9/6/12

Νέα κρίση στον τουρκικό Στρατό Οι υπαξιωματικοί σηκώνουν μπαϊράκι στο facebook

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΑΣΤΕΑ
 Ενα πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας από υπαξιωματικούς του τουρκικού Στρατού εκδηλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία του σύγχρονου τουρκικού κράτους η εξουσία των ενόπλων δυνάμεων της χώρας έχει περιοριστεί. Οι υπαξιωματικοί διαμαρτύρονται ζητώντας καλύτερες αμοιβές και επιδόματα, καθώς και να σταματήσουν οι ανώτεροί τους να κάνουν διακρίσεις εις βάρος τους

«Οι υπαξιωματικοί λένε "φτάνει"», είναι το σύνθημά τους στο facebook, όπου η σελίδα του κινήματος έχει 219.000 φίλους. Περίπου 17.000 άτομα ακολουθούν την εκστρατεία τους στο twitter, όμως οι ίδιοι αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση όταν επικοινώνησε μαζί τους ο ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ασοσιέιτεντ Πρες, μια ένδειξη ότι η διαμαρτυρία τους γίνεται κυρίως για να ασκηθεί πίεση στους ανώτερούς τους. Σε μια ξεχωριστή κίνηση στο facebook, μια άλλη ομάδα στρατιωτικών εκφράζει παρόμοια αιτήματα, τονίζοντας ότι «θέλουμε να γίνουμε άνθρωποι».
Η μοναδική φορά στο παρελθόν κατά την οποία οι υπαξιωματικοί είχαν πραγματοποιήσει κάποια διαμαρτυρία ήταν όταν διαδήλωσαν με τις συζύγους τους στη δεκαετία του 1970.

ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ. Το κύρος των ενόπλων δυνάμεων στην Τουρκία ήδη πλήττεται από τις συλλήψεις δεκάδων στρατηγών με κατηγορίες ότι συνωμοτούσαν για την ανατροπή της κυβέρνησης, για την οποία θεωρούσαν ότι ελέγχεται από ισλαμιστές. Δεκάδες άλλοι εν ενεργεία αλλά και εν αποστρατεία στρατηγοί βρίσκονται στη φυλακή για μια άλλη υπόθεση, τον ρόλο τους στην εκδίωξη ενός ισλαμιστή πρωθυπουργού στη δεκαετία του 1990. Ενας αεροπορικός βομβαρδισμός τον περασμένο Δεκέμβριο που είχε στόχο κούρδους αντάρτες, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 34 αμάχων και αυτό αμαύρωσε ακόμα περισσότερο το γόητρο του Στρατού μέσα στη χώρα.
Οι υπαξιωματικοί τόλμησαν να προχωρήσουν σε αυτή τη διαμαρτυρία λόγω μιας «εμφανούς διάλυσης στην ιεραρχία των ενόπλων δυνάμεων», παρατηρεί ο Νιχάτ Αλί Οτσάν, πολιτικός αναλυτής του Ιδρύματος Οικονομικών Ερευνών στην Τουρκία.
Στο κίνημα συμμετέχουν κυρίως δεκανείς και λοχίες, οι οποίοι στην καθημερινότητά τους ασχολούνται κυρίως με την εκπαίδευση των νεοσύλλεκτων και τη συντήρηση των οπλικών συστημάτων. Ο αριθμός τους υπολογίζεται ότι φθάνει τις 95.000 μέσα στις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας που έχουν περίπου 718.000 άνδρες.
Η κυβέρνηση αντέδρασε στην καμπάνια υιοθετώντας έναν νόμο που αυξάνει τους μισθούς των υπαξιωματικών και περιορίζει την υποχρεωτική θητεία τους από 15 σε 10 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.