30/6/12

Στρατιωτική συνεργασία Κύπρου με Ισραήλ Πώληση και ανταλλαγή εξοπλισμού - τεχνογνωσίας

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕχθες στη Βουλή από το Υπουργείο Άμυνας για επικύρωση, η συμφωνία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ για συνεργασία σε αμυντικά και στρατιωτικά προγράμματα. Η εν λόγω συμφωνία που κατοχυρώνει την αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών, υπογράφηκε μεταξύ του υπουργού Άμυνας Δημήτρη Ηλιάδη και του Ισραηλίτη ομολόγου του, στις 9/1/2012 στο Τελ Αβίβ και για να τεθεί σε εφαρμογή, θα πρέπει να επικυρωθεί και από το Κοινοβούλιο. Ειδικότερα, το πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας, αφορά τα εξής:

Πρώτο,συνεργασία σε στρατιωτικά θέματα.  

Δεύτερο,συνεργασία και ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών αναφορικά με την άμυνα ή στρατιωτικά θέματα. Οι διαβαθμισμένες πληροφορίες θα μεταβιβάζονται μεταξύ των δυο μερών από οποιονδήποτε αντιπρόσωπό τους, υπαλλήλους ή συμβούλους (ιδιωτικούς ή άλλους). Σε περίπτωση που ένα από τα μέρη επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τις διαβαθμισμένες πληροφορίες εκτός της επικράτειάς του, προβλέπεται όπως τέτοια διαβίβαση και χρήση θα υπόκειται σε προηγούμενο συντονισμό με το αποστέλλον μέρος. 

Τρίτο,πώληση ή και ανταλλαγή εξοπλισμού και τεχνογνωσία αναφορικά με την άμυνα ή σε στρατιωτικά θέματα.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας σε αμυντικά και στρατιωτικά θέματα, η συμφωνία προβλέπει ελέγχους ασφαλείας στην πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες καθώς και επιτόπιες επισκέψεις σε υποστατικά όπου διεξάγονται από κοινού διαβαθμισμένα έργα. Στο πλαίσιο αυτών των επισκέψεων, θα γνωστοποιούνται μεταξύ των δυο μερών, οποιεσδήποτε πιθανές απειλές ή εχθροπραξίες, συμπεριλαμβανομένων πράξεων τρομοκρατίας, που είναι δυνατόν να θέσουν σε κίνδυνο ή να απειλήσουν την ασφάλεια εκπροσώπων τους.

Σε περίπτωση που προκύψει διαφορά, υπάρχει σαφής πρόνοια στη συμφωνία, ότι, οποιαδήποτε ερμηνεία της εν λόγω συμφωνίας, δεν θα τεθεί ενώπιον οποιουδήποτε εθνικού ή διεθνούς δικαστηρίου και δεν θα διέπεται από οποιανδήποτε εθνική ή διεθνή νομοθεσία. Η ισχύς της συμφωνίας είναι για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

Η συμφωνία Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ εντάσσεται στο πλαίσιο της απόφασης που λήφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 20/5/2009, για διαπραγμάτευση με συγκεκριμένες χώρες καθώς και με οποιοδήποτε άλλο κράτος κριθεί σκόπιμη η σύναψη τέτοιας συμφωνίας στο μέλλον, με στόχο τη σύναψη συμφωνίας ασφάλειας για την ανταλλαγή και την αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών.

Στο μεταξύ, στη Βουλή στάλθηκε χθες για επικύρωση από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού η συμφωνία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ για συνεργασία στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης σε κτήρια και οικιακές συσκευές.

.Η συμφωνία, που υπογράφηκε στη Λευκωσία στις 3/11/2011 αφορά και στην ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών σχετικά με τους εργαστηριακούς ελέγχους ηλιακών συστημάτων θέρμανσης νερού.

5 σχόλια:

  1. Ας συνεχίσει η Κύπρος να ζει, αφού η μαμά-Ελλάδα μάλλον ξόφλησε :( Δεν το λέω τώρα και καιρό μόνον εγώ, ο απαισιόδοξος.

    "Newsnow μην αντιγράφεις.Η συμφωνία, που υπογράφηκε στη Λευκωσία στις 3/11/2011 αφορά και στην ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών σχετικά με τους εργαστηριακούς ελέγχους ηλιακών συστημάτων θέρμανσης νερού"

    Τι θα πει αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα αγαπητε Νατιβιστ χωρις να διακατεχομαι απο το συνδρομο της Πολυαννας πιστευω οτι δεν εχει φτασει ακομα η ωρα για το finis poloniae του Κοσοιουσκο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα και καλό μήνα, όσο μπορεί να είναι καλός, φίλτατε Χρήστο.

    Νιώθω κοντύτερα στον ηρωικό Κοσιούσκο, ο οποίος βγήκε και αληθινός, βρε αδελφέ, παρά στην μικρή, ... σιχαμένη Πολυάννα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλο μηνα και σε σενα αγαπητε Νατιβιστ
    Με ολο το σεβασμο αλλα η Πολωνα τελικα "ανναγενηθη εκ της τεφρας της"
    και σε τελικη αναλυση "η μονη χαμενη υποθεση ειναι αυτη για την οποια δεν αγωνιζεται κανεις" Λευκη Φρουρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σ' αυτό έχεις δίκιο. Κατ' αρχάς να διορθώσω λίγο αυτό που έγραψα: "βγήκε και αληθινός". Δεν "βγήκε", διότι το "Finis Poloniae" δεν ήταν προφητεία, αλλά απλή διαπίστωση, όπως είναι και το δικό μου (και του Βαρουφάκη) "Finis Graeciae"(*). Όμως, είχε αγωνισθεί, ο Κοσιούσκο, δεν το είχε βάλει κάτω κι εδώ είναι που χρειάζεται πραγματικά προσοχή. Η Πολωνία, μετά από 200 χρόνια, όντως αναγεννήθηκε εκ της τέφρας της (χωρίς εισαγωγικά) και αφού πέρασε του Χριστού τα Πάθη.

    Εμείς εδώ παραδοθήκαμε, χωρίς την παραμικρά αντίσταση. Μας πρόδωσαν και παρέδωσαν οι πολιτικοί, λέμε. Και ποιος τους ψήφιζε 40 χρόνια τώρα; Εμείς, όχι μόνο δεν αγωνιζόμαστε, αλλά βγάλαμε τα μάτια μας μοναχοί μας. Καμμία σχέση με Πολωνούς και Πολωνία!

    (*) Στο ομότιτλο βιβλίο του, με την προσθήκη "Θρηνητική εικασία", το 1987 (ήδη!), γράφει ο Χρήστος Γιανναράς:

    “…Πού είναι η Ελλάδα – θα σας το πω εγώ! Τη σκοτώσαμε, εσείς κι εγώ. Εμείς όλοι είμαστε οι φονιάδες της. Δεν νιώθετε γύρω σας το κενό; Δεν σας περονιάζει η παγωνιά που είσαστε χωρίς πατρίδα; Δεν ακούτε λοιπόν τίποτα από τον σαματά που κάνουν οι νεκροθάφτες θάβοντας την Ελλάδα; Δεν σας χτύπησε η μπόχα της σήψης; Σαπίζουν κι οι πατρίδες. Η Ελλάδα πέθανε, η Ελλάδα θα μείνει νεκρή!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.