31/7/12

Η σημασία της Συρίας

Οι μάχες στο Χαλέπι, το οικονομικό κέντρο της Συρίας, θεωρείται ότι θα κρίνουν το μέλλον του Άσαντ. Παράλληλα επηρεάζονται και τα συμφέροντα πολλών άλλων χωρών.
Οι μάχες στο Χαλέπι συνεχίζονται, οι οποίες από ότι φαίνεται θα κρίνουν το μέλλον του συριακού καθεστώτος και παράλληλα θα ανακατέψουν και πάλι την πολιτική τράπουλα στην ευρύτερη περιοχή. Η γεοστρατηγική σημασία της Συρίας είναι τεράστια. Συνορεύει με το Λίβανο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, την Τουρκία και το Ιράκ. Σε αυτή την περιοχή συναντώνται οι τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες και είναι το οικονομικό σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, με σημαντικούς εμπορικούς δρόμους και σημαντικότερο όλων τη διώρυγα του Σουέζ.


Μάχες στο Χαλέπι
Από το τι θα συμβεί στη Συρία εξαρτώνται πολλά και για τις γειτονικές χώρες και όχι μόνον. Για το Ιράν, η Συρία είναι ο μοναδικός του σύμμαχος στον αραβικό κόσμο και αυτό οφείλεται σε θρησκευτικούς λόγους. Η οικογένεια του Άσαντ ανήκει στους Σίιτες, οι οποίοι έχουν τον πολιτικό και πνευματικό ηγετικό ρόλο στο Ιράν. Εκτός αυτού όμως η Συρία συνορεύει με το Ισραήλ, ένα μεγάλο εχθρό του Ιράν, άρα η συμμαχία της Δαμασκού με την Τεχεράνη είναι πολύ σημαντική για τη δεύτερη.

Όσον αφορά την Τουρκία τώρα, η Άγκυρα όπως το Ιράν αλλά και η Σαουδική Αραβία, θέλει να παίξει έναν σημαντικό θρησκευτικό και πολιτικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα ανησυχεί σοβαρά για το ρόλο των Κούρδων της Συρίας, φοβούμενη μήπως εμπνεύσει και πάλι τους Κούρδους της Τουρκίας για νέες αποσχιστικές προσπάθειες. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε από το Λονδίνο που βρέθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες:
«Κάτι πολύ σοβαρό συμβαίνει στο Χαλέπι και αν πιστέψουμε τις τελευταίες ειδήσεις για χρήση χημικών όπλων δεν μπορούμε να παρακολουθούμε την κατάσταση χωρίς να κάνουμε τίποτα».

Η διεθνής κοινότητα παραμένει απαθής

Αντάρτης στο Χαλέπι
Η διεθνής κοινότητα όμως δεν μπορεί και δεν θέλει να κάνει και πολλά. Η Ρωσία έχει μπολοκάρει μέχρι σήμερα όλα σχέδια ψηφίσματος των ΗΕ. Από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, η Μόσχα διατηρούσε καλές σχέσεις με τη Δαμασκό. Εντωμεταξύ, η Συρία είναι ο μοναδικός στρατιωτικός σύμμαχος που έχει απομείνει στην περιοχή για την Μόσχα. Η Σύρια είναι επίσης ένας σημαντικός πελάτης για την αγορά όπλων και ρωσικές εταιρείες εκμετάλλευσης ενεργειακών πόρων δραστηριοποιούνται στη Συρία.

Η Κίνα πάλι χρειάζεται άμεσα ενεργειακούς πόρους για τη μεγάλη οικονομική ανάπτυξη που σημειώνει τα τελευταία χρόνια. Με το Ιράν έχει μέχρι σήμερα τις καλύτερες σχέσεις, το οποίο με τη σειρά του είναι σύμμαχος με τη Συρία. Αυτός είναι και ο λόγος που μπλοκάρει τα ψηφίσματα εναντίον της Συρίας στα ΗΕ.

Τέλος, όσον αφορά την ΕΕ, οι σχέσεις με τη Συρία ήταν μέχρι σήμερα κυρίως εμπορικές. Το τελευταίο διάστημα όμως ο Άσαντ έγινε ένας πολύ δυσάρεστος εταίρος εξαιτίας της βίας που ασκεί και για το λόγο αυτό οι χώρες της ΕΕ θέλουν την ανατροπή του.
DW / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ.σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.