2/7/12

ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣΠροτείνει ένωση Ελλάδας-Τουρκίας

Λιάνα Μυστακίδου

Ο παλαίμαχος Τούρκος δημοσιογράφος Mehmet Sevket Eygi  στην τακτική του στήλη στην εφημερίδα Milli Gazete (28/6) κάνει μια πρόταση, που την χαρακτηρίζει και ο ίδιος παρανοϊκή και αφορά στην… ένωση της  Ελλάδας με την Τουρκία!

Ειδικότερα, γράφει:  «Η Ελλάδα κατά την ίδρυση της ως κράτος το1830 ήταν ήδη μια χρεοκοπημένη χώρα, επειδή δεν είχε τη δυνατότητα να επιβιώσει μόνη της. Γιατί;

1-Οι Έλληνες ζούσαν διασκορπισμένοι στις επαρχίες της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Μετά την ανεξαρτησία της Ελλάδας η πλειοψηφία των Ελλήνων παρέμεινε εντός των ορίων της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Αυτό δημιούργησε ένα σοβαρό δίπολο.

2-Η Ελλάδα μεγάλωσε και έφτασε μέχρι την Αδριανούπολη, αλλά ουδέποτε απέκτησε μια δομή τέτοια που να μπορεί να σταθεί όρθια μόνη της.

3-Η σημερινή κρίση δεν είναι καινούργια και δε συμβαίνει για πρώτη φορά. Σε όλη την ιστορική της διαδρομή έζησε με δανεικά των ξένων και πέρασε παρόμοιες οξύτατες κρίσεις χρεοκοπίας.

4-Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην νοοτροπία των Ελλήνων που δεν τους αρέσει να τους κρίνουν, αλλά και ποτέ δεν κάνουν αυτοκριτική. Πάντα φταίνε οι άλλοι και νομίζω ότι στην κορυφή αυτού του καταλόγου βρίσκεται η Τουρκία.

5-Η Ελλάδα έπεσε στην παγίδα των εμπόρων όπλων και αγόρασε εξοπλισμούς και όπλα υπεράνω των δυνάμεών της και για αυτό χρεοκόπησε.

6-Η Εκκλησία υπήρξε πάντα φανατικά εθνικιστική.   Υπήρξε βασιλικότερη του βασιλιά.  Συμπεριφέρθηκε αντίθετα με τις επιταγές του Ευαγγελίου και του Χριστιανισμού. Η θρησκεία διδάσκει: Όλα τα αγαθά ανήκουν στο Θεό. Τα δίνει εκεί που θέλει και τα παίρνει από όπου θέλει. Αγιοποιεί όποιον θέλει και καταφρονεί, καταστρέφει, επίσης όποιον θέλει. Οι αρχές αυτές ισχύουν στο Ισλάμ και στο Χριστιανισμό.

7-Ο Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος ξέχασε ότι η γη ανήκει στο Θεό και υποδέχθηκε με θρησκευτική λατρεία τον ελληνικό Στρατό που κατέλαβε τη Σμύρνη το 1919. Με την ενέργεια του αυτή υπέγραψε την καταδίκη σε θάνατο του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας. (Φυσικά δεν εγκρίνω το λιντσάρισμα του από τον Νουρεττίν Πασά το 1922)

8-Όταν ανακηρύχθηκε το Τανζιμάτ ο έξυπνος και διορατικός Πατριάρχης δεν χάρηκε καθόλου για αυτή την αλλαγή. Ενοχλήθηκε επειδή από δεύτερο στην ιεραρχία «μιλλέτ» της αυτοκρατορίας έγινε ισότιμο με τους Εβραίους. Η ιστορία δικαίωσε τις ανησυχίες του. Ο Ελληνισμός εξαφανίστηκε από την Μικρά Ασία.

9-Ήταν μεγάλο λάθος επίσης η αυτομόληση από τον οθωμανικό στρατό ορισμένων Ελλήνων και η κατάταξή τους στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.  Επίσης, ήταν λάθος η τυραννία που άσκησαν οι τσέτες σε βάρος των Μουσουλμάνων στον Πόντο. Οι Έλληνες για να παραμείνουν στην Μικρά Ασία έπρεπε να είναι στο πλευρό του κράτους και να μοιράζονται τη χώρα μαζί με τους Μουσουλμάνους. Αυτό, όμως, δεν μπόρεσαν να το αντιληφθούν.

10-Εάν οι  Έλληνες –Οθωμανοί πολεμούσαν στο πλευρό των Τούρκων στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τώρα θα ζούσαν, κατά την εκτίμησή μου, περίπου πέντε εκατομμύρια στην Τουρκία. Έπαιξαν , πόνταραν σε λάθος άλογο και έχασαν όχι μόνο τις περιουσίες τους, αλλά και την ύπαρξη τους.

11-Η κατάργηση της Σαρία και του Χαλιφάτου δεν κατέστρεψε μόνο τους Μουσουλμάνους, αλλά και τους Έλληνες. Πριν από 90 χρόνια στην Πόλη ζούσαν 150.000 Έλληνες. Σήμερα η Πόλη έχει πάνω από 20 εκ. κατοίκους ,αλλά οι Έλληνες είναι μόνο 1.600. Για να επιβιώσουν οι Έλληνες έπρεπε να ίσχυε στην Τουρκία το καθεστώς των «μιλλέτ». Εάν οι Έλληνες υποστήριζαν τη Σαρία και το  Χαλιφάτο θα κέρδιζαν πολλά.

