω ισοδύναμων αντιποίνων ή μέσω διμερών συνεννοήσεων με τη Συρία, κινδυνεύοντας να χαρακτηριστεί ως ο «καρπαζοεισπράκτορας» της περιοχής, αφού μετά το Μαβί Μαρμαρά, που η Τουρκία δεν έκανε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, έρχεται ένα άλλο θέμα που μένει αναπάντητο από πλευράς της Άγκυρας, γιατί στην ουσία αισθάνεται εξαιρετικά αδύναμη να εμπλακεί σε μια περιπέτεια στη Συρία, χωρίς την ασφάλεια του ΝΑΤΟ, δηλαδή των ΗΠΑ και της Αγγλίας.
Γιατί αισθάνεται αδύναμη;
Παρ’ ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει βάλει ως στόχο την εξουδετέρωση του ΡΚΚ και του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος μέχρι το 2014, που θα γίνει η σύνοδος των είκοσι πλουσιότερων χωρών του κόσμου στην Κωνσταντινούπολη, τις τελευταίες ημέρες οι αντάρτες του ΡΚΚ έχουν αυξήσει τις επιθέσεις τους εναντίον στρατιωτικών στόχων στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν, δείχνοντας ότι το κουρδικό ένοπλο κίνημα είναι ακόμα ζωντανό και επικίνδυνο για την ενότητα της Τουρκίας. Μάλιστα ο αρχηγός του τουρκικού Γενικου΄Επιτελείου, στρατηγός Νετζντέτ Οζέλ, φέρεται να πρότεινε στην τουρκική κυβέρνηση να αποφευχθεί μια ένοπλη σύγκρουση με τη Συρία, γιατί αυτό μπορεί να οδηγούσε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις στα ΝΑ της χώρας.
Υπογραμμίζουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν συγκάλεσε την έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, κάτι αδιανόητο για ένα τέτοιο θέμα, ενώ προτίμησε να κρατήσει στο περιθώριο τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου και τους άλλους ισχυρούς άνδρες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) και για τους καθαρά επιχειρησιακούς λόγους που προαναφέρθηκαν αλλά και γιατί επιδίωξη του Ερντογάν και του κόμματός του είναι να κρατήσει τους στρατιωτικούς έξω και μακριά από τις πολιτικές αποφάσεις.
Εκτός του τρόπου που διαχειρίζεται την κρίση το σύστημα εξουσίας στην Τουρκία, εξαιρετικό ενδιαφέρον πρέπει να παρουσιάζει για Κύπρο και Ελλάδα ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται η Τουρκία το ενδεχόμενο να διεξάγει πόλεμο σε ενάμισο μέτωπο. Δηλαδή στο μισό μέτωπο με το ΡΚΚ και στο μέτωπο με τη Συρία. Τα συμπεράσματα μας αφορούν άμεσα, γιατί μπορεί το σενάριο του «Πολέμου των Δυόμισο Μετώπων» να είναι στο ράφι μετά την παράδοση του Οτζαλάν, κανείς όμως δεν μπορεί να μας διασφαλίσει ότι κάποια στιγμή δεν μπορεί κάποιοι να το κατεβάσουν από το ράφι, πάντως όχι για να το ξεσκονίσουν...
Το καλύτερο, που αφορά τις κουρδικές σημαίες που υψώθηκαν στο συριακό έδαφος που κατοικείται από Κούρδους και την πραγματική απειλή που περιμένει την Τουρκία σε περίπτωση που εισβάλλει στη Συρία, σας το αφήνουμε για την Κυριακή.
Ες Κυριακήν τα σπουδαία λοιπόν!
Εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

9 σχόλια:

  1. Πολεμικές χαρές και ηδονές!
    Και μετά η αποκατάσταση του ΔΙΚΑΙΟΥ του ευνομούμενου, της πολιτείας των πολιτών, της Εκκλησίας του Δήμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μὲ τοὺς πολιτικοὺς ποὺ ψηφίζουμε ἄστα νὰ πᾶνε.
    Ὁ κ. Σαμαρᾶς ἀντὶ νὰ κοιτάξη τὸ μάτι του στὴν προεκλογικὴ περίοδο, τὸ κοιτάζει ὡς πρωθυπουργός. Πρωθυπουργός νὰ γίνη κι ἂς πεθάνη, ἡ χώρα του δὲν τὸν νοιάζει;
    Ὁλα αὐτὰ καταγράφονται ἀπὸ τοὺς ἐχθρούς μας ποὺ καραδοκοῦν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ πάντως νομίζω ότι ένας από τους λόγους που φοβούνται να μπουν στην Συρία οι Τούρκοι είναι η ενοποίηση του Κουρδικού πληθυσμού που δεν μπορούν να ελέγξουν.

