9/6/12

Ισραήλ και λαθρομετανάστευση

Το Ισραήλ επιτρέπει την απέλαση 1.500 παράνομων μεταναστών στο Νότιο Σουδάν
Ο υπουργός Εσωτερικών Ελί Yishai (Shas) χαιρέτισε την απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου της Ιερουσαλήμ, την Πέμπτη, που επιτρέπει την απέλαση των μεταναστών από το Νότιο Σουδάν προς τη χώρα καταγωγής τους, απορρίπτοντας μια αίτηση για την απόρριψη της απέλασης.
Σε δελτίο τύπου του υπουργείου, ο Yishai δήλωσε: «Χαιρετίζω την απόφαση, η οποία θα επιτρέψει στις υπηρεσίες μας για την επιβολή του νόμου να εκδιώξουν περίπου 1.500 παράνομους μετανάστες από το Νότιο Σουδάν, και ελπίζω να είναι το πρώτο από τα πολλά βήματα που θα μας επιτρέψουν να απομακρύνουμε επίσης εκείνους από την Ερυθραία και το [Βόρειο] Σουδάν».
Ο Βουλευτής Ντάνι Ντανόν (Λικούντ), πρόεδρος της επιτροπής για τη μετανάστευση, την ένταξη των ματαναστών και για τη Διασπορά, ήταν επίσης ενθουσιώδης για την απόφαση του δικαστηρίου. Μετά την ανακοίνωση του Δικαστηρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ντανόν φέρεται να είπε στον Yishai: «Τέρμα τα κουτσομπολιά, ήρθε η ώρα να δράσουμε. Να τους απελάσουμε αμέσως!».
Ο Ντανόν πρόσθεσε: «οι πονόψυχες καρδιές των αριστεριστών απέτυχαν στις προσπάθειές τους να εμποδίσουν την απέλασή»  και «δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για να μη απελαθούν άλλοι 3.000 Νοτιοσουδανοί στις επόμενες δύο εβδομάδες».
«Το μόνο που μένει τώρα είναι να ελπίζουμε ότι η κατάσταση στο Νότιο Σουδάν θα βελτιωθεί και θα σταθεροποιηθεί τους επόμενους μήνες, και ότι η απέλαση δεν θα καταλήξει σε απώλεια ανθρωπίνων ζωών», δήλωσε αριστερός βουλευτής.
Το Νότιο Σουδάν απέκτησε την ανεξαρτησία του από το Σουδάν τον Ιούλιο του 2011 μετά από χρόνια εσωτερικών συγκρούσεων στις οποίες περισσότερα από δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η συνθήκη ειρήνης για το τερματισμό του πολέμου και τη δημιουργία του κράτους υπεγράφη το 2005.
Το υπόλοιπο του Σουδάν, που μερικές φορές ονομάζεται Βόρειο Σουδάν, μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο. Περιλαμβάνει το Νταρφούρ, από το οποίο πολλοί πρόσφυγες βρίσκονται στο Ισραήλ. Την περασμένη εβδομάδα, ο Yair Lapid, αρχηγός του πολιτικού κόμματος Yesh Atid (Υπάρχει μέλλον)που σχηματίστηκε πρόσφατα, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα έπρεπε να κάνει διάκριση μεταξύ των προσφύγων από το Νταρφούρ και των άλλων Αφρικανών μεταναστών, αναφερόμενος στους πρόσφυγες από το Νταρφούρ ως επιζώντες του Ολοκαυτώματος τους οποίους το Ισραήλ πρέπει να φροντίσει.
Υπάρχουν σήμερα περίπου 35.000 μετανάστες από την Ερυθραία που ζουν στο Ισραήλ και 15.000 από το Σουδάν. Τους τελευταίους μήνες, η ένταση ήταν ιδιαίτερα υψηλή μεταξύ των Ισραηλινών και των παράνομων Αφρικανών μεταναστών, η οποία οδήγησε σε μεγάλες διαδηλώσεις, ακόμη και βία, κυρίως στη γειτονιά Hatikva στο νότο του Τελ Αβίβ.
Στο δελτίο τύπου του, ο Yishai επανέλαβε τη θέση του: μέχρι να απελαθούν όλοι οι Αφρικανοί μετανάστες, θα πρέπει να στεγαστούν σε ειδικά χτισμένα κέντρα κράτησης, και επίσης σε πόλεις σκηνών, προκειμένου να κρατηθούν οι μετανάστες συγκεντρωμένοι σε μια περιοχή και μόνο.
Πέρυσι, αρκετά αεροπλάνα γεμάτα με μεταναστές εστάλησαν στο Νότιο Σουδάν. Αυτοί οι εν λόγω μετανάστες ήταν όλοι εθελοντές που είχαν συμφώνησει να φύγουν από τη χώρα για να δημιουργήσουν τη δικιά τους χώρα.
Dan Birenbaum - JSSNews 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.