13/6/12

Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΜΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ


Κωνσταντίνος Χολέβας-Πολιτικός Επιστήμων
Όσο κι αν επικρατούν στις συζητήσεις  τα θέματα της οικονομίας και των λαθρομεταναστών, υπάρχουν και τα εθνικά  ζητήματα που αφορούν την Εξωτερική Πολιτική και τον σεβασμό προς την Ιστορία και την Εθνική μας Αξιοπρέπεια. Ένα από αυτά είναι το πρόβλημα των σχέσεών μας με το σκοπιανό μόρφωμα, το οποίο γίνεται καθημερινά προκλητικότερο λόγω ορισμένων δικών μας υποχωρήσεων. Ενώ από το 1992 λαός και πολιτική ηγεσία είχαμε αποφασίσει να μην παραχωρήσουμε το όνομα Μακεδονία ούτε ως παράγωγο ούτε ως σύνθετο, τα τελευταία χρόνια επελέγη η σύνθετη ονομασία ως κόκκινη γραμμή.
Ίσως επεκράτησε η άποψη ότι έτσι θα μαλακώσουμε την σκοπιανή πολιτική, αλλά τελικά έγινε το αντίθετο. Όσο εμείς υποχωρούμε εκείνοι αποθρασύνονται. Ανεγείρουν αγάλματα του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου, μας σύρουν στο Δικαστήριο Διεθνούς Δικαίου, μιλούν για μειονότητες που ουσιαστικά είναι ανύπαρκτες και διδάσκουν στα σχολεία τους τη Μεγάλη Μακεδονία που φτάνει μέχρι τον Όλυμπο!
Η πρόσφατη εξέλιξη στο ζήτημα έρχεται από μία λίαν ενδιαφέρουσα δήλωση του Βουλγάρου Πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ. Ο Μπορίσοφ, ηγέτης δεξιού κόμματος, είπε στις 5 Ιουνίου ότι η Βουλγαρία δεν συμφωνεί σε όνομα της ΠΓΔΜ που θα περιέχει γεωγραφική έννοια. Συμφώνως προς τον ίδιο οι επιλογές όπως «η Βόρεια Μακεδονία» είναι τελείως απαράδεκτες, δεδομένου ότι γεωγραφικά τμήματα της χώρας του εμπίπτουν στην ονομασία αυτή και δημιουργούνται προϋποθέσεις για εδαφικές διεκδικήσεις έναντι της Βουλγαρίας. Συγκεκριμένα τόνισε:   Μία από τις επιλογές που ειπώθηκε ήταν ο όρος Βόρεια Μακεδονία και τότε δεν το δέχθηκα και τώρα δεν το δέχομαι, γιατί αύριο θα ειπωθεί ότι το Μπλαγκόεβγκραντ ανήκει στα Σκόπια.
Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός βλέπει με οξυδέρκεια αυτό που οι δυστυχώς δεν είδαν πολλοί Έλληνες. Ότι δηλαδή όλοι οι προτεινόμενοι προσδιορισμοί ενός συνθέτου ονόματος προκαλούν κινδύνους για την  Ελλάδα και ανοίγουν ορέξεις για εδαφικές και μειονοτικές διεκδικήσεις. Έχω ξαναγράψει και το θυμίζω εν όψει εκλογών ότι και οι τρεις ονομασίες είναι βλαπτικές για τα εθνικά μας συμφέροντα και πρέπει να απορριφθούν.
Η « Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας»  υπονοεί ότι υπάρχει και Κάτω Μακεδονία, άρα οι κάτοικοι της Βορείου Ελλάδος - όπου γεννήθηκε και ο υπογράφων- θα υποχρεωθούν να ονομάζονται Κατωμακεδόνες. Η Άνω Μακεδονία προϋποθέτει και την Κάτω Μακεδονία, με την οποία κάποια στιγμή αναμένεται να ενωθεί. Να, λοιπόν, η Μεγάλη Μακεδονία που προβάλλουν οι σύγχρονοι χάρτες των Σκοπίων στα σχολεία τους. Εξάλλου ο όρος Άνω Μακεδονία ιστορικά ανήκε στη Δυτική Μακεδονία κατά την αρχαιότητα. Οι σημερινοί Νομοί Κοζάνης, Καστορίας, Φλωρίνης και Γρεβενών ήσαν η Άνω Μακεδονία, όπως αναφέρουν οι Αρχαίοι συγγραφείς. Επομένως η παραχώρηση αυτού του ονόματος σημαίνει ότι δίνουμε το δικαίωμα στη ΦΥΡΟΜ να διεκδικεί και αυτές τις ελληνικότατες περιοχές.