    Όσο για τον 1,5 και 2,5 πολέμους, ειδικός δεν είμαι, αλλά και οι άλλοι ξέρουν καλή αριθμητική, όχι μόνο οι Τούρκοι. Με το Ανατολικό ζήτημα άλυτο κάλλιστα μπορούν να γίνουν 3,5 και 4,5 και 5,5 και 6,5 οι πόλεμοι με μία κοινή συνισταμένη. Όλοι εναντίον της Τουρκίας.

    Όπως και αν έχει το πράγμα skal περιμένουμε το νέο σου άρθρο με ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το παιχνίδι παίζεται μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας,αλλά πιστεύω ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αναμειχθούν στρατιωτικά στην υπόθεση αυτή,αλλά ούτε και το ΝΑΤΟ.

    Πιστεύω ότι θα βάλουν την Τουρκία να κάνει τη ''δουλειά'' δίχως να εμπλακούν οι ίδιοι,μιας και κάτι τέτοιο θα ήταν αρκετά παρακινδυνευμένο.

    Επίσης,ο Ομπάμα βρίσκεται σε προεκλογική τροχιά,και ένας τόσο παρακινδυνευμένος πόλεμος δεν θα του έκανε καλό,αντιθέτως.

    Οι Τούρκοι θα βρεθούν μόνοι τους,με όλες τις γειτονικές τους χώρες εχθρούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να σου πώ Χρήστο, θα είναι αυτός και ένας τρόπος να δείξει τη δύναμή της η Τουρκία, τηρουμένων των αναλογιών και όχι όπως κάνει σ΄εμάς εδώ, που το παίζει υπερδύναμη.
    Ας την αφήσουνε να καθαρίσει, αφού άλλωστε αυτή το άρχισε το παιχνίδι και δείχνει πόσο πολύ το θέλει.
    Αλλά θα το κάνουνε, ή θα τους αναγκάσει να μπλέξουν με τρόπο που μόνο αυτή ξέρει;
    Ο Θεός να φωτίσει τους ευρωπαίους συμμάχους να μην την πατήσουνε, γιατί η προχτεσινή τους αντίδραση με ανησύχησε πολύ. Δεν είναι η πρώτη φορά που καταπίνουν αμάσητα αυτά που τους σερβίρει η Τουρκία.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε σχέση με τη δύναμη που θα προκαλέσει,δεν έχει καμία δύναμη η Τουρκία.Στην καλύτερη περίπτωση οι ΗΠΑ θα την στηρίξουν έμμεσα,με εφοδιασμό πυρομαχικών και πληροφοριών,αλλά μέχρι εκεί.

    Οι ΗΠΑ έχουν τις Προεδρικές εκλογές και όλο το στρατιωτικό τους βάρος στον Αραβικό Κόλπο.Δεν θα ρίσκαραν ποτέ να δεί η υφήλιος απο τις τηλεοράσεις F-15 που έχουν καταρριφθεί απο Ρωσικούς S-300,εκτός και αν ήταν διατιθέμενες να ρισκάρουν μεγάλο πόλεμο.

    Θα εμπλακούν έμμεσα,μέσω της Τουρκίας,ελπίζοντας ίσως ότι θα περιοριστεί η επέμβαση μεταξύ μιας φιλορωσικής και μιας φιλοαμερικανικής χώρας.

    Για άλλη μια φορά το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αντίδραση της Ρωσίας,μέχρι που έχουν πρόθεση να φτάσουν;

    Μέχρι σήμερα ΠΟΤΕ δεν υπήρξε σύγκριση σε πεδίο μάχης της Αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας με τη Ρωσική.

    Και μόνο να σκεφτεί κανείς,ποιες θα είναι οι επιπτώσεις παγκοσμίως αν καταρριφθεί ένα σύγχρονο Αμερικανικό αεροσκάφος,απο ένα Ρωσικό αντιαεροπορικό,μπορεί να φανταστεί πόσο σοβαρή είναι η περίπτωση της Συρίας.

