2/7/12

Κυπριακό χρώμα σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο

Με κυπριακό χρώμα στολίστηκαν από χθες οι Βρυξέλλες με το λογότυπο της πρώτης Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ να στέλνει το μήνυμα «Για μια Καλύτερη Ευρώπη» σε αυτή την αναντίρρητα δύσκολη περίοδο που περνά η γηραιά ήπειρος.
Τη σκυτάλη του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ παρέλαβε χθες η Κύπρος από  τη Δανία. Ωστόσο, η επίσημη έναρξη στις Βρυξέλλες θα γίνει σήμερα όταν ο Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα, Ανδρέας Μαυρογιάννης, θα παρουσιάσει και επίσημα τις τελικές προτεραιότητες της Προεδρίας της Κύπρου, καθώς την  Κυριακή τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ήταν κλειστά. Ο κ. Μαυρογιάννης θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, σε διάσκεψη Τύπου στο κτίριο του Συμβουλίου Υπουργών στις Βρυξέλλες, με τον Δανό Μόνιμο Αντιπρόσωπο, Πρέσβη Jeppe Tranholm -  Mikkelse. Η διάσκεψη θα σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη της Κυπριακής Προεδρίας και ο Κύπριος Υφυπουργός θα παρουσιάσει το όραμα και τις προτεραιότητες της Προεδρίας. Στις 4 Ιουλίου θα γίνει η παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Στην Κύπρο, η τελετή ανάληψης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουλίου στο αρχαίο αμφιθέατρο Κουρίου στην παρουσία του Προέδρου Χριστόφια, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι, του προέδρου της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο, του Κολεγίου Επιτρόπων και πολλών άλλων επισήμων.
Η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ είναι η πρώτη ύστερα από οκτώ χρόνια ένταξης στην ΕΕ. Αναμφίβολα, η Προεδρία της Κύπρου θα ενισχύσει το κύρος της στο διεθνές σκηνικό και ιδιαίτερα την ΕΕ. Είναι γεγονός ότι η χρονική στιγμή κατά την οποία η Κύπρος λαμβάνει τα ηνία της Ευρώπης χαρακτηρίζεται από μια βαθιά κοινωνικοοικονομική κρίση. Η Κύπρος οφείλει να αντεπεξέλθει στα αυξημένα καθήκοντα που θα έχει το δεύτερο εξάμηνο του 2012, καθώς αποτελεί την τελευταία χώρα του τρέχοντος τρίο Προεδρίας που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2011 με την Πολωνία και συνεχίστηκε με τη Δανία. Θα έχει να διαχειριστεί όχι μόνο την κληρονομηθείσα ατζέντα από τις προηγούμενες δύο χώρες του τρίο, αλλά και τις όποιες έκτακτες καταστάσεις προκύψουν. Επίσης, η Κύπρος είναι η μόνη χώρα του τρίο Προεδρίας που είναι ταυτόχρονα μέλος της ευρωζώνης και φέρει μαζί της ένα μεγάλο εθνικό πρόβλημα, το Κυπριακό. Η Κύπρος έχει να αντιμετωπίσει και τις απειλές της Αγκυρας που προκλητικά δεν αποδέχεται την Κυπριακή Προεδρία, ενώ επιμένει να προκαλεί και με αφορμή την κυπριακή ΑΟΖ. Η στάση που τηρεί η Αγκυρα λειτουργεί ως ένα μπούμερανγκ και στρέφεται εναντίον της, αφού οι Βρυξέλλες και πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εμφανίζονται δυσαρεστημένες από τη στάση που επέλεξε να τηρήσει η Τουρκία, επιδεικνύοντας έλλειψη σεβασμού προς τα θεσμικά όργανα της Ενωσης. Τη δυσαρέσκειά της για τη στάση της Τουρκίας εξέφρασε στον Πρόεδρο Χριστόφια στις 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες η Γερμανίδα  Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ σε κατ` ιδίαν συνάντηση που είχαν. Δηλώσεις  υπέρ της Κύπρου και για σεβασμό του θεσμού της Προεδρίας εξέφρασαν και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι, όπως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι.
Οι τέσσερις βασικές προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας περιλαμβάνουν μια Ευρώπη, πιο αποτελεσματική και βιώσιμη, μια Ευρώπη, με πιο αποδοτική οικονομία, βασισμένη στην ανάπτυξη, μια Ευρώπη, που να σημαίνει περισσότερα για τους πολίτες της, με αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή και μια Ευρώπη στον κόσμο και πιο κοντά στους γείτονές της.
Πηγή: Χαραυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.