            Η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»  δίνει  την εντύπωση σε κάθε ξένο παρατηρητή ότι έχει σκοπό υπάρξεως την ένωσή της με τη Νότιο Μακεδονία. Όπως το Βόρειο Βιετνάμ τελικά ενώθηκε με το Νότιο, και όπως προσπάθησε η Βόρειος Κορέα το 1950 να ενωθεί δια των όπλων με τη Νότιο. Δηλαδή η ελληνική Μακεδονία θα εμφανίζεται διεθνώς ως μία αμφισβητούμενη περιοχή που αργά ή γρήγορα θα αποτελέσει ένα κράτος με τα Σκόπια.
            Η ονομασία « Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη»  ή  « Μακεδονία του Βαρδάρη - Σκόπια»  είναι εξίσου απορριπτέα επειδή αποκρυσταλλώνει και νομιμοποιεί την επί 65 χρόνια ανιστόρητη προπαγάνδα του Τίτο και των επιγόνων του. Ο κομμουνιστής δικτάτορας της Γιουγκοσλαβίας Τίτο κατασκεύασε το 1944 την ανύπαρκτη « μακεδονική εθνότητα» και διακήρυξε ότι η περιοχή Σκοπίων θα είναι η Μακεδονία του Βαρδάρη (= του Αξιού). Στόχος της θα είναι να ενοποιηθεί με τη Μακεδονία του Αιγαίου (Βόρειο Ελλάδα) και τη Μακεδονία του Πιρίν (Νοτιοδυτική Βουλγαρία). Αν εμείς με δική μας υπογραφή δεχθούμε – ό μη γένοιτο- κάτι τέτοιο τότε θα νομιμοποιήσουμε την προπαγάνδα και τα αλυτρωτικά οράματα του Τίτο, τα οποία μέχρι τώρα καταγγέλλαμε διεθνώς. Θα φθάσουμε άραγε σε τέτοιο σημείο εθνικών υποχωρήσεων;
Άλλωστε και τα τρία ονόματα που προτείνονται πάσχουν  από μία εγγενή αδυναμία. Αποτελούνται από έναν όρο εθνολογικά και ιστορικά φορτισμένο, δηλ τη Μακεδονία, και από έναν άλλο όρο αδύναμο χωρίς  συμβολισμό ( Ανω ή Βόρεια ή του Βαρδάρη). Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο και μαθηματικά βέβαιο ότι σύντομα ο αδύναμος όρος θα εξαλειφθεί και θα παραμείνει σε διεθνή χρήση ο ισχυρός. Μετά από λίγα χρόνια  η Βουλή των Σκοπίων θα απορρίψει το πρώτο συνθετικό ( Άνω, Βόρεια κ.λπ) όπως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Βουλή της τότε Υπεριορδανίας απέρριψε γρήγορα το Υπέρ και η χώρα ονομάσθηκε απλώς Ιορδανία.
Για πολλούς και διαφόρους λόγους, κυρίως δε για την προστασία των εθνικών μας θεμάτων, εύχομαι να μην εκλεγεί πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Όταν Πρωθυπουργοί γειτονικών χωρών μάς προειδοποιούν να μην συνεχίσουμε άλλο τις υποχωρήσεις θα είναι ολέθριο να επιτρέψουμε στις φιλοσκοπιανές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ να κατευθύνουν την Εξωτερική μας Πολιτική. Η σύνεση, η επίγνωση των βαλκανικών ισορροπιών και η ιστορική μας κληρονομιά επιβάλλουν να έχουμε μετά τις 17 Ιουνίου Πρωθυπουργό, ο οποίος θα σέβεται το αίμα που χύθηκε επί αιώνες για την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