    Θα φάει τα μούτρα της η Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. -..Θα είχε τεράστιο ενδιαφέρον να γίνει μια ενδελεχής μελέτη του τρόπου με τον οποίον χειρίστηκε η τουρκική κυβέρνηση, το τουρκικό κράτος και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις την εξέλιξη της κρίσης,
    Πολύ μεγάλη κριτική δέχεται για το περιστατικό αυτό ο Χημικός -αρχηγός των τουρκικών δυνάμεων Οζέλ και επίσης αξίζει να σημειωθεί οτι η αντίδραση του τουρκικού στρατού ήταν ανύπαρκτη

    Επίσης η δήλωση Γκιούλ:“Πρόκειται για ζητήματα με βαριές συνέπειες και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να εκδίδονται εξαρχής λεπτομερείς ανακοινώσεις. Δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως όταν θα διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση, θα γίνουν τα δέοντα”, λέγει πολλά

    -με την εγκατάσταση του ραντάρ στην Μαλάτεια και με την παρουσία των Predator στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ η Τουρκία πλέον αποτελεί μέρος του νατοικού και αμερικανικού αμυντικού συστήματος.Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη γιατί απευθύνθηκε εκεί

    -Για τους λεονταρισμούς Ερντογάν φρόντισε η Κοινότητα Γκουλέν και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτοτε άγεται και φέρεται ο ερντογανάκος και απλά φωνάσκει για εσωτερική χρήση

    -Η Τουρκία δεν αισθάνεται αδύναμη είναι αδύναμη λόγω έλειψης κοινωνικής συνοχής με σοβαρά εθνοτικά προβλήματα, πιεζόμενη απο παντού και κάθε φορά να απολογείται για το ενοχο παρελθόν της ,με μια οικονομία η οποία είναι στο κόκκινο, ενεργειακά εξαρτώμενη.Μην αποδίδεται λοιπόν καμιά αυτονομία κινήσεων στην Τουρκία απλά εκτελεί εντολές

    -τέλος το τι σημαίνει για εμάς όλο το σκηνικό; Τίποτα γιατί απλά η χώρα μας είναι υπο διάλυση Κοινωνικά και Οικονομικά.

    Μια ματιά στην συνάντηση ΥΕΘΑ και Σταικουρα πείθει και τον πλέον δύσπιστο

    Εδώ επιτρέπουμε στον Μπαχτσελί να αλωνίζει,

    Εδώ μιλάμε για αναθέρμανση σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας επίσημα

    κοινώς διάγουμε Εθνικά τρικυμία εν κρανίω και ζητάμε να αναλύσουμε τον τρόπο αντίδρασης της Τουρκίας;

    ΗΠΑ, Ρωσία και Ισραήλ θα το φροντίσουν αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο skal γράφει:
    «ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου (Α/ΤΓΕ), στρατηγός Νετζντέτ Οζέλ, φέρεται να πρότεινε στην τουρκική κυβέρνηση να αποφευχθεί μια ένοπλη σύγκρουση με τη Συρία, γιατί αυτό μπορεί να οδηγούσε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις στα ΝΑ της χώρας»

    Τουρκικά όμως δημοσιεύματα («παπαγαλάκια»;) μας περιπλέκουν κάπως τα πράγματα σχετικά με την επιλογή της στροφής της Τουρκίας (κίνηση Κυβέρνησης Ερντογάν) προς το ΝΑΤΟ, λόγω … «αδυναμίας» του νέου Α/ΤΓΕ.

    Μερικοί λένε ότι αυτά είναι παιδαριώδη αφού το μόνο «μειονέκτημα» – αν υπάρχει - του νέου αρχηγού-στρατηγού Necdet Özel είναι το ότι - σαν καθαρόαιμος αξιωματικός της Στρατοχωροφυλακής - ποτέ του δεν έτυχε να υπηρετήσει σε δομές του ΝΑΤΟ και ότι - επίσης - δεν έχει λάβει καμία απολύτως εκπαίδευση στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και – όπως γράφουν - μιλάει την αγγλική γλώσσα.

