29/6/12

ΕΕ: Συμφωνία για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από ΕSM

Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να αναλάβουν επείγουσα δράση για να μειώσουν τα αυξανόμενα κόστη δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας και για να δημιουργήσουν ως το τέλος του έτους ένα ενιαίο εποπτικό μηχανισμός για τις τράπεζες της ευρωζώνης, πρώτο βήμα προς μια ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση.
Συμφώνησαν επίσης ότι το μελλοντικό μόνιμο ταμείο στήριξης της ευρωζώνης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), θα μπορεί να δανείζει απ΄ ευθείας τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους χωρίς να αυξάνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα μιας χώρας.
Επιπλέον, τα ταμεία στήριξης της ευρωζώνης θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για τη σταθεροποίηση των αγορών ομολόγων χωρίς να εξαναγκάζονται οι χώρες που συμμορφώνονται προς τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ να υιοθετούν επιπλέον μέτρα λιτότητας ή οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ δήλωσε πως ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένας εποπτικός μηχανισμός για τις τράπεζες της ευρωζώνης με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ώστε να σπάσει ο «φαύλος κύκλος» της εξάρτησης ανάμεσα σε τράπεζες και κυβερνήσεις.
«Δίνουμε τη δυνατότητα σε χώρες που συμπεριφέρονται καλά να χρησιμοποιούν εργαλεία χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για να καθησυχάσουν τις αγορές και για να αποκτήσουμε και πάλι κάποια σταθερότητα γύρω από μερικά από τα κρατικά ομόλογα των κρατών μελών μας», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις 05:30 (ώρα Ελλάδας).
Οδικός χάρτης για ενίσχυση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης
Επιπλέον, ο κ. Ρόμπεϊ ανακοίνωσε πως οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν να ενισχύσουν την οικονομική και νομισματική ένωσή τους. Την Τρίτη, ο κ. Ρόμπεϊ είχε δώσει στη δημοσιότητα μια έκθεση στην οποία πρότεινε μια «αληθινή οικονομική και νομισματική ένωση» σε ορίζοντα 10 ετών, η οποία θα βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: τραπεζική ένωση, δημοσιονομική ένωση, οικονομική ένωση και πολιτική ένωση.
Ενδιάμεση συνέντευξη Τύπου Βαν Ρόμπεϊ - Μπαρόζο - Θόρνινγκ-Σμιντ
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να συμφωνήσουμε όχι στην ίδια τη σχέση, αλλά σε ένα σαφές όραμα γι΄ αυτό που πρέπει να γίνει» και να «εργαστούμε πάνω στους τέσσερις πυλώνες, με στόχο να κάνουμε το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα ένα σχέδιο μη αντιστρέψιμο», πρόσθεσε.
Όπως διευκρίνισε, η επεξεργασία ενός ακριβέστερου οδικού χάρτη θα γίνει τους προσεχείς μήνες. «Στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας θα εργαστούμε σε στενή συνεργασία με τα κράτη και θα συμβουλευθούμε επίσης τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», ιδιαίτερα τοΕυρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξήγησε ο Βαν Ρόμπεϊ.
Μια πρώτη έκθεση για το θέμα θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο.
Aναπτυξιακό πακέτο 120 δισ. ευρώ
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε ανακοινώσει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε ένα αναπτυξιακό πακέτο με άμεσα μέτρα συνολικού ύψους 120 δισ. ευρώ.
Αποφασίστηκε ακόμη, όπως είπε, η κεφαλαιακή ενίσχυση κατά 10 δισ. ευρώ τηςΕυρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ΕΤΕπ τονίζοντας ότι αυτό θα αυξήσει τη συνολική δανειοδοτική ικανότητα των τραπεζών με 60 δισ. ευρώ. «Αυτά τα χρήματα πρέπει να πάνε σε όλη την Ευρώπη», συμπλήρωσε.
Ιταλο-ισπανικό μέτωπο
Η Ισπανία και η Ισπανία είχαν νωρίτερα επιφυλαχθεί να συμφωνήσουν στο αναπτυξιακό πακέτο ζητώντας πριν το κάνουν να αναληφθεί έκτακτη δράση για να μειωθούν τα αυξανόμενα κόστη δανεισμού τους.
