28/7/12

Σταματά τα σχόλια για την ονομασία

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι θα αποφύγει οποιαδήποτε σχόλια για το ζήτημα της ονομασίας τους επόμενους μήνες, ενώ καλεί τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά σε συναντήσεις, αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.
«Ο κ. Γκρούεφσκι θα αποφύγει, τους επόμενους μήνες, οποιουδήποτε είδους σχόλια τόσο για το ζήτημα της ονομασίας, όσο και για ουσιαστικής σημασίας ζητήματα για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και δεν πρόκειται να απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων επί σχετικών θεμάτων. Στόχος είναι να μην αφεθούν περιθώρια ώστε δηλώσεις του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι για αποπροσανατολισμό από το διμερές ζήτημα αλλά και για να μην αποτελέσουν αντικείμενο εκμετάλλευσης εκ μέρους μεμονωμένων ατόμων και πολιτικών στον νότιο γείτονά μας», αναφέρει το ανακοινωθέν.

«Με μία τέτοια χειρονομία», συνεχίζει το ανακοινωθέν, «θα θέλαμε να δώσουμε τέλος στο παιχνίδι των αντεγκλήσεων που ο νότιος γείτονάς μας επίμονα επιβάλλει».

«Είμαστε μάρτυρες αρκετά οξέων και μη εποικοδομητικών αντιδράσεων εκ μέρους της ελληνικής πλευράς που συνδέονται με το περιεχόμενο των συνομιλιών μεταξύ του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι και του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, δια των οποίων προφανώς επιδεικνύεται νευρικότητα και δυσαρέσκεια έναντι της αλήθειας που θεμελιώνεται όχι από τις αναπτυχθείσες θέσεις εκ μέρους του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι, αλλά από την έκθεση της ειδικού εμπειρογνώμονα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Γ.Γ. του ΟΗΕ, κ. Γκέι Μακ Ντούγκαλ, της οποίας οι παρατηρήσεις σχετικά με τη μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα και τους πρόσφυγες του εμφυλίου πόλεμου της Ελλάδας συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γ.γ. του ΟΗΕ. Η αλήθεια που παρουσιάζεται στην έκθεση της κ. Γκέι Μακ Ντούγκαλ είναι πραγματικά δυσάρεστη και, από αυτή την οπτική γωνία, εμείς κατανοούμε ότι βρήκε τον στόχο», σημειώνει το ανακοινωθέν.

Παράλληλα, ο κ. Γκρούεφσκι καλεί τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά σε συναντήσεις, προτείνοντας και ημερομηνίες: «Προς όφελος της εντατικοποίησης του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών και της διαμόρφωσης θετικού κλίματος, ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι προτείνει στον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ημερομηνίες για μεταξύ τους συναντήσεις και μάλιστα: στις 2 Αυγούστου, στις 15 Αυγούστου, στις 2 Σεπτεμβρίου, στις 15 Σεπτεμβρίου, αλλά και οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία και σε τοποθεσία που θα προσδιορίζονταν ενδεχομένως από την ελληνική πλευρά.

Ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι λόγω της απόδοσης υψηλής προτεραιότητας σε αυτό το ζήτημα εκφράζει ετοιμότητα να ακυρώσει οποιεσδήποτε άλλες, νωρίτερα προγραμματισμένες δραστηριότητες, ταξίδια ή επισκέψεις, σε περίπτωση που συμπίπτουν με ενδεχόμενη προταθείσα εκ μέρους της ελληνικής πλευράς ημερομηνία», καταλήγει το ανακοινωθέν της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.
http://www.real.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.