7/6/12

Ο Ασθενής της Ευρώπης λέει «όχι» σε μια ασθενική Ευρώπη

Θάνος Τριανταφύλλου
Μια είδηση που πέρασε στα ψιλά γράμματα ήταν η άρνηση της Τουρκίας να ανοίξει τρία επιπλέον διαπραγματευτικά κεφάλαια της ενταξιακής της διαδικασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι σήμερα, όπου η Τουρκία πίεζε και η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνούνταν, τώρα ήταν η σειρά της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας να παγώσει τις συζητήσεις. Επισήμως η Άγκυρα δικαιολόγησε την απόφασή της λέγοντας ότι πρόκειται για τα τρία τελευταία κεφάλαια που έχει τη δυνατότητα σε αυτή τη φάση να διαπραγματευτεί και να αναλάβει δεσμεύσεις, χωρίς όμως από την πλευρά της η ΕΕ να δεσμευτεί για ημερομηνία ένταξής της. 


Κάτι που σύμφωνα με την γείτονα χώρα  θα αποδυνάμωνε το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί, ζημιώνοντας την ανταγωνιστικότητά της σε διεθνές επίπεδο. Παρόλα αυτά η δεδομένη απόφαση ήρθε σε μια συγκυρία που το Παρίσι έστειλε θετικά μηνύματα προς την Άγκυρα με την εκλογή Φ. Ολάντ, μιας και απερχόμενος Πρόεδρος Ν. Σαρκοζί είχε μονομερώς μπλοκάρει τα πέντε από τα τριάντα τρία διαπραγματευτικά κεφάλαια.

Τι ώθησε λοιπόν τη Τουρκία να θυμηθεί και πάλι το παραδοσιακό της σπoρ, το παζάρι;

Ένας πρώτος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός πως στο τιμόνι της προεδρίας της Ε.Ε. μπαίνει η Κύπρος, ένα μέλος που προφανώς δεν αντιμετωπίζεται όπως τα υπόλοιπα από τους γείτονες. Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν με κάθε τρόπο καταστήσει σαφές πως επιθυμούν να αποφύγουν τις επαφές με την κυπριακή δημοκρατία –και άρα με την ΕΕ- την οποία δεν αναγνωρίζει ως γνωστόν η Άγκυρα.

Ένας δεύτερος λόγος σχετίζεται με την αποδυναμωμένη δημοφιλία της Ε.Ε. τόσο στην τουρκική κοινή γνώμη όσο και στις πολιτικές ελίτ. Όπως αποτυπώνεται στο  τελευταίο ευρωβαρόμετρο η δημοσιονομική κρίση της Ευρωζώνης, οι εγγενείς αδυναμίες της ΕΕ και το έλλειμμα πολιτικής ηγεσίας δεν καθιστούν την Ευρώπη τόσο ελκυστικό προορισμό, όπως παλαιότερα.

Τρίτος λόγος είναι η ίδια η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, όπως διέπεται μέσα από το Δόγμα «Νταβούτογλου».   

Στο πλαίσιο αυτό η σημερινή Τουρκία προωθεί την δημιουργία σχέσεων αλληλεξάρτησης με όλες σχεδόν τις χώρες των περιοχών τις οποίες βάσει του δόγματος «Νταβούτογλου» προσπαθεί να καταστήσει ως ζώνες επιρροής. 

Ταυτόχρονα όμως, προσπαθεί να δρα συμπληρωματικά στα συμφέροντα των παγκοσμίων παικτών στην περιοχή όπως η Ρωσία, η Κίνα, η ΕΕ και οι ΗΠΑ.

Συνακόλουθα αυτό που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια είναι η σύσφιξη των Ρώσο-τουρκικών οικονομικών σχέσεων, ενώ είναι παρεμβαίνει –με ποικίλους- τρόπους στα νέα και παλιά καθεστώτα της Μέσης Ανατολής.

Τον προηγούμενο αιώνα ο Τσάρος Νικόλαος της Ρωσίας αποκαλούσε τους Οθωμανούς «Ασθενείς της Ευρώπης». Κάτι που τους έκανε να νιώθουν περήφανοι. Ασθενείς ή όχι ήταν πάντως Ευρωπαίοι. 

Τώρα, οι ίδιοι μετά από πολλές θυσίες για την ένταξή τους στο ενωσιακό εγχείρημα, δείχνουν διστακτικοί να μπουν σε μια «ασθενική» Ευρώπη.  

* Ο κ. Θάνος Τριανταφύλλου είναι πολιτικός επιστήμονας και υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.