30/6/12

Συμφωνία-ελπίδα και για την Ελλάδα

Υπό προϋποθέσεις, μπορεί να οδηγήσει σε απομείωση του χρέους ακόμη και κατά 24%
Παράθυρο πραγματικής, ίσως όμως και τελευταίας, ευκαιρίας για την Ελλάδα ανοίγει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν χθες οι ηγέτες της Ευρωζώνης σχετικά με την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, EFSF/ESM.
Η απόφαση αφορά κατά κύριο λόγο την Ισπανία, αλλά μπορεί να αξιοποιηθεί και από χώρες που βρίσκονται σε Μνημόνιο, όπως η Ελλάδα, σύμφωνα και με δήλωση του κ. Γιουνκέρ. Μπορεί δε να οδηγήσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, στην ιδανική περίπτωση, σε απομείωση του ελληνικού χρέους κατά 24%, από την αφαίρεση των 50 δισ. ευρώ, που έχει εξασφαλίσει η Αθήνα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και σήμερα αθροίζονται στο χρέος.
 Προϋπόθεση, ωστόσο, για την αξιοποίηση της ευκαιρίας είναι να επιδείξει η κυβέρνηση αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του προγράμματος σταθεροποίησης, που με τη σειρά της θα οδηγήσει στην ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας έναντι των εταίρων. Ενδεικτική του κλίματος που υπάρχει αυτήν τη στιγμή, ειδικά στο Βερολίνο, είναι η αποδιδόμενη στη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ φράση κατά τη σύνοδο κορυφής: «Δεν ασχολούμαι με την Ελλάδα. Η πορεία που ακολουθεί είναι καταστροφική, αλλά όχι και μη αναστρέψιμη»...

Ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας για την Αθήνα
Η συμφωνία των «27» σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του χρέους κατά 24%
Του απεσταλμένου μας στις Βρυξέλλες Γιωργου Π. Τερζη
Η συμφωνία της Ευρωζώνης για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον EFSF/ESM, αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησαν Ισπανοί και Ιταλοί προς τη γερμανική πλευρά, αποτελεί πραγματικά παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα. Και τούτο διότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου -ο κ. Γ. Ζανιάς πραγματοποίησε την τελευταία του εμφάνιση ως υπουργός Οικονομικών- μπορεί ιδανικά να οδηγήσει σε απομείωση του ελληνικού χρέους κατά 24% του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (η δεύτερη δόση, ύψους 25 δισ., αναμένεται τον Σεπτέμβριο), τα οποία αθροίζονται στο δημόσιο χρέος. Ηδη η απόφαση της Ευρωζώνης, που ελήφθη με το βλέμμα στην Ισπανία, προβλέπει ότι και χώρες που βρίσκονται σε μνημόνιο θα μπορούσαν να έχουν αντίστοιχη αντιμετώπιση. Κάνει μάλιστα ιδιαίτερη μνεία στην Ιρλανδία και την επιτυχή υλοποίηση του δικού της μνημονίου, καθώς στο σύντομο μέλλον αναμένεται να υπάρξει σχετική απόφαση για το Δουβλίνο. Θα μπορούσε η Ελλάδα να έχει αντίστοιχη αντιμετώπιση με την Ιρλανδία; Ναι, απαντούν κυβερνητικά στελέχη, αρκεί να επιδείξει αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του προγράμματος. Ή, όπως είπε και ο Χ. Β. Ρομπέι, η αλληλεγγύη συνδέεται με την αποτελεσματικότητα.
Ενδεχόμενη «μεταβίβαση» των 50 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης σε ένα φορέα εκτός Δημοσίου θα οδηγούσε σε μείωση του χρέους περίπου στο 92% του ΑΕΠ το 2020, αντί του 116% μετά το PSI, δίδοντας τη δυνατότητα ακόμα και για παράταση του χρόνου προσαρμογής.
Οφέλη έχει να προσδοκά η Ελλάδα και από το νέο Σύμφωνο Ανάπτυξης, ύψους 120 δισ. ευρώ, και τις προβλέψεις του για ενεργοποίηση της Ευρ. Τράπεζας Επενδύσεων και, πιλοτικά, των ομολόγων έργου. Αρκεί, βέβαια, να υπάρξει αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας.
Πάντως, η Ελλάδα φάνηκε και στην τελευταία αυτή σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. ότι πληρώνει τη χαμένη διετία της απουσίας πολιτικής βούλησης, των συνεχών υπαναχωρήσεων και της μη εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών που προβλέπει η συμφωνία διάσωσης, καθώς αντιμετωπίστηκε - για άλλη μία σύνοδο - ως ιδιάζουσα περίπτωση στον ευρωπαϊκό χώρο. Παρά το γεγονός ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου τόσο για το νέο Αναπτυξιακό Πακέτο και, κυρίως, για τη δυνατότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, χωρίς τα δάνεια αυτά να επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος, ανοίγουν θετικές προοπτικές για την Ελλάδα, συνείδηση όλης της ελληνικής αντιπροσωπείας που βρέθηκε αυτές τις ημέρες στις Βρυξέλλες είναι ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την τελευταία της ευκαιρία και θα πρέπει να επιδείξει έργο - όσο δεν επέδειξε από τον Μάιο του 2010.
Η αποδιδόμενη στη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Αγκελα Μέρκελ φράση, από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, αποτυπώνει την εξάντληση της υπομονής των Ευρωπαίων. «Δεν ασχολούμαι με την Ελλάδα... Η πορεία που ακολουθεί είναι καταστροφική, αλλά όχι και μη αναστρέψιμη» φέρεται να επισήμανε η κ. Μέρκελ, στη δεύτερη μόλις αναφορά της στο ελληνικό ζήτημα. Η πρώτη ήταν όταν τη διέκρινε σαφώς, σε όρους αποτελεσματικότητας, από τις Ιρλανδία και Πορτογαλία.
«Εχει χαθεί κάθε εμπιστοσύνη έναντι της χώρας... αυτό είναι ζήτημα κομβικής σημασίας για τη νέα κυβέρνηση» αναγνώριζε λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, σημειώνοντας - ως μία μορφή εθνικής αυτοκριτικής - πως «ακόμη κι αν δεν υπήρχε μνημόνιο, θα έπρεπε να υπάρξει ένα εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Εν αναμονή της τρόικας
Η νέα ελληνική κυβέρνηση, που προετοιμάζεται για την παρουσία της τρόικας στη χώρα από τις 3 ή 4 έως τις 12 Ιουλίου, κινείται κυριολεκτικά επί ξυρού ακμής καθώς εξαντλούνται τα ταμειακά διαθέσιμα, ενώ η εκταμίευση της νέας δόσης της βοήθειας, ύψους 4,2 δισ. ευρώ, που επρόκειτο να καταβληθεί σήμερα προφανώς αναβάλλεται μέχρι να εκδοθεί η έκθεση της τρόικας. Παρά το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο αρνήθηκε να αποδεχθεί ως όριο... θραύσης την 20ή Ιουλίου, αναγνώρισε ότι οι άμεσες ανάγκες θα καλυφθούν μόνον από εκδόσεις εντόκων (που όμως συμπιέζουν περαιτέρω τη ρευστότητα) και την εκμετάλλευση των αδιάθετων κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενώ στις 20 Αυγούστου λήγουν ομόλογα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.