10/7/13

24-7-2012: Το δεύτερο κουρδικό κράτος είναι γεγονός. Διαβάστε τί λέγαμε σε άρθρο μας την 1η Ιουλίου 2012, στην Κυριακάτικη Δημοκρατία!

Το άρθρο που σας υποσχεθήκαμε: Η θέση της Τουρκίας την μετά Άσαντ εποχή
Του Σάββα Καλεντερίδη
Στο άρθρο μας την Παρασκευή αναφερθήκαμε στο χειρισμό του θέματος της κατάρριψης του αεροσκάφους της ΤΠΑ από την τουρκική κυβέρνηση και υποσχεθήκαμε στους αναγνώστες μας ότι τα καλύτερα για το όλο θέμα τα αφήνουμε για το σημερινό άρθρο.
Να εξηγηθούμε τί εννοούσαμε.
Όπως είναι γνωστό, η Τουρκία έχει παραχωρήσει το έδαφός της και παρέχει κάθε είδους «ευκολίες» στο Εθνικό Συμβούλιο της Συρίας, που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί τους υποτιθέμενους εξεγερμένους, καθώς και στην ηγετική ομάδα του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.
Οι συγκεκριμένοι φορείς και τα πρόσωπα που τους στελεχώνουν, σε συνεργασία με την τουρκική κυβέρνηση και τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, ενορχηστρώνουν και συντονίζουν τις ενέργειες ενός μυστικού στρατού που δρα ανορθόδοξα στο εσωτερικό της Συρίας, με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ. Μάλιστα, σημαντικό μέρος του στρατού αυτού δεν είναι Σύροι, ενώ αρκετές χιλιάδες από αυτούς, μόλις εκπλήρωσαν την «αποστολή» τους στη Λιβύη, αφίχθηκαν στην Τουρκία και από κει  εισήλθαν στη Συρία, για να αναλάβουν και να ολοκληρώσουν την επόμενη αποστολή τους.
Μάλιστα, σύμφωνα με τουρκική εφημερίδα Γενί Τσαγ, 800 μαχητές, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν λάβει μέρος στον πόλεμο της Λιβύης, από το στρατόπεδο προσφύγων του Κίλις της Τουρκίας όπου «φιλοξενούνταν», διείσδυσαν στο έδαφος της Συρίας και εκτέλεσαν 49 παιδιά και 34 γυναίκες, συνολικά 108 αμάχους, στην πόλη Χούλα της Συρίας, ενώ ήταν έτοιμα τα ΜΜΕ που ελέγχονται απο τον «διεθνή παράγοντα», να κατηγορήσουν τον κακό Άσαντ, καθιστώντας αν όχι επιβεβλημένη πάντως δικαιολογημένη την επιχείρηση ανατροπής του.
Μια ημέρα πριν την κατάρριψη του τουρκικού αεροσκάφους, η εφημερίδα «Νιού Γιορκ Τάιμς», επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους και μέλη αραβικών υπηρεσιών πληροφοριών, αναφέρει ότι πράκτορες της CIA που εδρεύουν στη Νότια Τουρκία, εποπτεύουν τις παραδόσεις όπλων στους Σύρους αντάρτες ώστε να εξασφαλίσουν ότι δεν πέφτουν στα χέρια μελών της Αλ Κάιντα και ότι τα όπλα αγοράζονται από την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «Οι πράκτορες της CIA είναι επιτόπου και επιχειρούν να αποκτήσουν νέες πηγές πληροφοριών και να στρατολογήσουν ανθρώπους», για να ενισχύσουν τη λεγόμενη συριακή αντιπολίτευση.
Η τουρκική αντιπολίτευση, σχεδόν στο σύνολό της έχει ταχθεί φανερά κατά της πολιτικής ταύτισης της Τουρκίας με τις δυνάμεις που ενορχηστρώνουν την αιματηρή επιχείρηση ανατροπής του καθεστώτος Άσαντ και κατά της εμπλοκής της Τουρκίας στο μέτωπο της Συρίας.
Ένας από τους λόγους που το κάνουν είναι ο εξής. Σε περίπτωση που ανατραπεί ο Άσαντ, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η διάδοχη κατάσταση δεν θα μπορέσει να κρατήσει ενωμένο το εθνικό και θρησκευτικό μωσαϊκό της Συρίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια πηγή συνεχούς αστάθειας στα νότια της Τουρκίας. Αυτή είναι η γενική θέση της αντιπολίτευσης. Υπάρχει και η ειδική.
Στη Συρία, σε μια λωρίδα που ξεκινά από το τριεθνές Τουρκίας-Ρράκ-Συρίας και φθάνει μέχρι τα όρη Αμανός και το νομό Αντιόχειας και την Αλεξανδρέττα, είναι γνωστό ότι κατοικούν περίπου τρία εκατομμύρια Κούρδοι, οι οποίοι, σε συνεργασία και συνεννόηση με το ΡΚΚ και τους Κούρδους του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν, τηρούν ουδέτερη στάση όλους αυτούς τους 16 μήνες που συνεχίζεται η επιχείρηση αποσταθεροποίησης του καθεστώτος Άσαντ.
