30/6/12

Το δάκρυ του τούρκου αρχηγού ενόπλων Δυνάμεων προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις.

Το δάκρυ του τούρκου αρχηγού ενόπλων Δυνάμεων προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις.
MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

 Με ένα  δάκρυ του  στην κηδεία των νεκρών τούρκων στρατιωτών,  οι οποίοι σκοτώθηκαν στις μάχες με το PKKoNετζνέτ Οζέλ, ο αρχηγός των τουρκικών δυνάμεων προκάλεσε μεγάλη συζήτηση στην Τουρκία
   Δύσκολες ημέρες περνά ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάέμων,ο οποίος είναι προσωπική επιλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς πέρυσι αναβαθμίστηκε σε μια νύχτα από αρχηγός της στρατοχωροφυλακής σε αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά τις παραιτήσεις των αρχηγών όλων των Σωμάτων Ασφαλείας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις φυλακίσεις στρατηγών με τις κατηγορίες συμμετοχής σε παρακρατικές οργανώσεις.
   Ο Οζέλ, αρχικά ήταν άνετος, καθώς είχε αρμονικές σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση. Όμως τις τελευταίες εβδομάδες τα πράγματα δυσκολεύουν για τον τούρκο αρχηγό. Οι μάχες με το PKK στη Νοτιοανατολική Τουρκία έχουν φουντώσει,
   Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδαCumhuriyet μόνο τον Ιούνιο 23 τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στις μάχες με τοPKK.
Η μεγαλύτερη επίθεση της κουρδικής οργάνωσης τις τελευταίες εβδομάδες ήταν στο φυλάκιο του τουρκικού στρατού, στην περιοχή Ντάγλιτζα κοντά στα σύνορα με το Β.Ιράκ. Στην επίθεση συμμετείχαν 300 αντάρτες του PKK, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και από τις συγκρούσεις σκοτώθηκαν 8 τούρκοι στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 15.


ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΔΕΝ ΚΛΑΙΝΕ;


 
   Στις κηδείες των πεσόντων τούρκων στρατιωτών,  συμμετείχε και ο αρχηγός Νετζνέτ Οζέλ. Κάποια στιγμή δεν άντεξε, συγκινήθηκε και άρχισε να δακρύζει. Οι τηλεοπτικές κάμερες, οι φωτογραφικοί φακοί κατέγραψαν αυτή την ασυνήθιστη σκηνή και άρχισαν να μεταδίδουν την είδηση με τίτλους «δάκρυσε και ο αρχηγός» , « συγκινήθηκε ο Οζέλ» κτλ.

  Όμως ένα άρθρο του αρθρογράφου τηςHürriyet Eρτουγρούλ Όζκιοκ, ο οποίος ήταν αρχισυντάκτης της συγκεκριμένης εφημερίδας επι 20 χρόνια, άλλαξε τα δεδομένα. Καθώς ο τούρκος αρθρογράφος κατηγόρησε  ευθέως τον Οζέλ επειδή δεν κατάφερε να συγκρατηθεί. « Απευθύνομαι στο αρχηγό των τουρκικών ενόπλων Δυνάμεων. Αντιδρώ ως ένας πολίτης. Μην κλαις αδελφέ μου. Ναι μπορεί να είσαι άνθρωπος. Ναι καταλαβαίνω ότι η ψυχή σου πονά για τα  παλικάρια που χάθηκαν. Αλλά αν αισθάνεσαι αυτά , δεν κρατιέσαι κλείσε την πόρτα, πες να μην συνδέσουν τα τηλέφωνα, και κλάψε ασταμάτητα. Αλλά μην κλαις μπροστά μας. Αν αρχίσεις να κλαις κι εσύ , αν οι στρατηγοί που δεν έκλαψαν ακόμη και στη μάχη των Δαρδανελίων αρχίσουν να κλαίνε τι θα πάθει η Τουρκία» αναρωτήθηκε ο Οζκιόκ ο οποίος δεν δίστασε να πει την άποψη του στον «πασά» όπως αποκαλούν τους στρατηγούς στην Τουρκίας. « Αυτή η στάση σας δεν αρμόζει σε έναν αρχηγό στρατού, του  κράτους που θέλει να γίνει περιφερειακή δύναμη. Γι’ αυτό κλάψτε μέσα. Οσο θέλετε. Αλλά μην το δείχνετε σ’ εμάς. Διότι μας λέτε πως θα καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία κι εμείς το πιστεύουμε. Γι’ αυτό σας λέμε και παρακαλάμε, τουλάχιστον μη μας χαλάτε το ηθικό και την πίστη μας» έγραψε ο Οζκιόκ.

