6/6/12

Ελπίδες και αυταπάτες

της Ελίνας Γαληνού
Είναι βέβαιο ότι κάθε αντιμνημονιακή σκέψη, βρίσκει απήχηση στον κόσμο και ότι αυτό, θα επηρεάσει καθοριστικά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Το θέμα όμως που θ΄αντιμετωπιστεί από την επομένη κιόλας ημέρα, είναι το αν θα προκύψει επιτέλους ένα βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα. Αν δεν συμβεί αυτό, κάθε σχέδιο, όραμα ή προοπτική προς βελτίωση των συνθηκών που ζούμε, δεν θα είναι δυνατόν να υλοποιηθεί.
Οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας φάσης, έδειξαν πού περίπου κινείται η προοπτική δημιουργίας κυβέρνησης. Αυτοδυναμία, δεν προβλέπεται για κανέναν. Κάποια ποσοστά ανεβαίνουν και άλλα κατεβαίνουν σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση. Υπάρχουν υπόνοιες συνεργασίας μεταξύ κάποιων κομμάτων που έχουν το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, με άλλα που φέρονται να παίζουν τον ρόλο του ρυθμιστή. Κάποιοι ενδιάμεσοι, αφήνουν ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα συνεργασίας, θέτοντας όρους είτε αμφίβολης εφαρμοσιμότητας, είτε εφικτούς υπό ακαθόριστες προυποθέσεις. Τα κόμματα της άκρας δεξιάς και άκρας αριστεράς, παραμένουν στην απομόνωση. Η μεγάλη έκπληξη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που δείχνει να ξεσηκώνει μεγάλο ρεύμα ψηφοφόρων, προερχομένων όχι μόνο από την αριστερά...
Θα μου πεί κανείς, γιατί να θεωρούμε έκπληξη το ρεύμα ΣΥΡΙΖΑ, όταν η κοινωνία διάγει την γνωστή κατάσταση της απόγνωσης, η ανεργία σπάει τα ρεκόρ, οι τριαντάρηδες πτυχιούχοι κάθονται άπρακτοι, οι ηλικιωμένοι ποδοπατούνται και οι προοπτικές για το μέλλον, μοιάζουν ζοφερότερες από ποτέ; Σε πρώτη φάση, τα κινήματα αντίδρασης κατά όσων καταδυναστεύουν τον ελληνικό λαό, μοιάζουν απολύτως λογικά..Και σύμφωνα μ΄αυτό το σκεπτικό, η προπαγάνδες εναντίον τους, στοχεύουν στην αποθάρρυνσή τους, προκειμένου να μην τεθεί το ζήτημα του Μνημονίου ανοιχτά στους ξένους και ενοχληθούν. Το ΣΥΡΙΖΑ βέβαια δεν είναι το μόνο σ΄αυτήν την κατηγορία, αλλά ίσως έχει το μεγαλύτερο ρεύμα για κάποιους λόγους, που μένουν προς το παρόν αδιευκρίνιστοι.
Ομως, υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Και αυτή δεν είναι παρά η άλλη μέρα των εκλογών...
Η άλλη μέρα των εκλογών, θα βρεί τον καινούριο ηγέτη (όποιος εκλεγεί), μ΄ένα βουνό ευθυνών μπροστά του. Η χώρα και ο λαός δεν αντέχουν άλλες εκλογές. Η Ευρώπη και τα απαιτητικότατα προβλήματα της Ελλάδας, χρειάζονται έναν υπεύθυνο συνομιλητή που θ΄αναλάβει να διαχειριστεί τις από εδώ και πέρα συνθήκες. