4/7/12

Αγαπητέ Αλέξη Τσίπρα

"Παραμένετε ένας χαρισματικός δημαγωγός. Θα μπορούσατε να εξελιχθείτε σε υπεύθυνο ηγέτη;"
Magnify                                                           Image
Μια ανοιχτή επιστολή διαβάζεται συνήθως απ' όλους, πλην του παραλήπτη. Άλλωστε, γράφεται για όλους.
Πρέπει να ομολογήσω ότι από την αρχή δεν μου ήσασταν συμπαθής. Έχω γράψει (και μάλιστα εδώ) ότι οι δύο ελληνικές ιδιότητες που αντιπαθώ είναι η μαγκιά και η κλάψα. Η μαγκιά σας τυγχάνει πλέον διεθνούς προβολής. Όσο για την κλάψα, αυτή υπερκαλύπτεται (από τη μαγκιά), αλλά παραμένει συστατικό στοιχείο της ελληνικής Αριστεράς. Η οποία δεν υπήρξε ποτέ μία παράταξη καινοτομίας κι εκσυγχρονισμού -αλλά του παράπονου και της γκρίνιας.
Άσχετα όμως από την προσωπική μου συμπάθεια ή αντιπάθεια, πρέπει να ομολογήσω πως αυτήν τη στιγμή είστε ο MVP του ελληνικού πολιτικού παιχνιδιού. Ουσιαστικά, παίζετε χωρίς αντίπαλο. Οι ανταγωνιστές σας είναι φθαρμένοι, γερασμένοι, απωθητικοί - μέχρι και γελοίοι. Οι του δικομματισμού δεν έχουν ίχνος αξιοπιστίας και κύρους, οι νεότεροι εξτρεμίζουν, ο συμπαθής Φώτης παραμένει βαρετός και φλου, ενώ η Αλέκα δεν ακούγεται καν μέσα από τη φορμόλη.
Το να παίζεις μόνος και να νιώθεις κυρίαρχος του παιχνιδιού είναι ένα συναίσθημα συναρπαστικό αλλά και επικίνδυνο. Σου δίνει αυτοπεποίθηση, σε μεθάει, αλλά αυτή η μέθη μπορεί να σε παρασύρει. Η θέση σου είναι δύσκολη κι ευάλωτη. Όταν σε φωτίζουν όλοι οι προβολείς, δεν έχεις περιθώρια λάθους. Μία ή δύο λανθασμένες κινήσεις και γκρεμίζεσαι γρήγορα - και από ψηλά.
Μέχρι στιγμής χρησιμοποιείτε τη γοητεία σας για να πουλάτε ανέφικτες υποσχέσεις (ευρώ χωρίς Μνημόνιο, κατάργηση της λιτότητας και μάλιστα πανευρωπαϊκά, κ.λπ.). Παραμένετε, άρα, ένας χαρισματικός δημαγωγός. Θα μπορούσατε να εξελιχθείτε σε υπεύθυνο ηγέτη; Αυτό το ερώτημα είναι αποφασιστικό για το μέλλον σας και για το μέλλον της χώρας.
Μια τέτοια μεταμόρφωση επιχείρησε, κάτω από το βάρος της ευθύνης, ο Ανδρέας Παπανδρέου. Όταν ανέβηκε στην εξουσία, ο μέγας δημαγωγός ξέχασε τα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ / το ίδιο συνδικάτο», «έξω οι βάσεις του θανάτου», κ.λπ. Και στο ΝΑΤΟ έμεινε και την ΕΟΚ άρμεξε (με αστερίσκους.) και τις βάσεις κράτησε.
Υπεύθυνος ηγέτης δεν έγινε ποτέ. Μπορεί να άλλαξε θετικά τη δομή της κοινωνίας, αλλά από αυτόν ξεκίνησαν τα δεινά που μας μαστίζουν σήμερα: η κομματικοποίηση του κράτους, οι συντεχνίες, ο υπέρογκος δανεισμός. Από ένα σημείο και πέρα, η ιδιωτική του ζωή μετέτρεψε την εξουσία σε οπερέτα.
Δυστυχώς, από αρχαιοτάτων χρόνων η Ελλάδα αγαπούσε τους δημαγωγούς. Ηγέτες είχε ελάχιστους.

7 σχόλια:

  1. Οποιος θεωρεί πως ισχύει η θέση ..αλλά από αυτόν ξεκίνησαν τα δεινά που μας μαστίζουν σήμερα: η κομματικοποίηση του κράτους, οι συντεχνίες, ο υπέρογκος δανεισμός....

    Πλανάται πλάνην οικτρά ή αποτελεί κοινό δημαγωγό.

    Στο σημείο που είμαστε πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους και να μην ξεχνάμε πως φτάσαμε ως εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς, από αρχαιοτάτων χρόνων η Ελλάδα αγαπούσε τους δημαγωγούς. Ηγέτες είχε ελάχιστους.-> Συμφωνώ ότι, Ηγέτες είχε ελάχιστους, μόνον που τους είχε πάντα σε περίοδο κινδύνου και πάντα την ξελάσπωναν. Διακρίνω ένα ύφος μοχθηρίας, στο άρθρο, φιλοευρωπαϊκής ειρωνίας και υποστήριξης αυτών που επικρίνει, ίσως χωρίς να το καταλαβαίνει.
    Βέβαια καθένας ερμηνεύει με βάση το τι γνωρίζει. Θα δούμε!

    Αγαπητέ Ακρίτα δευκρίνησε λίγο, αν θές, τη θέση σου γιατί υπάρχουμε και ως βραδύνοες.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. jean απλά όλα αυτα επι ΠΑΣΟΚ εντάθηκαν ή αν θέλεις απεκτησαν εκρηκτικό χαρακτηρα

    Η κρίση σήμερα είναι πολύμορφη, πολυεπίπεδη και έχει να κάνει με τις δομές της Ελληνικής Κοινωνίας κα ιτου Ελληνικού Κράτους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Akrita, ευχαριστώ για τη διευκρίνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγνώμη δεν το διάβασα το κείμενο,το μάτι μου έπεσε στο πρόσωπο του σκίτσου,είναι αυτός και ο συγγραφέας του κειμένου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ σωστά Ακρίτα. Η κρίση έχει όμως να κάνει και με την νοοτροπία που επικράτησε στην ελληνική κοινωνία όλα αυτά τα χρόνια (περίπου τριάντα).
    Το χειρότερο στοιχείο που έχω επισημάνει προσωπικά για την ελληνική κοινωνία, είναι ότι εκτράφηκε σ΄αυτά τα χρόνια, ο ιός του διχασμού σε σημείο γιγάντιο.
    Κι΄είναι ένα τέρας που κοντεύει να μας κατασπαράξει. Αυτό πρέπει να δούμε και να αντιμετωπίσουμε σοβαρά.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν είναι τριάντα τα χρόνια Ελίνα μιλώ απο την Μικρασιατική καταστροφή και μετά.Ο δικτακτορίσκος Μεταξάς υπο αγγλική κηδεμονία, Το μεταεμφυλιακό κράτος της Δεξιάς το οποίο και αποτέλεσε μια μικρογραφία των όσων σήμερα ζούμε και βιώνουμε.Την σκυτάλη πήραν τα αμερικανάκια της Χούντας.Μετά κουτσή μεταπολίτευση και παει λέγοντας.Αυτη είναι η καχεκτική Ελληνική σύγχρονη Δημοκρατία

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.