Το «ουδέτερη στάση» ίσως από μόνο του να μην έλεγε τίποτα, αν δεν συνοδευόταν από άλλες κινήσεις, που ανεβάζουν το θερμόμετρο στην Άγκυρα και συγκεκριμένα στους φορείς εκείνους που χειρίζονται το Κουρδικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στον τούρκικο τύπο και επαληθεύονται από κουρδικές πηγές της περιοχής, με την έναρξη των αναταραχών στη Συρία, το ΡΚΚ μετέθεσε περί τις δυο χιλιάδες μαχητές του από το όρος Κανδήλι στη Ροζάβα ή το Δυτικό Κουρδιστάν, όπως αποκαλείται από τους Κούρδους η περιοχή της συριακής επικράτειας που κατοικείται από τα τρία εκατομμύρια των Κούρδων, με σκοπό να δημιουργήσουν τον κουρδικό στρατό της Ροζάβα. Μάλιστα, σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες, το PYD, πολιτικό κόμμα που ελέγχεται από το ΡΚΚ και ελέγχει το 80% των Κούρδων της Συρίας, εκτός του ότι έχει προσχωρήσει στη δημιουργία μιας υποτυπώδους κρατικής δομής, για την αυτοδιοίκηση των Κούρδων, έχει εκδώσει νόμο περί στρατολογίας, με βάση τον οποίο οι Κούρδοι που καλούνται να καταταγούν στο συριακό στρατό είναι υποχρεωμένοι να κατατάσσονται στον κουρδικό στρατό, τον πυρήνα του οποίου αποτελούν οι δυο χιλιάδες αντάρτες που μετατέθηκαν από το Κανδήλι στη Ροζάβα. Ο στρατός αυτός εκπαιδεύεται, με στόχο να είναι έτοιμος να αναλάβει την εσωτερική και την εθνική άμυνα του Δυτικού Κουρδιστάν την επόμενη ημέρα.
Εκτός αυτού, το PYD έχει οργανώσει κουρδικά σχολεία σε όλες τις πόλεις και χωριά του Δυτικού Κουρδιστάν, ενώ έχουν δημιουργηθεί οι Επιτροπές Λαϊκής Άμυνας, οι οποίες προστατεύουν τον κουρδικό λαό από επιθέσεις των «αντικαθεστωτικών», που επιθυμούν να παρασύρουν τους Κούρδους στην αιματοχυσία και το τεχνητό μέτωπο εναντίον του Άσαντ.
Να σημειωθεί ότι η επιρροή που ασκεί το ΡΚΚ και το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα στους Κούρδους της Συρίας ενοχλεί αφάνταστα και προκαλεί σοβαρό προβληματισμό στην Τουρκία, η οποία θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι με την καθοιονδήποτε τρόπο ανατροπή του Άσαντ, οι Κούρδοι της Συρίας θα ανακηρύξουν την αυτονομία τους, με αποτέλεσμα το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ίδια με το ΡΚΚ στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν, να αποκτήσει εφιαλτικές διαστάσεις.
Μάλιστα, για να μετριάσει τις επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης, τη υποδείξει του «διεθνούς παράγοντα», που ασκεί σοβαρή επιρροή στον Μπαρζανί και το αυτόνομο Νότιο Κουρδιστάν, το τουρκικό προξενείο που εδρεύει στην Ερμπίλ, πρωτεύουσα του κουρδικού κράτους, συνεργάζεται με τις εκεί κουρδικές μυστικές υπηρεσίες για τη δημιουργία κουρδικού στρατού στελεχωμένου με Κούρδους της Συρίας. Με βάση απόρρητο έγγραφο του τουρκικού προξενείου της Ερμπίλ, που διέρρευσε στον ελεγχόμενο από το ΡΚΚ κουρδικό τύπο, οι τουρκικές και οι κουρδικές μυστικές υπηρεσίες του Μπαρζανί στρατολογούν Κούρδους της Συρίας και τους εκπαιδεύουν σε ειδικά στρατόπεδα στο Νότιο Κουρδιστάν, με σκοπό να τους εντάξουν στους «εξεγερμένους» και να τους στρέψουν εναντίον του Άσαντ αλλά και εναντίον των δομών του αυτόνομου Δυτικού Κουρδιστάν, που προετοιμάζονται μεθοδικά εδώ και καιρό με την ευθύνη του ΡΚΚ και του PYD.
Αυτές οι δομές του αυτόνομου Δυτικού Κουρδιστάν εδώ και μήνες έχουν αναρτήσει σημαίες στα δημόσια κτίρια και σε υψώματα, κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, τα οποία είναι επανδρωμένα με άνδρες του νεοπαγούς κουρδικού στρατού της Ροζάβα.
Με άλλα λόγια, η Τουρκία, που έχει εμπλακεί στην υπόθεση ανατροπής του Άσαντ, συμμετέχοντας σε εγκλήματα εναντίον αθώων πολιτών της Συρίας, με την πολιτική της σκάβει και το δικό της λάκκο και  κινδυνεύει άμεσα και η ίδια, αφού η ίδρυση ενός δεύτερου αυτόνομου κουρδικού κράτους, εκτός του ότι φέρνει τους Κούρδους πιο κοντά στη θάλασσα, πολύ απλά φέρνει πιο κοντά την ημερομηνία ίδρυσης του τρίτου αυτόνομου κουρδικού κράτους. Μόνο που κανείς δεν μπορεί να βάλει στοίχημα αν το κράτος αυτό δημιουργηθεί πρώτα στο τουρκοκρατούμενο ή το ιρανοκρατούμενο Κουρδιστάν.
Οψόμεθα.