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκλογές και δημοσκοπήσεις, ο ελληνικός λαός έδειξε ότι στην πλειοψηφία του θέλει την παραμονή στο ευρώ. Προφανώς, θα γνωρίζει αυτή η πλειοψηφία ότι αυτό απαιτεί συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας, κάτι που δεν γίνεται χωρίς κάποιο πρόγραμμα που θα ελέγχεται από τους δανειστές. Κανείς μας δεν θέλει βέβαια να συνεχίσουμε με το ισχύον Μνημόνιο γιατί οι όροι του είναι επαχθέστατοι και η συνταγή του, αποδείχτηκε θανατηφόρα. Χρειάζονται στοχευμένες και μελετημένες προτάσεις για τα σημεία αναθεώρησης ή αναδιαπραγμάτευσης. Χρειάζεται πρόβλεψη για τα ισοδύναμα που θα προταθούν και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις τους. Αυτές οι κινήσεις, προυποθέτουν σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ρεαλισμό και βεβαίως, κοινωνική συναίνεση. Ζητούμενα που συνιστούν έναν εθνικό σκοπό, για τον οποίο όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να εργαστούν.
Ζήσαμε τρία χρόνια πρίν, το "λεφτά υπάρχουν" του Παπανδρέου, σε αντιπαράθεση με την πικρή αλήθεια του Καραμανλή "ότι θα χρειαστούν σκληρά μέτρα και περιστολή δημοσιονομικών δαπανών". Ο κόσμος προτίμησε τα ελπιδοφόρα λόγια και το πλήρωσε ακριβά, συμπαρασύροντας στην επιπολαιότητά του, και πολλούς που δεν έφταιγαν πουθενά. Δεν χρειαζόμαστε άλλον πειραματισμό για να βάλουμε γνώση. Είναι αλήθεια, ότι το κίνημα ΣΥΡΙΖΑ με χαρακτηριστικά των Αγανακτισμένων που όλοι επικροτούσαμε πέρυσι τέτοια εποχή, έχει στοιχεία γοητείας και αυτά, ελκύουν αρκετούς. Η επανάστατική κίνηση που προτείνει, να σπάσει δηλαδή τα δεσμά του Μνημονίου, θα΄ταν υπέροχη αν κρατούσε στο χέρι τη βεβαιότητα ότι η Ευρώπη θα κάνει ό,τι ζητήσουμε για να μας κρατήσει το ευρώ. Ενα υποθετικό σενάριο όμως, δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν βάσιμη προυπόθεση διαπραγμάτευσης, από οποιονδήποτε λογικό άνθρωπο. Μπορεί να τρέφει τα ρομαντικά όνειρα ή κρυφά σχέδια, αλλά είναι και παραμένει ευχολόγιο. Διότι ούτε η ίδια η Ευρώπη έχει καταλήξει οριστικά, αφού διερευνά τις πιθανότητες για κάθε ενδεχόμενο. Το ίδιο και το ΔΝΤ...
Αρα, αν υποθέσουμε ότι ρισκάρουμε και σπάμε τα δεσμά, και μετά απ΄αυτό "ότι ήθελε προκύψει, ας τα χαλάσουμε με την Ευρώπη..", θα πρέπει να ξέρουμε τι θα γίνει την άλλη μέρα. Ποιός θα αναλάβει τη μπάνκα και με τι πόρους; Πώς θα λειτουργήσει το κράτος και από πού θα δανειστεί; Ισως ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, να έχει υπόψη του το μοντέλο του Εκουαντόρ ας πούμε...ή να οραματίζεται την πλήρη διάλυση και την παρθενογένεση μιας νέας κοινωνίας αρχίζοντας από το μηδέν. Δεν πρότεινε όμως κανένα τέτοιο μοντέλο στην προχτεσινή του προεκλογική ομιλία, ανάμεσα στις απλόχερες υποσχέσεις του...Εκτός κι΄αν το γνωρίζουν αυτό κάποιοι καιροσκόποι που σκοπεύουν να επωφεληθούν από μια εξέλιξη σαν το "γαία πυρί μιχθήτω".
Αυτό που οφείλουμε όλοι να θυμόμαστε βέβαια, είναι ότι όταν περνάμε τον γκρεμό πάνω σε τεντωμένο σχοινί, πρέπει να έχουμε... μάτια δεκατέσσερα.

