4/7/12

Το Ισραήλ στο ΔΝΤ για δάνειο 1 δισ.$ υπέρ της Παλαιστινιακής Αρχής Βάσει δημοσιευμάτων που επιβεβαίωσε ισραηλινός αξιωματούχος


Το Ισραήλ στο ΔΝΤ για δάνειο 1 δισ.$ υπέρ της Παλαιστινιακής Αρχής
To Ισραήλ προσέγγισε πρόσφατα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να λάβει δάνειο ύψους 1 δισ. δολαρίων, το οποίο προοριζόταν για την Παλαιστινιακή Αρχή που αντιμετωπίζει σοβαρή οικονομική κρίση, σύμφωνα με δημοσιεύματα τα οποία επιβεβαίωσε ισραηλινός αξιωματούχος.

Ο διοικητής της Τράπεζας του Ισραήλ, Στάνλεϊ Φίσερ, προέβη στο διάβημα αυτό κατά την ετήσια συνέλευση του ΔΝΤ στα μέσα Απριλίου στην Ουάσινγκτον, έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Σαλάμ Φαγιάντ, αναφέρει δημοσίευμα της «Haaretz».

O Φίσερ παρουσίασε το αίτημα αυτό, έχοντας λάβει το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, διευκρινίζει η εφημερίδα.

Καθώς δεν είναι κράτος, η Παλαιστινιακή Αρχή δεν μπορεί να λάβει τέτοιου είδους δάνειο και συνεπώς ζήτησε από το Ισραήλ να την αντικαταστήσει στην υποβολή του αιτήματος και να τής μεταφέρει τα χρήματα, τα οποία δεσμεύτηκε να τού τα επιστρέψει.

Χωρίς να θέλει να δημιουργήσει προηγούμενο χορηγώντας δάνειο σε μη κρατική οντότητα, το ΔΝΤ απέρριψε το ισραηλινό αίτημα, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί επιβεβαίωσε τις πληροφορίες.

Σύμφωνα με άλλη υψηλόβαθμη ισραηλινή πηγή, «ο Νετανιάχου θέλει να αποτραπεί η οικονομική κατάρρευση της Παλαιστινιακής Αρχής, καθώς αυτό θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην κατάσταση ασφαλείας στη Δυτική Όχθη».

Η Παλαιστινιακή Αρχή αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση από την ίδρυσή της το 1994, δήλωσε την Κυριακή ο Αχμεντ Μαζνταλάνι, υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση του Σαλάμ Φαγιάντ.

Προειδοποίησε επίσης ότι αν οι δωρήτριες αραβικές χώρες δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις για τις δωρεές τους, η Παλαιστινιακή Αρχή δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων της τον Ιούλιο και να καταβάλει τις οφειλές της σε ιδιωτικές επιχειρήσεις της Δυτικής Όχθης.

Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει να αντιμετωπίσει χρόνια δημοσιονομική κρίση και ανακοινώνει συχνά ότι δεν είναι σε θέση να πληρώσει τους χιλιάδες μισθωτούς του δημοσίου τομέα.
http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.