7/7/12

Νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής θα εισηγηθεί ειδική επιτροπή του υπουργείου Εξωτερικών

Ομιλία Αβραμόπουλου στη ΒουλήΟ Δημήτρης Αβραμόπουλος (αριστερά) με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στα κυβερνητικά έδρανα της Βολήε

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος (αριστερά) με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στα κυβερνητικά έδρανα της Βουλής 
Αθήνα
Στην υιοθέτηση ενός νέου δόγματος εξωτερικής πολιτικής προσανατολίζεται η νέα ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, όπως προανήγγειλε κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ο νέος υπουργός, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Για το σκοπό αυτό, θα συγκροτηθεί ειδική επιτροπή από επιστήμονες, εμπειρογνώμονες, διπλωμάτες, επιχειρηματίες, ανθρώπους της διανόησης από το εσωτερικό και το εξωτερικό προκειμένου να γίνει μία σε βάθος μελέτη για το νέο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η χώρα στον κόσμο.
Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε όλες τις πλευρές να βάλουν πίσω τη φοβική εσωστρεφή ματιά της Μεταπολίτευσης. 
Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι είναι απαραίτητη η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών και χαρακτήρισε προτεραιότητα τον καθορισμό της ΑΟΖ και
της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.
Για το Κυπριακό επανέλαβε ότι αποτελεί πρωταρχικό εθνικό θέμα αλλά τη στιγμή αυτή βρίσκεται πάλι σε τέλμα, επισημαίνοντας την μονομερή στάση της Τουρκίας να μην αναγνωρίσει την προεδρία που ασκεί σήμερα η Κύπρος στην ΕΕ.
Εμμένουμε στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης, είπε ο υπουργός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. O κ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια αλλά «πρέπει να αντιληφθεί η Τουρκία ότι δεν μπορεί να διατηρεί το casus beli. Η απειλή αυτή πρέπει να αρθεί».
Όσον αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, είπε ότι το ζήτημα του ονόματος είναι θέμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου και νομιμότητας. Τα Σκόπια διολισθαίνουν στη στάση της αδιαλλαξίας επιβαρύνοντας το κλίμα των διμερών σχέσεων και ευχόμαστε να κυριαρχήσουν οι φωνές της σύνεσης, είπε ο κ. Αβραμόπουλος.  
Με την Αλβανία υποστηρίζουμε αποφασιστικά την ευρωπαϊκή προοπτική, ενώ η Ελλάδα παραμένει ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής, είπε ακόμη ο υπουργός.
Στρατηγική προτεραιότητα, χαρακτήρισε ο κ. Αβραμόπουλος την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων με τις ΗΠΑ ενώ για τις σχέσεις με τη Ρωσία είπε ότι θα επιδιώξουμε την ενίσχυσή τους σε όλους τους τομείς. 

Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι η πολιτική για την Ομογένεια αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο για την εξωτερική πολιτική και προτεραιότητα ζωτικού χαρακτήρα για την ανασυγκρότηση της πατρίδας μας και για το λόγο αυτό δημιουργούνται νέα δίκτυα για τον Οικουμενικό Ελληνισμό και εισάγονται πολιτικές ενίσχυσης των ιστορικών καταβολών και της εθνικής ταυτότητας των ομογενών μας.  
Newsroom ΔΟΛ

1 σχόλιο:

  1. Τι κοιτάτε και οι δυο τα ρολόγια σας ρε,βόμβα βάλατε;

    Εκτός και αν το κάνετε για να συγχρονιστείτε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.