31/7/12

Ένταση στην κορυφή της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας Αντιπαράθεση ξέσπασε ανάμεσα στον πρόεδρο Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ερντογάν


Του Νίκου Στέλγια
Από μεγάλη ένταση χαρακτηρίζονται πλέον οι σχέσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, με τον Πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας ανοίγει για πρώτη φορά τα χαρτιά του και βάλλει κατά του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος, το οποίο επιχειρεί να μπλοκάρει την επανεκλογή του ίδιου στο αξίωμα του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας το 2014.

Μιλώντας σήμερα στον τουρκικό τύπο, ο στενός συνεργάτης και εκπρόσωπος τύπου του Πρόεδρου της Τουρκίας, Αχμέτ Σεβέρ, ρίχνει φως στην ένταση που επικρατεί στις σχέσεις του Προεδρικού Μεγάρου με την τουρκική Πρωθυπουργία.

Ο κ. Σεβέρ δηλώνει ότι εντός του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), υπάρχει μια ομάδα, η οποία επιχειρεί πάση θυσία να εμποδίσει την επανεκλογή του κ. Γκιουλ στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2014.
Ο κ. Σεβέρ δηλώνει ότι η στάση της εν λόγω ομάδας εντός του ΑΚΡ έχει προβληματίσει τον Πρόεδρο της Τουρκίας.

Ο στενός συνεργάτης του Τούρκου Προέδρου τονίζει ότι μέχρι σήμερα ο κ. Γκιουλ κατέβαλλε μεγάλες προσπάθειες για να αποσιωπήσει την ένταση στην κορυφή της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας. Ωστόσο, η αρνητική στάση της ηγεσίας του ΑΚΡ δεν αφήνει πολλά περιθώρια για μη εξωτερίκευση και δημοσιοποίηση της νέας εστίας έντασης.

Η θητεία του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ λήγει το 2014. Την τελευταία περίοδο, στις τοποθετήσεις τους, οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού Ερντογάν αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός το 2014 θα διεκδικήσει το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ακόμη, δηλώνουν ότι η τουρκική Πρωθυπουργία πλέον τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός προεδρικού συστήματος σύμφωνα με το γαλλικό ή το αμερικανικό πρότυπο. Πριν από λίγο καιρό, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε ότι ο κ. Γκιουλ έχει το δικαίωμα να θέσει για δεύτερη φορά υποψηφιότητα για το αξίωμα του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Ας σημειωθεί ότι το 2014 οι Τούρκοι πολίτες θα ψηφίσουν για πρώτη φορά για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Μέχρι το 2007, ο Πρόεδρος εκλεγόταν από το κοινοβούλιο της Τουρκίας.

* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

Ο Γκιουλ πιθανόν υποψήφιος για την Προεδρία το 2014-Για εμπόδια στην υποψηφιότητα γράφει η Βατάν.

Το θέμα της υποβολής ή όχι εκ νέου υποψηφιότητας για την Προεδρία στην Τουρκία του Αμπντουλάχ Γκιουλ απασχολεί τον Τύπο της χώρας.
Σύμφωνα με τη Χουριέτ, ο Υπουργός Εργασίας, Φαρούκ Τσελίκ δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Γκιουλ δεν αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία στο προεδρικό αξίωμα εάν ο Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα.
Η Βατάν δημοσιεύει πρωτοσέλιδα σχετική δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του Τούρκου Προέδρου που φέρεται να είπε ότι ο κ. Γκιουλ θα μπορούσε να είναι υποψήφιος στις εκλογές του 2014, αλλά κάποιοι προσπαθούν να βάλουν εμπόδια.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Γκιουλ ήταν ενοχλημένος από τέτοιου είδους δηλώσεις και δεν επιθυμεί να δώσει την εντύπωση ότι βρίσκεται σε διαμάχη με τον πρωθυπουργό για το θέμα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.