16 σχόλια:

 1. Η Περιφερειακή Διοίκηση του Νοτίου Κουρδιστάν μπορεί να αποτελέσει ανεξάρτητη οντότητα και να είναι το πρώτο Κουρδικό Κράτος.Φυσικά υπο απόλυτη κηδεμονία Ισραήλ και ΗΠΑ.

  Εχουν δέσει την κηδεμονία του με κάθε τρόπο άλλωστε ο τρόπος που συμπεριφέρεται στην ΤΔΒΚ δείχνει το πόσο "φιλικό" θα είναι το νέο κράτος για την Ελλάδα και την Κύπρο.

  Τέλος μην ξεχνάμε και τις πολύ καλές σχέσεις οικονομικές της KRG με την Τουρκία μέσω της οποίας βρίσκει διέξοδο στην Μεσόγειο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ακρίτα, έχουν και οι Κούρδοι τη δική τους στρατηγική.
  Ο χρόνος λειτουργεί υπέρ τους.
  Και ο Μπαρζανί είναι υποχρεωμένος να το το "παίζει".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν την Ξέρω Σάββα την στρατηγική τους,αναφέρθηκα στο καθεστώς Μπαρζανί και στα όσα διαδραματίζονται στην Κουρδική Περιφερειακή Διοίκηση του Νοτίου Κουρδιστάν.

