8/6/12

Ε.Ε: προσαρμογή της ζώνη Σένγκεν στις νέες απειλές στα εξωτερικά

Οι χώρες μέλη της ζώνης Σένγκεν συμφώνησαν σήμερα στο Λουξεμβούργο όσον αφορά τη δυνατότητα να επανέλθουν, έστω και κατά τρόπον προσωρινό, οι έλεγχοι στα εθνικά σύνορα κάθε χώρες σε περιστάσεις μεγάλης και ανεξέλεγκτης μεταναστευτικής πίεσης στην εξωτερική τους μεθόριο, ανακοίνωσε η δανική προεδρία της ΕΕ.
Πρόκειται «για ένα ακραίο μέτρο, του οποίου η εφαρμογή υπόκειται σε πολύ αυστηρές συνθήκες», διαβεβαιώνουν οι γαλλικές και γερμανικές αρχές, που εισηγήθηκαν την πρωτοβουλία αυτή.

«Αποδεχθήκαμε τον συμβιβασμό που κατατέθηκε από την δανική προεδρία, διότι μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε τις σοβαρές καταστάσεις που μπορεί να ενσκήψουν», εξήγησε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικός Μανουέλ Βαλς, επικαλούμενος τις δυνητικές επιπτώσεις από την κρίση στη Συρία.
«Η κατάσταση στην ελληνο-τουρκική μεθόριο αποδεικνύει πως έχουμε ανάγκη από έναν σαφή μηχανισμό δράσης στη ζώνη Σένγκεν», τόνισε από την πλευρά της η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μίκι-Λάιτνερ.
 

Τα κράτη έχουν ήδη την δυνατότητα να επαναφέρουν τους ελέγχους στα σύνορά τους για λόγους ασφάλειας και δημοσίας τάξης. Η Πορτογαλία ήδη το έχει πράξει το 2010 στα πλαίσια της διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.
 

Μολαταύτα, σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει πρόβλεψη για καταστάσεις ανεξέλεγκτου μεταναστευτικού ρεύματος, που θα προκαλούσε μία κατάρρευση στον μηχανισμό των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ζώνης του Σένγκεν.
 

Η σημερινή συμφωνία δεν προκάλεσε ιδιαίτερη ευφορία στην ευρωπαία επίτροπο Εξωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρεμ: «δεν είναι ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός», κατήγγειλε η ίδια. «Αυτή η συμφωνία μας αφήνει στο έλεος των λαϊκιστικών πιέσεων» στο εσωτερικό των κρατών μελών, πρόσθεσε.
 

Το Ευρωκοινοβούλιο κατήγγειλε επίσης την «μονομερή» απόφαση των υπουργών Εσωτερικών: «η ελεύθερη διακίνηση στον άνευ εσωτερικών συνόρων χώρο αποτελεί έναν από τους πυλώνες της ΕΕ», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
 

«Απέναντι σε καταστάσεις κρίσεως, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, τα κράτη μέλη του Σέγκεν πρέπει να μπορούν να ξαναβρούν την κυριαρχία τους», απάντησε ο Γάλλος υπουργός, υπογραμμίζοντας πως «σε τέτοιες περιστάσεις τα κράτη θα πρέπει να αποφασίζουν από κοινού και όχι με τρόπο μονομερή».
 

«Η συμφωνία προσδίδει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον ρόλο που αρμόζει να είναι δικός της και διατηρεί τις δυνατότητες των κρατών σε τομείς που είναι εξόχως ευαίσθητοι», πρόσθεσε.
 

«Η τελική απόφαση εναπόκειται στα κράτη μέλη, διότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την ασφάλεια των πολιτών μας. Είναι πολύ σημαντικό για όλους τους υπουργούς Οικονομικών», τόνισε από την πλευρά του ο Γερμανός ομόλογός του Χανς –Πέτερ Φρίντριχ.
http://newsite.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=92972 

1 σχόλιο:

  1. Το έχουν σκυλομετανοιώσει που μάς έβαλαν στην Schnegen, λόγω μεταναστών. Πόσο εύκολα αποδεικνύεται ότι, μόλις παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα σ' έναν εταίρο, αμέσως οι άλλοι περιχαρακώνονται στο καβούκι τους.

    Άδικα ζητά η Μέρκελ "περισσότερη Ευρώπη", κάτι σαν τις ΗΠΑ. Εδώ γίνεται φανερό, ότι κανένα εθνικό κράτος, όπως τα περισσότερα ευρωπαϊκά, δεν είναι διατεθειμένο να ξεχάσει την εθνική του ταυτότητα, ουδέ καν να αναλάβει πρωτοβουλία για την βοήθεια ενός άλλου.

    ΗΠΑ και Ευρώπη είναι δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις. Στις ΗΠΑ συνενώθηκαν διάφορες πολιτείες, οι οποίες αποτελούνταν από ΑΤΟΜΑ διαφόρων εθνικοτήτων, με κυρίαρχο το αγγλοσαξονικό στοιχείο (τουλάχιστον στον βορά). Η Ευρώπη αποτελείται από εθνικά κράτη με μακραίωνα παράδοση και πολιτισμική ταυτότητα. Είναι εντελώς ανόητο να πιστεύει κανείς ότι μπορούν να ενωθούν σε μία κρατική οντότητα και να υιοθετήσουν πριν την ένωση κοινό νόμισμα. Ποτέ νόμισμα δεν ένωσε κράτη, αντιθέτως υπήρξε προϊόν της ενώσεώς των (βλέπε US$).

    Αφού μάς έβαλαν και υπογράψαμε την Δουβλίνο ΙΙ, διότι υπογράφουμε πάντα ό,τι μας σερβίρουν, τώρα θέλουν να μας βγάλουν εκτός Schengen, τόσο για τους μετανάστες, όσο και για την επικείμενη πτώχευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.