30/6/12

Τουρκικές κινήσεις εν όψει Κυπριακής Προεδρίας

Η Κύπρος δεν αποκλείει προσπάθειες από μέρους της Άγκυρας για δημιουργία καταστάσεων που θα μπορούσαν να αποπροσανατολίσουν ή να υποσκάψουν την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.
Αυτό μεταδίδει από τις Βρυξέλλες το ΚΥΠΕ, επισημαίνοντας ότι,για την Άγκυρα, μια πετυχημένη Κυπριακή Προεδρία θα ενδυναμώσει τη θέση της Κύπρου στη διεθνή σκηνή, κάτι που απεύχεται.

Ήδη στις Βρυξέλλες και αλλού, Τούρκοι και Τ/κ πολιτικοί έχουν επιδοθεί σ’ έναν αγώνα παραπληροφόρησης των ξένων σχετικά με την Κυπριακή Προεδρία, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι αυτή είναι «μισή, ε/κ και άδικη προς τους Τ/κ». Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Οσμάν Ερτούγκ, σε διάλεξή του στις Βρυξέλλες, ζήτησε από τους Ευρωπαίους «να σταματήσουν να επιβραβεύουν τους Ε/κ για την αδιαλλαξία τους».
Τουρκικές διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ότι οποιαδήποτε βήματα κάνει η «ε/κ προεδρία», όπως την ονομάζουν, «θα βρίσκεται απέναντί τους η Τουρκία, είτε αφορούν τη διεύρυνση είτε την Αραβική Άνοιξη ή τα διευρωπαϊκά δίκτυα, τις τηλεπικοινωνίες, ή το θέμα του Ασύλου».
Ο Τούρκος διπλωμάτης με τον οποίο συνομίλησε το ΚΥΠΕ διερωτήθηκε πώς θα μπορέσουν οι Ε/κ να εργαστούν πάνω στους παραπάνω φακέλους όταν είναι απαραίτητη η συμβολή της Άγκυρας για επίτευξη προόδου.

Θετική Ατζέντα
Η ίδια πηγή είπε ότι η Θετική Ατζέντα της Κομισιόν για την Τουρκία βασικά προσπερνά την «ε/κ προεδρία της Ε.Ε.» και ανοίγει τον δρόμο για επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις, χωρίς να είναι αναγκασμένη η Τουρκία να συνομιλεί με μια χώρα που δεν αναγνωρίζει.
Ωστόσο, ευρωπαϊκές πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το ΚΥΠΕ τόνισαν ότι η Ε.Ε. πάντα λειτουργούσε και χωρίς την Τουρκία και θα συνεχίσει να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο χωρίς να εξαρτάται από κάποια χώρα.
Άλλες διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες δήλωσαν ότι η κυπριακή Κυβέρνηση προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια και έχει εδώ και καιρό αρχίσει μια προληπτική διπλωματία. Η Τουρκία, η οποία ανοικτά δηλώνει ότι θα παγώσει κάθε επαφή με την Προεδρία στη διάρκεια του κυπριακού εξαμήνου, θεωρείται από κύκλους στις Βρυξέλλες ότι δρα με αυτόν τον τρόπο ενάντια στην ίδια την Ε.Ε. και τους θεσμούς της, ένας εκ των οποίων είναι η εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.
Και φαίνεται ότι η τουρκική στάση έναντι της Κυπριακής Προεδρίας δεν έφερε τα αναμενόμενα από την Άγκυρα αποτελέσματα, τουναντίον, αρκετοί στις Βρυξέλλες που θεωρούνταν είτε ουδέτεροι έναντι του θέματος είτε και «φιλότουρκοι», αναθεωρούν τις απόψεις τους.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.