3/7/12

Ασκήσεις με βαλλιστικούς πυραύλους Προσομοίωση επίθεσης σε ξένη βάση από τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης

Ιρανικό πολεμικό σκάφος σε δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς (φωτογραφία αρχείου).
Ιρανικό πολεμικό σκάφος σε δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς (φωτογραφία αρχείου).
Τεχεράνη: Επίθεση εναντίον ξένης βάσης στην περιοχή με χρήση ολόκληρης σειράς βαλλιστικών πυραύλων προβλέπει το σενάριο τριήμερων στρατιωτικών ασκήσεων που ξεκίνησε τη Δευτέρα το Ιράν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων IRNA επικαλούμενο ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης.

Στις ασκήσεις, με την ονομασία «Μεγάλος Προφήτης-7», θα χρησιμοποιηθούν δεκάδες πύραυλοι, περιλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων Σαχάμπ-3 που θεωρούνται ικανοί να πλήξουν το Ισραήλ ή αμερικανικές βάσεις στην περιοχή, σύμφωνα με το IRNA.

Οι ασκήσεις πραγματοποιούνται στο Νταστ-ε-Καβίρ, στη μεγάλη έρημο του κεντρικού Ιράν όπου κατασκευάστηκε ένα πιστό «αντίγραφο βάσης μιας ξένης δύναμης στην περιοχή», όπως μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο προσθέτοντας ότι «πύραυλοι διαφορετικού βεληνεκούς θα εκτοξευθούν εναντίον της βάσης από διάφορα σημεία της χώρας».

Στις ασκήσεις θα εκτοξευτούν έξι τύποι ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων, από τους μικρού βεληνεκούς (200 χλμ.) Σαχάμπ-1 και Φάτεχ-110 μέχρι τους Σαχάμπ-3, ικανούς να πλήξουν στόχους σε ακτίνα 2.000 χιλιομέτρων, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο IRNA.

Οι ασκήσεις θα επιτρέψουν να διαπιστωθεί η ακρίβεια και η αποτελεσματικότητα των πυραύλων αυτών -τα μόνα όπλα που διαθέτει το Ιράν για να πλήξει στόχους εκτός των συνόρων του.

Οι Ιρανοί αξιωματούχοι δεν διευκρίνισαν την εθνικότητα της βάσης της οποίας το αντίγραφο θα χρησιμοποιηθεί ως στόχος στις ασκήσεις, αλλά έχουν απειλήσει κατ' επανάληψη τα τελευταία χρόνια να πλήξουν τις αμερικανικές βάσεις στον Κόλπο και τη Μέση Ανατολή εάν το Ιράν δεχτεί επίθεση.

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν μιλήσει αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες για το ενδεχόμενο στρατιωτικού πλήγματος κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε περίπτωση αποτυχίας των διπλωματικών προσπαθειών των μεγάλων δυνάμεων να πειστεί η Τεχεράνη να περιορίσει το επίμαχο πυρηνικό της πρόγραμμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.