6 σχόλια:

  1. Ο Κος Πολιτικός Επιστήμων εξασκώντας τη Προπαγάνδα της μισής αλήθειας προσπαθεί μαζί με όλους τους άλλους(Σόιμπλε,Μέρκελ, ΔΝΤ κλπ) να τρομοκρατήσει τον δύσμοιρο αυτό λαό εναντίον ενός κόματος(ΣΥΡΙΖΑ) του οποίου σε λίγο θα φορτώσουν και το Κυπριακό.
    Όσο μπορώ να γνωρίζω τα τελευταία 37 χρόνια κυβέρνησαν αυτή τη χώρα 2 κόματα που ευθύνονται γι΄αυτή τη κατάντια και θα τιμωρηθούν όπως τους αξίζει σήμερα.Γιατί παλαιότερα σε ανάλογες καταστροφές στήθηκε το ΓΟΥΔΗ.
    Ο υπόψη κύριος μίλησε για ΄΄φιλοσκοπιανές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ να κατευθύνουν την Εξωτερική μας Πολιτική΄΄ αλλά παρέλειψε να αναφερθεί για τη ΄΄φιλοσκοπιανή συνιστώσα της ΝΔ΄΄, τη κυρία ΝΤΟΡΑ.
    Ούτε μίλησε ο κύριος αυτός για αυτούς που έκαναν ΄΄γαργάρα΄΄ το Σκοπιανό απο το 1950, επί ΤΙΤΟ, κατόπιν εντολής πέραν του Ατλαντικού όπως γίνεται και σήμερα με τα μνημόνια που υπογράφουν κατόπιν εντολών και μετά μας το παίζουν Υπερπατριώτες?
    Για την Ιστορία ο μόνος ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ τις τελευταίες δεκαετίες ήταν ο ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, που άν υπέγραφε το σχέδιο ΑΝΑΝ(αλήθεια ποιοί άλλοι το υπεστήριζαν αυτό το σχέδιο;), σημερα όλως τυχαίως το ΄΄οικόπεδο 12΄΄΄και κάποια άλλα θα ήταν στην ΑΟΖ των ΑΓΓΛΙΚΩΝ βάσεων.
    Όσο για τους Μακεδονομάχους της ΄΄αρπαχτής΄΄, ο ένας επαύθη απο Νομάρχης(λόγω οικονομικών σκανδάλων)και ορίσθηκε συντονιστής του αγώνα κόματος που διεκδικεί την εξουσία για να μήν ξεχνιόμαστε και με τις Κουμπαριές και ο άλλος ως πρώην δήμαρχος αφέθηκε με εγγύηση απο τον εισαγγελέα για τεράστιο σκάνδαλο στο δήμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει και η τακτική της αντιστροφής του αλυτρωτισμού. Βάσει ιστορικών και αρχαιολογικών πηγών και δεδομένων το Μακεδονικό Βασίλειο ήταν Ελληνικό εθνολογικά, γλωσσικά και πολιτιστικά από καταβολής υπάρξεώς του. Όπως αποδέχονται και οι σκοπιανοί λόγιοι, η γλώσσα των κατοίκων ήταν η " κοινή" αττική διάλεκτος ( " koine" την αποκαλούν σε κάθε ευκαιρία). Μιά συστηματική και οργανωμένη κίνηση , με κάθε διαθέσιμο μέσο, ώστε να αναγνωρίζεται διεθνώς ότι οποιαδήποτε αναφορά στον όρο Μακεδονία ( με ή χωρίς παράγωγα και προσδιορισμούς)αφορά μιά ελληνική περιοχή ιστορικά, γλωσσικά, θρησκευτικά , εθνολογικά και πολιτιστικά θα είναι ίσως μιά τακτική που θα μπορούσε να εφαρμοσθεί ακόμα και από μη κρατικούς φορείς για το συγκεκριμένο ζήτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ συμφωνώ με τον Αρίσταρχο, εκείνο που δεν "καταλαβανω" όμως τι ακριβώς στάση θα κρατήσει ο ΣΥΡΡΙΖΑ στο ζήτημα, γιατί η θέση που έχει αναφέρει περιλαμβάνει ως πιθανή λύση το "Βόρεια Μακεδονία", για μένα το πλέον κατάλληλο θα ήταν Σλαβομακεδονία η από εκεί και μετά κάποιο όνομα που δεν θα περιλαμβάνει καθόλου το όνομα Μακεδονία, εάν το Σλαβομακεδονία αποτελεί πρόβλημα για την Αλβανική μειονότητα! Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και το Παιονία, άλλωστε στην αρχαιότητα έτσι ονομαζόταν η περιοχή. Στο μονο που διαφωνώ με τον Αρίσταρχο λοιπόν είναι ότι δεν είναι σωστό να αντικαταστήσουμε την Ντόρα με μια νέα Ντόρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Χολέβας, ο Καραμπελιάς και κάποιοι άλλοι, μάλλον λίγοι, εξακολουθούν να μιλούν για "Μακεδονικό". Μα το Μακεδονικό είναι μία πολύ συγκεκριμένη περίοδος της Ιστορίας, που άρχισε το 1904 και τελείωσε με τους Βαλκανικούς Πολέμους και είναι σχετική με την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τους Οθωμανούς.

