3/6/12

Ποιος ζει και ποιος πεθαίνει

Ποιος ζει και ποιος πεθαίνει

Στις ΗΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη το πρώτο μεγάλο σκάνδαλο του προεκλογικού αγώνα. Η εφημερίδα New York Times διευκρίνισε τις λεπτομέρειες κατάρτισης και επικύρωσης του καταλόγου των πιο επικίνδυνων τρομοκρατών, που πρέπει να εξοντωθούν. Αποδείχθηκε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα αποφασίζει προσωπικά ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. 

Μάλιστα αποκαλύφθηκε ότι στη «λίστα θανάτου» υπάρχουν ανήλικοι, ακόμα και πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το δημοσίευμα στους New York Times προκάλεσε αντιδράσεις σαν βόμβα που εξερράγη. Οι δημοσιογράφοι, που επικοινώνησαν με αρκετές δεκάδες νυν και πρώην αξιωματούχων του Λευκού Οίκου, κατέγραψαν μια λεπτομερή περιγραφή της διαδικασίας σχηματισμού της, όπως το έθεσαν, «λίστας θανάτου». Περιλαμβάνει τους πιο απεχθείς ηγέτες της "Αλ Κάιντα" και πρόσωπα που αποτελούν απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ. Οι μυστικές υπηρεσίες συγκεντρώνουν πληροφορίες για τους τρομοκράτες και τις παραδίδουν στον πρόεδρο. Ο Ομπάμα αποφασίζει μόνος του για τη φυσική εξόντωση ή τη σύλληψη του ενός ή του άλλου ατόμου.

Ο συγγραφέας και εκδότης της διαδικτυακής πηγής The Long War Journal Μπιλ Ρότζιοδεν αποκλείει ότι η δημοσίευση έχει προεκλογικό χαρακτήρα:

Αυτά τα δημοσιεύματα πρέπει να τα εξετάσουμε εντός του πολιτικού τους πλαισίου. Ο πρόεδρος Ομπάμα πηγαίνει στις κάλπες και μου φαίνεται ότι ήθελε να δημιουργήσει την εντύπωση ταυτοχρόνως ενός ηγέτη, ικανού να ανταποκριθεί στα καθήκοντα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του προέδρου, που είναι προσεκτικός στις λεπτομέρειες και τις μεθόδους του πολέμου. Νομίζω ότι αυτό είναι το μήνυμα όλων αυτών των άρθρων και των διαρροών από την προεδρική διοίκηση. Αλλά, κατά την άποψή μου, προκαλεί ανησυχίες το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος ευθέως διευθύνει τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Αποδεικνύεται ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα είναι κάτι σαν "την απόλυτη αλήθεια".

Το άρθρο προκάλεσε έντονες συζητήσεις στην αμερικανική κοινωνία. Πολλοί ενοχλήθηκαν από το γεγονός ότι στη λίστα των εκτελέσεων υπάρχουν ανήλικοι από χώρες όπου έχουν βάσεις πυρήνεις της "Αλ Κάιντα" και πολίτες των ΗΠΑ, που έχουν περάσει με την πλευρά των τρομοκρατών. Εδώ στα ΜΜΕ ακούστηκαν δηλώσεις για "αθώους ανθρώπους, που σκοτώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες", αμφιβολίες για τη νομιμότητα των επιχειρήσεων στο έδαφος ανεξάρτητων κρατών.

Πάντως οι Ρεπουμπλικάνοι δεν παρέλειψαν να θυμηθούν ότι ο Ομπάμα, ο οποίος παρουσιάζεται ως φιλελεύθερος, ήδη 4 χρόνια υπόσχεται να κλείσει τη φυλακή του Γκουαντάναμο, αλλά ποτέ δεν το έκανε. Μάλιστα ο ίδιος αναλαμβάνει την ευθύνη να υπογράψει τις θανατικές καταδίκες για τρομοκράτες.

Οι αντίπαλοι του Ομπάμα (στο πλαίσιο των διαφωνιών για το δικαίωμά του να αποφασίζει για σοβαρές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις) αμέσως υπενθύμισαν ότι ο πρόεδρος δεν έχει υπηρετήσει στο στρατό. Οι υποστηρικτές του προέδρου απάντησαν ότι με την έλευση του Ομπάμα στην εξουσία οι απώλειες μεταξύ των αμάχων κατά τη διάρκεια αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων έχουν μειωθεί. Δεν είναι σαφές προς το παρόν αν το σκάνδαλο θα βρει αντανάκλαση στη δημοτικότητα του Ομπάμα. Όμως οι Ρεπουμπλικάνοι είναι απίθανο να χάσουν την ευκαιρία να υπενθυμίσουν στον αντίπαλό τους αυτή την ιστορία.http://greek.ruvr.ru/2012_06_02/76757395/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.