3 σχόλια:

  1. Κανένα κόμμα δεν θέλει να κυβερνήσει,όλα γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση και την λογική εξέλιξη των πραγμάτων.

    Η ΕΕ για πολλούς και διάφορους λόγους αδυνατεί να αντιμετωπίσει την κρίση,τόσο την οικονομική όσο και την πολιτική που έχει ξεσπάσει.

    Το Ευρώ οδεύει ολοταχώς προς το χρονοντούλαπο της ιστορίας,με μαθηματική ακρίβεια πλέον.

    Ο κίνδυνος να αντιμετωπίσουμε μια νέα Ελληνοτουρκική κρίση είναι υπαρκτός και μεγάλος,και δυστυχώς οι συνθήκες δεν είναι καθόλου ευνοϊκές για την Ελλάδα.

    Στην ευρύτερη περιοχή της Αν.Μεσογείου οι εξελίξεις τρέχουν και η κατάσταση όσο περνάει ο καιρός,γίνεται όλο και πιο πολύπλοκη.

    Η Ελληνική υπηρεσιακή κυβέρνηση,με ορισμένες εξαιρέσεις,θα έλεγα ότι είναι απο τις καλύτερες των τελευταίων πολλών χρόνων,σε ότι αφορά τη σύνθεση.

    Η Ελληνική κοινωνία δεν διαθέτει ομοιογενή πολιτική αντίληψη,αλλά συμφωνεί σύσσωμη σε ένα πράγμα,το επουσιώδες,απαιτώντας Δικαιοσύνη,και αν δεν αποδοθεί απο τους θεσμούς,θεωρώ ότι η κατάληξη θα είναι να την επιβάλουν οι μάζες,με ισχυρή δόση υπερβολής.

    Είμαστε πολύ κοντά ως κοινωνία,στο να διαβούμε το Ρουβίκωνα,και αν συμβεί κάτι τέτοιο,τότε θα χρειαστεί να περάσουμε μέσα απο τη διαδικασία του χάους μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

    Ελπίζω να είναι σε θέση η παρούσα κυβέρνηση,και ειδικά κάποια απο τα μέλη της,εάν και εφόσον το πολιτικό προσωπικό αποτύχει για άλλη μια φορά να χειριστεί μια τόσο σοβαρή κατάσταση,να πάρει την κατάσταση στα χέρια της,ακόμη και πραξικοπηματικά.

    Ας μην έχουμε αυταπάτες λοιπόν,απο το παρόν πολιτικό σύστημα δεν θα πρέπει να περιμένουμε σχεδόν τίποτα,η οικονομία και η χώρα γενικότερα δεν αντέχουν τρίτη εκλογική αναμέτρηση.

    Ας είμαστε ικανοποιημένοι και αν ακόμη αντέξει μέχρι τις επικείμενες εκλογές,πράγμα για το οποίο πολύ αμφιβάλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ''Το ΣΥΡΙΖΑ βέβαια δεν είναι το μόνο σ΄αυτήν την κατηγορία, αλλά ίσως έχει το μεγαλύτερο ρεύμα για κάποιους λόγους, που μένουν προς το παρόν αδιευκρίνιστοι''.

    Ελίνα, αυτός ο λαός πέρα από τα υπαρκτά προβλήματά του που τον βασανίζουν πραγματικά, στο πίσω μέρος του κεφαλιού του βλέπει πάλι εκείνα τα αριστερόστροφα οράματά του, που δεν ικανοποιήθηκαν σε κρίσιμες πολιτικές περιόδους και εννοώ, την εποχή 40-49( Β'ΠΠ-κατοχή-εμφύλιος), την εποχή 61-67 (Ανένδοτοι-χούντα) και τα οποία επεχείρησε να υλοποιήσει το 81 με τον Αντρέα και το σύνθημα της αλλαγής, με τη γνωστή πλέον κατάληξη.
    Σήμερα λοιπόν βρίσκει για ακόμα μία φορά, την ιστορική ευκαιρία και το ωραίο πρόσχημα του μνημονίου και της πτώχευσης για να βάλει σε εφαρμογή τα σχέδιά του για το πολυπόθητο όνειρο (ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ), αυτό από μόνο του είναι το όνειρο, τα άλλα είναι προφάσεις.
    Ο λαός αυτός ο ίδιος, που τόσα χρόνια στήριζε την σαπουνόφουσκα της αλλαγής, τώρα είναι έτοιμος να ξαναστηρίξει τον Αλέξη, ρίχνοντας το ανάθεμα στους άλλους, που έτσι και αλλιώς απέξω ήταν και θα παραμείνουν όπως φαίνεται.
    Επειδή λοιπόν ο λαός αυτός, όχι μόνο δεν παραπλανήθηκε, αλλά είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για ότι έγινε μέχρι σήμερα, του αξίζει και η σημερινή αλλά και η αυριανή κατάντια, όσο και αν μυξοκλαίει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Συγκάτοικο

    Αυτός ο λαός, δεν έχει πλέον δικαιολογίες για να φερθεί ανώριμα. Αν αναζητάνε κάποιοι άλλοθι, θα είναι για άλλους λόγους.

    @ Χρήστο
    Μην ξεχνάμε ότι μας διακατέχει και το πνεύμα αντιλογίας μαζί με όλα τα άλλα.
    Τελικά, φαίνεται ότι τον Ελληνα τον ήξερε καλά ο Καποδίστριας, όταν έφερε την πατάτα στην Ελλάδα.
    Θα θυμάσαι ασφαλώς τι λέω.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.