    Προς διάκριση, έχει επικρατήσει να μιλάμε για "Σκοπιανό" και νομίζω ότι αυτό είναι το σωστό όνομα.

    "Ίσως επεκράτησε η άποψη ότι έτσι θα μαλακώσουμε την σκοπιανή πολιτική, αλλά τελικά έγινε το αντίθετο."

    Πάγια τακτική της Ελλάδας η υποχώρηση. Ό,τι κάνομε με την Τουρκία και την Αλβανία.

    "Ενώ από το 1992 λαός και πολιτική ηγεσία είχαμε αποφασίσει να μην παραχωρήσουμε το όνομα Μακεδονία ούτε ως παράγωγο ούτε ως σύνθετο, τα τελευταία χρόνια επελέγη η σύνθετη ονομασία ως κόκκινη γραμμή."

    Μα το όνομα είχε πουληθεί ήδη από τον Μητσοτάκη. Αν δεν είχαμε φύγει από την αρχική θέση, την οποία πολύ καλά στήριξε ο Σαμαράς ως ΥΠΕΞ, σήμερα το μόρφωμα θα είχε διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη.

    Είναι φοβερό λάθος να πιστεύουμε ότι έχουμε κάτι να διαπραγματευτούμε, ή ότι ο χρόνος κυλά εις βάρος μας.

    Εδώ υπάρχει σχετικό άρθρο του Χ. Λαζαρίδη και ακολουθεί ενδιαφέρουσα συζήτηση.

    ΥΓ: Επειδή το θέμα είναι πάντα επίκαιρο, θα πρότεινα στον ΙΝΦΟΓΝΩΜΟΝΑ να αναρτήσει το παραπάνω άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. >ΥΓ: Επειδή το θέμα είναι πάντα επίκαιρο, θα πρότεινα στον ΙΝΦΟΓΝΩΜΟΝΑ να αναρτήσει το παραπάνω άρθρο.<

    Του Λαζαρίδη, εννοώ. Βεβαίως, αν θέλετε να υπενθυμίσετε αυτά που γράφει ο Σπύρου και ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΨΕΥΣΘΕΙ μέχρι σήμερα, απ' όσο ξέρω, μπορείτε να βάλετε και την ομιλία του (σύνδεσμος εκεί που γράφω "Μητσοτάκης").

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επειδή ξέρω ότι προτιμάτε την πηγή, νομίζω ότι πρέπει να είναι αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.