Mετά το τέλος των εργασιών της πρώτης ημέρας της συνόδου ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι οι δύο χώρες ήραν τελικά τις επιφυλάξεις τους και συμφώνησαν στο σύμφωνο ανάπτυξης ύψους 120 δισ. ευρώ.
Σε δηλώσεις του ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι δήλωσε ικανοποιημένος για τη συμφωνία που επετεύχθη, χαρακτηρίζοντάς την πολύ σημαντική για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ.
Ανέφερε μάλιστα ότι «η ικανοποίηση για την Ιταλία είναι διπλή: τόσο για το περιεχόμενο της συμφωνίας όσο και επειδή ενίσχυσε τη διαδικασία μπλοκάροντας την υιοθέτηση του συμφώνου ανάπτυξης μέχρι να πετύχει επείγοντα μέτρα για τις χώρες που αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτικές δυσκολίες».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως οι συνομιλίες με τους Ευρωπαίους εταίρους του πέρασαν «μια πολύ δύσκολη στιγμή». «Υπήρξαν λίγες εντάσεις», αλλά «αυτό ήταν χρήσιμο», δήλωσε.
«Αν και αναγνωρίζαμε τον εαυτό μας στο σύμφωνο ανάπτυξης, η Ιταλία εξέφρασε μια επιφύλαξη και εμπόδισε την άμεση υιοθέτηση του συμφώνου ανάπτυξης, όπως έκανε στη συνέχεια και η Ισπανία», εξήγησε.
Τελικά, όπως επισήμανε, αυτό το μπρα-ντε-φερ κατέληξε σε ικανοποιητικά μέτρα για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης.
«Με αίτημα της Ιταλίας εισήχθη, μετά από μακρά συζήτηση, μια παράγραφος στη δήλωση για τους μηχανισμούς σταθεροποίησης των αγορών σχετικά με τα κράτη που σέβονται τις συστάσεις που γίνονται προς τις χώρες τους καθώς και το σύμφωνο σταθερότητας», όμως δυσκολεύονται παρόλα αυτά να χρηματοδοτηθούν στις αγορές λόγω απαγορευτικών επιτοκίων, δήλωσε ο Μόντι.
«Αυτή είναι η περίπτωση της Ιταλίας αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε διαβεβαιώνοντας πάντως ότι η Ρώμη δεν σκοπεύει να προσφύγει προς το παρόν στους μηχανισμούς αυτούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ιταλία «αγωνίσθηκε γι΄ αυτά τα μέτρα, αλλά δεν προτίθεται προς το παρόν να επωφεληθεί από αυτά».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός εξήγησε πως «οι χώρες που θα ήθελαν να επωφεληθούν απ΄ αυτές τις παρεμβάσεις σταθεροποίησης θα πρέπει να το ζητήσουν, αλλά αν εκπληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, δεν θα πρέπει να υποβληθούν σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα πρέπει να υπογράψουν ένα μνημόνιο, αλλά δεν θα έχουν την τρόικα, θα πρέπει μόνο να συνεχίσουν να σέβονται τις αποφάσεις που σέβονται ήδη».
Μέρκελ: Πήραμε μια καλή απόφαση
Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συνόδου εξέφρασε και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, αν και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχε απορρίψει οποιαδήποτε ανάγκη για έκτακτη στήριξη των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων.
«Πήραμε μια καλή απόφαση σήμερα, ιδιαίτερα αναφορικά με την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας και επίσης για μελλοντικά μέτρα για το ΕΤΧΣ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και τον ΕΜΣ (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας). Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε μακροπρόθεσμα μέτρα. Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σ΄ ένα καλό συμπέρασμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ανοδος του ευρώ - Κέρδη στις ασιατικές αγορές
Θετικά υποδέχθηκαν τις αποφάσεις της ΕΕ οι αγορές. Μετά τις ανακοινώσεις του κ. Ρόμπεϊ η ισοτιμία του ευρώ σημείωσε άνοδο κατά 1,1% στο 1,2581 δολάριο.
Ανοδικά κινούνται και οι ασιατικές αγορές με τον περιφερειακό δείκτη ΜSCI για την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας να σημειώνει άνοδο 2% και το δείκτη Nikkei[.N225] Σχετικά άρθρα στο χρηματιστήριο του Τόκιο να ενισχύεται κατά 1,5%.
Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters, Ν αυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.