  Στους επικριτές  εναντίον του τούρκου αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, προστέθηκε και ο πρόεδρος του Κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσνάρογλου, ο οποίος υποστήριξε πως οι «αρχηγοί του στρατού δεν κλαίνε στο μέτωπο» και κατηγόρησε ευθέως τον Οζέλ. « Οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων ενδέχεται να κλαίνε, αλλά όχι μπροστά στους πεσόντες. Ο αρχηγός έχει καθήκοντα. Αν κλαίει μπροστά στους νεκρούς τότε σημαίνει πως έχει πέσει σε παγίδα. Στο μέτωπο δεν μπορεί να κλαίει. Κάποιοι άνθρωποι έχουν συγκεκριμένα καθήκοντα και πρέπει να τα εκτελούν» δήλώσε ο Κιλιτσντάρογλου.
  Το θέμα πάντως δεν είναι τα δάκρυα του Οζέλ μόνο, αλλά και η αυξανόμενη δράση του PKK και η δυσκολία του στρατού να εμποδίσει αυτή η δράση.

ΘΕΩΡΟΥΝ ΓΚΑΦΑ ΤΗΝ ΠΤΗΣΗ ΤΟΥRF-4 ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ

  Πάντως ο Νετζτέτ Οζέλ βρέθηκε  σε δυσκολότερη θέση λίγες ημέρες μετά , όταν τουρκικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου RF-4 καταρρίφθηκε από την αεράμυνα της Δαμασκού , όταν πετούσε πάνω από τη Συρία. Η Τουρκία μπορεί να υποστηρίζει πως το αεροσκάφος καταρρίφθηκε στον διεθνή εναέριο χώρο, αλλά παραδέχεται πως το τουρκικό αεροσκάφος πέταξε κάποια λετπα πάνω από τη Συρία . Στη γειτονική χώρα δεν είναι λίγοι που κατηγορούν τον Οζέλ, για την παρουσία του μαχητικού πάνω από τη Συρία σε μια περίοδο που οι σχέσεις Άγκυρας-Δαμασκού βρίσκονται  στο ναδίρ. Δεν υπολόγιζε λένε  πως υπάρχει σοβαρό ρίσκο κατάρριψης του και η αντίδραση του στρατού μετά ήταν σχεδόν ανύπαρκτη.  Οι δυο τούρκοι πιλότοι σκοτώθηκαν και το μόνο που έκανε μέχρι στιγμή η Τουρκία είναι να φέρει το θέμα στα διεθνή φόρα.

5 σχόλια:

  1. Κλαίγω και εγώ, Δεν υμπορώ να συγκρατήσω τα δάκρυά μου. Αλί, αλί και τρις Αλί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εάν η Άγκυρα συνεχίσει την τυχοδιωκτική της πολιτική θα θρηνήσει πολλούς νεκρούς ακόμη.
    Τότε όχι μόνο ο ευσυγκίνητος αρχηγός Οζέλ αλλά και ο πιο ψύχραιμος κύριος Οζκιόκ θα ρίξουν το δάκρυ κορόμηλο.Τόσο δάκρυ που ούτε η Χούλια Κοσίγκιτ (κάτι αντίστοιχο της Μάρθας Βούρτση)δεν έχει ρίξει στις ταινίες της.
    Ίσως κάποιοι άλλοι να κλάψουν γοερά , πέρα από φαντάρους, καρέκλες και αξιώματα.
    Πόσες απώλειες/φέρετρα , να αντέχει άραγε, η τούρκικη κοινή γνώμη?






















    δεν έχει ρίξει στις ταινίες της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όπου και να κλάψει θα κλάψει και δεν μπορεί να είναι παρά μόνον άνθρωπος που κλαίει και πονάει. Αυτό απέχει από το τέρας που θέλουν.

    ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ, αν δεν το καταλάβουν τώρα ας μη του ζητούν εξηγήσεις αργότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Tό κλάμα δείχνει ότι αγαπάς αυτό γιά τό οποίο κλαίς. Τόν τιμά τόν Τούρκο στρατηγό τό κλάμα. Δέν είναι τυχαίο ότι αυτοί οι Τούρκοι στρατηγοί καί οι Τούρκοι πολιτικοί έκαναν τήν Τουρκία υπερδύναμη μέσα σέ μόλις 50 χρόνια.

    Ο μόνος πολιτικός πού έκλαψε γιά τήν Ελλάδα είναι ο Τάσσος Παπαδόπουλος Είναι καί ο μόνος πολιτικός πού πίστεψα. Φαντάζεστε τόν Πάγκαλο ή τήν Μπακογιάννη νά κλαίνε γιά τήν πατρίδα;

    Επίσης είμαι απαισιόδοξος γιά τό μέλλον μας. Συνεχίζουμε να βάζουμε στή Βολή, άρηδες, μεϊμαράκηδες κτλ κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μάλλον δάκρυσε από τα χημικά που είχε στις τσέπες του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.