7/6/12

Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης: Το αντι-ΝΑΤΟ της Ανατολής

Κίνα: Δάνεια 10 δισ. δολ. στα μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης
Δάνεια ύψους 10 δισ. δολαρίων θα προσφέρει το Πεκίνο στα κράτη-μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, όπως δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο.
«Η Κίνα αποφάσισε να δώσει στα άλλα κράτη μέλη 10 δισ. δολάρια σε δάνεια», ανέφερε ο Χου σε μια ομιλία του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση. Δεν έδωσε, ωστόσο, περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα αξιοποιηθούν τα κονδύλια αυτά ή τους όρους.
Σε μια σύνοδο του Οργανισμού τον Ιούνιο του 2009, ο Χου είχε προσφέρει πιστώσεις 10 δισ. δολαρίων σε κεντρασιατικά κράτη για να τα βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια οικονομική κρίση. Ο Χου είχε πει ότι το Πεκίνο θα «συνέχιζε να προσφέρει στα κράτη-μέλη δάνεια υπό όρους». Δεν είναι σαφές εάν το ποσό είχε διατεθεί ολόκληρο και ποιες χώρες είχαν πάρει δάνεια, ούτε ποιου ύψους.
Στον Οργανισμό, ο οποίος ιδρύθηκε το 2001, μετέχουν η Κίνα, η Ρωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Η Ιράν, η Ινδία, το Πακιστάν κ.ά. κράτη συμμετέχουν στις συνόδους του, αλλά όχι ως πλήρη κράτη-μέλη.
Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ Reuters, Ναυτεμπορική

1 σχόλιο:

  1. Δύσκολα τὰ πράγματα γιὰ τὶς ὑπερπόντιες ἡγεμονικὲς δυνάμεις.

    Ὄχι τίποτε ἄλλο ἀλλὰ ἡ Κίνα ἔχει πολλὰ δολάρια Η.Π.Α. καὶ δὲν ξέρω πόσο καλὸ εἶναι νὰ κυκλοφοροῦν στὴν πιάτσα. Ὁ πόλεμος θὰ εἶναι σκληρὸς καὶ ὅλα παίζουν. Νομίζετε ἡ Κίνα δὲν μπορεῖ νὰ τοὺς δανείση γουάν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.