12-Τι πρέπει να γίνει τώρα; Είναι δύσκολο να γίνουν κατανοητές οι ευχές και οι επιθυμίες μου, αλλά εγώ θα τις πω. Η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να ενωθούν παραμένοντας δυο ανεξάρτητα κράτη. Ίσως αυτό να είναι κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά στην ιστορία.

13-Δεν γνωρίζω αν αυτό είναι εφικτό με τους νόμους που ισχύουν στην Ε.Ε. Αλλά, όσο τρελές και αν ακούγονται οι απόψεις μου εγώ θα τις πω. Οι Τούρκοι και οι Έλληνες πρέπει να ταξιδεύουν στις δυο χώρες χωρίς διαβατήρια, παρά μόνο με τις ταυτότητές τους. Να αυξήσουν στον υπέρτατο βαθμό τη συνεργασία τους στον εμπορικό, οικονομικό, τουριστικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό τομέα.

14-Η Ελλάδα πρέπει να αποδεχθεί την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας και να εγκαταλείψει την Μεγάλη Ιδέα.

15- Στην Τουρκία υπάρχουν χιλιάδες εκκλησίες και κανένα τζαμί στην Αθήνα. Αυτό δεν είναι σωστό. Πρέπει να γίνει τζαμί στην Αθήνα.

16-Να βρεθεί δίκαιη λύση για τους Έλληνες που εκδιώχθηκαν από την Πόλη και τους Μουσουλμάνους της Θράκης.

17-Την ώρα που η Τουρκία λυτρώνεται από την εβραϊκή/ σμαπαταϊστική (ντονμέδες-κρυπτοεβραίοι) ιδεολογία  πρέπει η Ελλάδα να εγκαταλείψει την Μεγάλη Ιδέα και την τουρκοφοβία.

Μπορεί οι ιδέες και οι προτάσεις μου να φαίνονται τρελές, αργότερα, όμως, θα γίνει αντιληπτό το πόσο δίκαιο έχω».

Θα  μπορούσαμε να αδιαφορήσουμε για τις ιδέες και τις σκέψεις ενός αρθρογράφου, όσο έγκριτος και αν είναι. Όμως, κρίναμε σκόπιμο να τις αναδημοσιεύσουμε για δυο λόγους:

1- Για να μάθουμε επιτέλους ότι οι απόψεις και οι διεκδικήσεις των γειτόνων μας είναι ίδιες είτε είναι Κεμαλιστές, είτε είναι Ισλαμιστές.

2- Για να αναλογιστούμε μήπως οι «τρελές» αυτές απόψεις που εκφράζει ο αρθρογράφος είναι ένα νέο σχέδιο που θέλουν να εφαρμοστεί στην περιοχή μας, για να «εκμεταλλευτούν» ανενόχλητα και χωρίς καθυστερήσεις τον υποθαλάσσιο πλούτο του Αιγαίου.  Ας είμαστε καλύτερα υποψιασμένοι…

4 σχόλια:

  1. >1- Για να μάθουμε επιτέλους ότι οι απόψεις και οι διεκδικήσεις των γειτόνων μας είναι ίδιες είτε είναι Κεμαλιστές, είτε είναι Ισλαμιστές.<

    Γιατί, υπάρχει ακόμη κανείς που αμφιβάλλει;

    >2- Για να αναλογιστούμε μήπως οι «τρελές» αυτές απόψεις που εκφράζει ο αρθρογράφος είναι ένα νέο σχέδιο που θέλουν να εφαρμοστεί στην περιοχή μας..<

    Ποιο "νέο" σχέδιο; Ένα νέο σχέδιο, προϋποθέτει κάποιο παλιό. Πού έγκειται η ενδεχόμενη πρωτοτυπία του;

    ΥΓ (Άσχετο): Γιατί ο σύνδεσμος της Μυστακίδου βγάζει, ως συνήθως, στο άρθρο και όχι στην ΕΖ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πρόβλημα γι αυτόν τον κύριο είναι η μεγάλη ιδέα στην Ελλάδα. Μάλλον πλάκα μας κάνει.

    Πουθενά δεν αναφέρεται στους δικούς τους τραμπουκισμούς. Απεναντίας τους δικαιώνει έμμεσα, λέγοντας ότι οι Έλληνες φταίνε που πόνταραν σε λάθος άλογο.

    Θα συμφωνήσω μόνο στο ένα, ότι οι δύο χώρες χρειάζονται πρώτα απ όλα έναν αμοιβαίο αλληλοσεβασμό και ως παραεπόμενο αυτού, την θεαματική αύξηση των μεταξύ τους οικονομικών δεσμών, οι οποίοι είναι ελάχιστοι σε σχέση με τις δυνατότητες των χωρών.

    Πως όμως θα γίνει αυτό, όταν στα τουρκικά σχολικά βιβλία, αναφέρονται τα νησιά του Αιγαίο, ως τουρκικά εδάφη υπό ελληνική κατοχή ή γενικότερα άγωντας την εχθρότητα του τουρκικού λαού απέναντι στον ελληνικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για το σημείο 13 του αρθρογράφου, είναι φανερή η επίδραση της "σκέψης" της κας Μπακογιάννη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντως, τα είπε ξεκάθαρα, και έτσι είναι ακριβώς οι προθέσεις τους.
    Και όλες τους οι κινήσεις όλα αυτά τα χρόνια, αυτούς τους σκοπούς φωτογράφιζαν.
    Το πράγμα είναι σαφέστατο.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.