    Όπως γράφεται σε διάφορα σχόλια στον Τουρκικό τύπο, οι περισσότεροι από τους πρώην αξιωματικούς και τους υπαξιωματικούς του τουρκικού στρατού (το απόστρατο … Βαθύ Κράτος;) δεν συμφωνούν ότι αυτή η διαπίστωση-ιδιαιτερότητα παίζει κάποιο ουσιώδη ρόλο στα σημερινά πολιτικο-στρατιωτικά πράγματα.

    Πάντως, αμφισβητείται η διοικητική επάρκεια του Α/ΤΓΕ σε πολεμικές επιχειρήσεις, αφού ποτέ του δεν διοικούσε καθαρά μάχιμο στρατό. Η θητεία του στη ΝΑ Τουρκία σαν Διοικητής του 2ου Σώματος Στρατού της Μαλάτειας (*), κυνηγώντας «τρομοκράτες» Κούρδους, δεν προεξοφλεί ότι ο εν λόγω στρατηγός της Στρατοχωροφυλακής μας έγινε ξαφνικά και ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας. Οι καλές του σχέσεις με τις κυβερνητικές και τις τοπικές αρχές εκεί στην ΝΑ Τουρκία δεν τον κάνουν και … εμπειρογνώμονα.

    Και άλλη μία διαπίστωση-ιδιαιτερότητα για τον Α/ΤΓΕ. Είτε από καθαρή τύχη ή από κάτι άλλο, που δεν μπορούμε να ξέρουμε, ο 62χρονος σήμερα Α/ΤΓΕ (γεν. το 1950) «έμεινε μακριά» και από τις 2 γνωστές μας καθοριστικές στρατιωτικές επεμβάσεις στην Τουρκία, καθώς ήταν νέος – γύρω στα 21 του - σπουδαστής αξιωματικός, όταν έγινε το πρώτο πραξικόπημα στις 12 Μαρτίου 1971 (με ανατροπή της Κυβέρνησης Σ. Ντεμιρέλ) και χαμηλόβαθμος επιτελικός αξιωματικός - σε τουρκική μεραρχία στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου – κατά το δεύτερο πραξικόπημα, που εκδηλώθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1980 (και πάλι με ανατροπή Κυβέρνησης του Σ. Ντεμιρέλ).

    Το όνομά του Νετζντέτ Οζέλ - άλλωστε - δεν ήταν καν ανάμεσα στα πρωτοκλασάτα ονόματα των στρατιωτικών της δεκαετίας του 1990, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Στρατός - στις 28 Φεβρουαρίου 1997 - είχε αναγκάσει σε παραίτηση την τότε Κυβέρνηση Συνασπισμού με Π/Υ τον ισλαμιστή Ν. Ερμπακάν και με Πρόεδρο τον Σ. Ντεμιρέλ (αμάν βρε Süleyman, όλο στα πόθκια τους είσαι!), στα πλαίσια ενός «μεταμοντέρνου» πραξικοπήματος, επιβάλλοντας στη νέα κυβέρνηση - που σχηματίστηκε με Π/Υ τον Mesut Yılmaz - αρκετές αντιδημοκρατικές αλλαγές.

    (*) Ο skal γράφει:
    «Η στροφή αυτή προς το ΝΑΤΟ, αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για την αποδοχή από πλευράς της Τουρκίας του αμερικανο-νατοϊκού ραντάρ της αντιπυραυλικής ασπίδας, που εγκαταστάθηκε στο Κιουρετζίκ της Μαλάτειας (**)»

    (**) φιλάκια στην Nazlı Kahraman Βaklavacioğlu-Αγγελοπούλου, κατά κόσμον Nehir Erdoğan, γεννημένης στη Σμύρνη αλλά καταγωγής – per Wikipedia – από την Μαλάτεια (***), γνωστής και από την τηλεοπτική σειρά "Τα σύνορα της αγάπης"!

    (***) … παραφθορά της Μυτιλήνης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ας οψονται οι προδοτικες κ'ανυπαρκτες
    κυβερνησεις μας,κ'θα βλεπαμε που θα πηγαινε η τουρκια.Ειναι πολυ δυσκολο για εναν στρατο να πολεμησει σε 2 κ'3 μετωπα.Και ο τουρκικος δεν ειναι ενας απο αυτους.Οπως κ'να εχει οι μερες της ειναι μετρημενες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.