  Απο δημοσιεύματα των Κουρδικών Ιστότοπων φαίνεται και η δική τους αγωνία για το αύριο καθώς ουκ ολίγες φορές και αυτοί σαν λαός βρέθηκαν προδομένοι

  Η Ιστορία επίσης έχει δείξει και καταδείξει ότι όσες φορές η Ελλάδα και η Κύπρος έτρεφαν ελπίδες για κατι καλύτερο βρέθηκαν με πολύ μικρό καλάθι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @Δενειναι απαραιτητο η σταση των Κοθρδων του Ιρακ να παραμεινει εσσαει φιλοτουρκικη...και η σταση της Σερβιας οταν εγινε ανεξαρττητη ηταν αρχικα εντονα φιλοαυστριακη αλλα μετα αλλαξε...Κλαημερα σε ολους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Όποιος ελέγχει τους Κούρδους,ελέγχει μια πολύ σημαντική περιοχή και έναν αξιόλογο στρατό.

  Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται πολύ για αντάρτικους στρατούς,υπάρχουν αρκετά παραδείγματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Επίσης,μια σημαντική λεπτομέρεια κατά τη γνώμη μου είναι το εξής.Οι Τούρκοι επιχείρησαν να ρίξουν όλη την ευθύνη,για την κατάρριψη,στη Συρία,ενώ απέφυγαν έστω και να υπονοήσουν κάτι για τη Ρωσία.

  Σε αντίθεση όμως με τους Τούρκους,οι Αμερικανοί έβγαλαν λάδι τους Σύριους,αλλά έντεχνα φωτογράφησαν τη Ρωσία,στην έκθεση που διέρρευσε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @ Χρήστο Βούλγαρη

  "Οι Τούρκοι απέφυγαν έστω και να υπονοήσουν κάτι για τη Ρωσία.."
  Εμ εκεί δεν είναι εύκολα τα πράγματα...Αλλού κάνει τον νταή γιατί βρίσκει και τα κάνει.
  Ελίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Σάββα,πόσο πιθανό είναι να υπάρξει και δεύτερο κουρδικό κράτος,το οποίο όμως θα λειτουργεί ανταγωνιστικά με το άλλο;

  Απο τη μια πλευρά να έχουμε το ΡΚΚ και απο την άλλη τον Μπαρζανί.

  Διαίρει και βασίλευε,δεν θα είναι και η πρώτη φορά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Αυτο που πρεπει να κανει ο σαμαρας, ειναι να ανοιξει τον φακελλο οτσαλαν, και να αναζητηθουν οι ενοχοι. Ειναι απαραιτητο να γινουν κινησεις αποκαταστασης των σχεσεων ελλαδας - κουρδων, διοτι ενα κουρδισταν, θα θεωρει την ελλαδα χωρα-καταδοτη και φυσικο εχθρο. Μηπως ηταν αυτος ο στοχος της παραδοσης του οτσαλαν απο τον μεγα δοσιλογο; να διαλυσει δηλαδη την δυνατοτητα συνεργασιας ελλαδας κουρδων;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Αντιπροοδευτικέ
  έθεσες το θέμα στη σωστή του βάση.
  Εδώ είμαστε πάντως να συμβάλλουμε στην αποκατάσταση της αλήθειας.
  Χρήστο, έχει περάσει ανεπιστρεπτί ο καιρός που οι Κούδοι έσφαζαν ο ένας τον άλλον και τους άλλους λαούς για λογαριασμό άλλων.
  Έρχεται η ώρα της μεγάλης ενότητας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Συμφωνώ απόλυτα με σκαλ και αντιπροοδευτικό. Πρέπει να γίνουν βήματα απο εμάς. Να ανοίξει ο φάκελος Οτσαλάν και να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις Ελλάδας Κούρδων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ο μεγαλύτερος φόβος του κ.Μπαρζανί αυτή τη στιγμή είναι η αποδυνάμωση της Τουρκίας και ο εξαναγκασμός της να απελευθερώσει τον κ.Οτσαλάν που θα ενώσει όλους του Κούρδους στο πλευρό του. Έτσι ο ηγέτης του Νότιου Κουρδιστάν θα απολέσει των προνομίων που απολαμβάνει ως αποκλειστικός συνομιλητής τόσο των ΗΠΑ όσο και του Ισραήλ εκ μέρος των Κούρδων. Η διχόνοια δυστυχώς μαστίζει το μεγαλύτερο έθνος χωρίς κράτος......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Eιναι δεδομενη η απολυτη υποστηριξη του Ισραηλ προς τους Κουρδους ιδιαιτερως μετα την απροκαλυπτα πλεον εχθρικη θεση του εναντι της Τουρκιας (βλεπε και ΑΡΝΗΣΗ παραδοσεως των UAV.. )και ειναι προφανες μερα με την μερα οτι ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΙΣΡΑΗΛ-ΗΠΑ (αλλα και απο οτι διαφαινεται και ΣΥΡΙΑΣ ισως και με ανοχη πια ΡΩΣΣΙΑΣ) ειναι η υπαρξη ΝΕΟΥ Κουρδικου κρατους απο Μεσογειο ΜΕΧΡΙ ΣΥΝΟΡΑ ΙΡΑΝ (δεδομενου του ετερου Κουρδικου κρατους στο Βορειο Ιρακ..) που τοσα πολλα μπορει να προσφερει.....

