14/6/12

Κόντρα Πακιστάν – ΗΠΑ για οδούς ανεφοδιασμού

ReutersΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Η κυβέρνηση του Πακιστάν πρέπει να το πάρει απόφαση και να ξανανοίξει τις οδούς ανεφοδιασμού των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν αν θέλει να αποκλιμακώσει τις εντάσεις με τις ΗΠΑ, προειδοποίησε, χθες, ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, καθώς το επίπεδο των διμερών σχέσεων ολοένα επιδεινώνεται. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση των ΗΠΑ, τη Δευτέρα, ότι αποσύρουν την ομάδα των διαπραγματευτών τους από το Πακιστάν χωρίς να έχει επιτευχθεί η πολυαναμενόμενη συμφωνία για τις οδούς ανεφοδιασμού, κίνηση που εξέθεσε δημοσίως το διπλωματικό αδιέξοδο και οδήγησε τις σχέσεις Ουάσιγκτον-Ισλαμαμπάντ σε ακόμη βαθύτερη κρίση.

«Εάν η πολιτική κυβέρνηση του Πακιστάν βάλει νερό στο κρασί της και πάρει την πολιτική απόφαση να ανοίξει τις οδούς ανεφοδιασμού, κάτι τέτοιο θα άρει μέρος του αρνητικού κλίματος» δήλωσε ο αξιωματούχος, για να προσθέσει: «Δεν θα βελτιώσει την κατάσταση αυτομάτως, αλλά αυτό θα ήταν ένα σημαντικό βήμα».

Το Πακιστάν απαγόρευσε τη διέλευση φορτηγών που μεταφέρουν εφόδια στο Αφγανιστάν πέρυσι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιδρομή του ΝΑΤΟ, στην οποία σκοτώθηκαν 24 Πακιστανοί στρατιώτες. «Υπάρχουν μακροπρόθεσμα συμφέροντα που δεν πρέπει να ξεχνάμε», δήλωσε κατηγορηματικά ο αξιωματούχος ζητώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

 «Τα συμφέροντα αφορούν τα πυρηνικά, την τρομοκρατία, τη συμφιλίωση στο Αφγανιστάν και τη σταθερότητα στην περιοχή». Το Πακιστάν, από την πλευρά του, ζητεί την απολογία των Αμερικανών για εκείνη την επιδρομή, αλλά είναι απίθανο να την πάρει. Στο μεταξύ, με τις πακιστανικές οδούς κλειστές, το ΝΑΤΟ καταφεύγει σε άλλους δρόμους βόρειων χωρών, πιο ακριβούς και χρονοβόρους. Το κόστος είναι δυόμισι φορές μεγαλύτερο, σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.