3/7/12

Αυστρία: Πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα στο Κόσοβο εκχωρεί η Διεθνής Ομάδα Καθοδήγησης στη Βιέννη

(του ανταποκριτή μας Δ. Δημητρακούδη)
Πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα αποκτά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το Κόσοβο, όπως αποφάσισε η λεγόμενη Διεθνής Ομάδα Καθοδήγησης για το Κόσοβο κατά τη σημερινή συνεδρίασή της στη Βιέννη, όπου αποφασίστηκε και ο τερματισμός της διεθνούς εποπτείας της ανεξαρτησίας της πρώην γιουγκοσλαβικής επαρχίας. Η λήψη της απόφασης είχε ανακοινωθεί ήδη τον Ιανουάριο από τη Διεθνή Ομάδα Καθοδήγησης για το Κόσοβο, στην οποία συμμετέχουν 25 χώρες που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία του--ανάμεσά τους η Αυστρία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επίσης οι ΗΠΑ και η Τουρκία.
Όπως ανακοίνωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, με τη σημερινή ημέρα τερματίζεται η διεθνής επιτήρηση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, την οποία το ίδιο είχε αυτοανακηρύξει στις 17 Φεβρουαρίου του 2008, έπειτα από τον πόλεμο των Κοσοβάρων Αλβανών κατά της ενιαίας τότε Γιουγκοσλαβίας, το 1998 και 1999, στον οποίο είχε επέμβει το ΝΑΤΟ προχωρώντας σε μαζικούς βομβαρδισμούς του Βελιγραδίου.

Η διεθνής επιτήρηση προέβλεπε την εφαρμογή του σχεδίου του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ για το Κόσοβο, του πρώην προέδρου της Φινλανδίας, Μάρτι Αχτισαάρι, που απέρριπτε το Βελιγράδι αλλά έχει σχεδόν στο σύνολό του υλοποιηθεί, με εξαίρεση την περιοχή του Βορείου Κοσόβου, στην οποία κατοικεί, κατά πλειοψηφία, σερβικός πληθυσμός.

Η Αυστρία, η χώρα στην οποία είχαν διεξαχθεί οι απ' ευθείας διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου-Πρίστινας για το μελλοντικό καθεστώς της σερβικής επαρχίας του Κοσόβου, ήταν από τις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προχώρησαν ήδη την άνοιξη του 2008 στην αναγνώριση του Κοσόβου, λίγο μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς.

Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ Σπίντελεγκερ έχει τονίσει επανειλημμένα την πλήρη και σαφή υποστήριξη της Βιέννης στην ευρωπαϊκή προοπτική του Κοσόβου, επισημαίνοντας ότι στο Κόσοβο δοκιμάζονται οι προσπάθειες της Ευρώπης για σταθεροποίηση των Βαλκανίων, ενίσχυση της οικονομίας της περιφέρειας και μακροπρόθεσμη ένταξη της περιοχής στην ΕΕ.

Ο κ. Σπίντελεγκερ έχει υπογραμμίσει επίσης το γεγονός πως η Αυστρία υπήρξε συνοδοιπόρος του Κοσόβου στην ανεξαρτησία του και προσφέρει και σήμερα την βάση για τις διεθνείς προσπάθειες στη χώρα αυτή.

Η Βιέννη υπήρξε από τις πρώτες πρωτεύουσες που είχαν αναγνωρίσει άμεσα τις ανακηρύξεις της ανεξαρτησίας τους από τη Σλοβενία και την Κροατία στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.