  Το τελος της Τουρκιας οπως την ξεραμε ειναι σε αποσταση πια αναπνοης ιστορικα ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΕΛΛΑΔΑ να εκμεταλλευτει (αλλα και να διευκολυνει..) αυτην την κατασταση ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Η Ελλάδα φίλε ΕΚΤΩΡ θα μπορούσε να στείλει μαζί με τη Ρωσία, σε συνεννόηση με Ισραήλ και ΗΠΑ, στρατό για να προστατεύσει τους Ελληνορθόδοξους της Συρίας αλλά και τους Αλεβίτες. Έτσι ο κ.Άσαντ θα μπορούσε να απαγκιστρώσει πολύτιμες μονάδες που προστατεύουν τη Μεσογειακή ακτή και να τις ρίξει στη μάχη. Αλλά η στρατηγική αυτή περικύκλωση της Τουρκίας θέλει πραγματικούς ηγέτες και όχι μαριονέτες..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. @Nikos Topouzis

  Αγαπητέ, ποιο Ελληνικό κράτος θα έστελνε στρατεύματα στην Συρία εν μέσω πολέμου, για να προστατέψει τους Ελληνικορθόδοξους;Πολλοί φανταζόμαστε ένα κοστούμι για τη χώρα μας το οποίο απλά μας πέφτει πάρα πολύ μεγάλο.Εδώ η Ελλάδα ουσιαστικά δεν κατάφερε να στήλει στρατό ούτε μέχρι το δεύτερο Ελληνικό κράτος, την Κύπρο (η ΕΛΔΥΚ είναι ένα ανέκδοτο σε σχέση με την απειλή που αντιμετωπίζει)...
  Αυτό το οποίο προτείνεις όμως, δεν θα το ήθελε ούτε η Ελληνική κοινωνία η οποία τάσσεται εναντίον οποιασδήποτε συμμετοχής της χώρας σε πολεμικές επιχειρήσεις.Καμία Ελληνική οικογένεια δεν θα έστελνε τα παιδιά της σε μια ξένη χώρα, μακρυά από την Ελλάδα και να έχει απέναντι της φανατικούς μουσουλμάνους.Ούτε φυσικά θα μπορούσε η Ελλάδα να στείλει επαγγελματίες στρατιώτες γιατί αυτοί είναι πολύτιμοι για τον Ελληνικό στρατό λόγω του μικρού τους αριθμού αλλά και ούτε οι ίδιοι θα ήθελαν να πάνε να πεθάνουν σε μια ξένη χώρα.Εξάλλου οι περισσότεροι δεν μπήκαν στον στρατό σκεφτόμενοι καν ότι μπορεί να χρειαστεί να πολεμήσουν ποτέ, πόσο μάλλον σε ξένη χώρα...Και φυσικά δεν χρειάζεται να αναφέρουμε καν την οικονομική κατάσταση της χώρας που δεν επιτρέπει τίποτα.
  Αυτό το οποίο έχεις προτείνει θα μπορούσε να το κάνει η Ρωσία μόνο ή στην καλύτερη περίπτωση η Ρωσία μαζί με λίγες μονάδες της Ελλάδας...Ίσως κάποιες μονάδες ειδικών δυνάμεων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Φαίνεται ότι ήγγικεν η ώρα...Οταν είναι να προχωρήσει κάτι, προχωρεί.
  Ελίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.